Astronomii au detectat doua stele care sunt pe cale de a se ciocni si de a crea o explozie spectaculoasa pe cerul planetei noastre, undeva intre anii 2021 - 2023, informeazaspace.com.

Explozie stelaraFoto: Captura YouTube

Acest sistem stelar binar, cunoscut sub numele de KIC 9832227, este format din doua stele care orbiteaza una in jurul celeilalte, la fiecare aproximativ 11 ore. Astronomii prevad ca acestea se vor ciocni si vor crea o explozie foarte luminoasa, vizibila in constelatia Cygnus, cunoscuta si sub numele de constelatia Lebada.

"Este o sansa la un milion sa prezici o explozie a unei stele. Asa ceva n-a mai fost facut pana acum", spune Larry Molnar, profesor de astronomie la Colegiul Calvin, si cel care a prezis impactul stelelor.

Acesta a studiat sistemul binar inca din 2013, cu ajutorul studentilor la astronomie de la Colegiul la care preda. Potrivit observatiilor in ceea ce priveste culoarea si luminozitatea uneia dintre cele doua stele, ei au ajuns la concluzia ca KIC 9832227 este parte a unui sistem binar de contact, ceea ce inseamna ca ambele stele impart aceeasi atmosfera.

Mai mult de atat, observatiile arata ca perioada de orbitare a celor doua stele devine tot mai scurta - asemanatoare, intr-un fel sau altul, cu un alt sistem binar de contact, numit V1309 Scorpii, care a explodat in 2008.

Molnar crede ca acestea se vor ciocni si vor crea o explozie in anul 2022 - "plus sau minus un an".

Acesta a mai spus ca si-ar dori ca astronomii amatori sa joace un rol important in ceea ce priveste supravegerea acestui sistem binar, in ultimii lui ani de viata.