O racheta europeana Ariane 5 a fost lansata joi de la baza din Kourou, in Guyana Franceza, pentru a transporta pe orbita patru noi sateliti care urmeaza sa faca parte din sistemul european de navigatie Galileo, conform AFP, citata de Agerpres.

Ariane 5Foto: youtube.com

Lansarea a avut loc conform programului la ora locala 10:06 (13:06 GMT).

Racheta Ariane 5 a trebuit adaptata in mod special pentru aceasta misiune, prima in care transporta patru sateliti pe orbita. Spre deosebire de satelitii de telecomunicatii ce sunt echipati cu sisteme proprii de propulsie si care se pot plasa singuri pe orbita necesara (odata cu ajung in spatiu), satelitii de geolocalizare Galileo trebuie transportati practic pana la orbita finala, aflata la altitudinea de 22.900 km.

Daca aceasta misiune va decurge fara probleme, constelatia Galileo va ajunge sa numere 18 sateliti.

Proiect emblematic al Comisiei Europene, sistemul de navigatie Galileo vizeaza reducerea dependentei Europei de sistemul de navigatie GPS american si imbunatatirea preciziei serviciilor de navigatie folosite de europeni.

Cu sistemul Galileo "ideea este de a dispune gratuit de un sistem de pozitionare cu precizia de ordinul unui singur metru si de o datare cu o precizie de ordinul a cateva miliardimi de secunda", conform lui Jean-Yves Le Gall, presedintele Agentiei spatiale franceze.