Sonda europeana Rosetta s-a prabusit voluntar vineri pe cometa Churyumov-Gerasimenko, semnand astfel sfarsitul unei odisei spatiale istorice de peste 12 ani care a incercat sa descopere misterele formarii sistemului solar, scrie AFP.

Redare artistica: Sonda spatiala RosettaFoto: ESA–C. Carreau/ATG medialab

Sfarsitul misiunii a fost anuntat in aplauze de Sylvain Lodiot, responsabil cu operatiunile de zbor ale sondei Rosetta la Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) din Darmstadt (Germania) care controleaza sonda.

"Pot confirma deplinul succes al coborarii Rosettei. Operatiunile misiunii Rosetta s-au terminat", a declarat Patrick Martin, seful misiunii. "Adio, Rosetta, ti-ai facut bine treaba", a adaugat el.

ESOC a confirmat impactul controlat al sondei la ora 11,19 GMT.

Cum a coborit sonda pe cometa (simulare)

Sonda a fost programata sa se stinga imediat ce va intra in contact cu suprafata nucleului cometei. Acesta a fost sfarsitul misiunii sale.

Rosetta a marcat mai multe succese. Este prima sonda care a insotit o cometa in cursa sa, timp de peste doi ani. A strans date care vor tine ocupatii oamenii de stiinta "timp de decenii", potrivit ESA.

Micul sau robot Philae a realizat in 12 noiembrie 2014 o premiera istorica, reusind sa ajunga pe suprafata unei cometei - una dintre cele mai primitive forme ale sistemului solar.

Lansata in martie 2004, Rosetta, care a parcurs 7,9 miliarde de kilometri, escorteaza din august 2014 cometa Churyumov-Gerasimenko. Dar aceasta se indeparteaza tot mai mult de Soare.

Dotata cu mari panouri solare, sonda a inceput sa piarda putere. ESA a decis atunci sa puna capat misiunii atat timp cat mai poate controla sonda.

Sonda si cometa se afla la circa 720 milioane de kilometri de Pamant. Rosetta este comandata de la distanta de Centrul European de Operatiuni Spatiale (ESOC) din Darmstadt (Germania).

La finalul caderii, sonda a atins o viteza de 90 de centimetri pe secunda, respectiv 3,2 km/ora.

Reglementarile impun stingerea unei sonde si a emitatorului sau la terminarea misiunii, pentru a nu perturba alte comunicatii in spatiu.

Majoritatea instrumentelor sondei sunt stinse. La finalul misiunii, Rosetta a facut fotografii, a "mirosit" gazul emis de cometa si a masurat temperatura si gravitatia sa.

Rosetta a cazut controlat pe cometa intr-o zona cu "puturi", un fel de depresiuni circulare largi si profunde, de unde ies uneori jeturi de gaz si de praf.