VIDEO Avionul conceput pentru a zbura in stratosfera a realizat cu succes primul sau zbor de testare
Avionul solar SolarStratos a a decolat de pe aeroportul din Payerne (vest) la ora 08,00 (06,00 GMT), avandu-l la mansa pe pilotul Damian Hischier.
"Pilotul a efectuat un zbor cu o durata de 7 minute, la o inaltime de 300 de metri, inainte de a reveni la baza", anunta initiatorii proiectului.
In timp, SolarStratos ar urma sa zboare la o altitudine de 25.000 de metri, o performanta imposibil de realizat cu un avion cu propulsie clasica.
Cu o lungime de 8,5 metri si o anvergura de 24,8 metri, cantareste 450 de kilograme si este acoperit cu 22 de metri patrati de panouri solari care ii ofera o autonomie de circa 24 de ore.
Elvetianul Raphael Domjan, care a initiat proiectul, isi propune sa realizeze primul zbor stratosferic in 2018.
La 25 de km altitudine, stelele pot fi vazut in plina zi, la fel ca si curbura pamantului. Dar aici este o temperatura de -70 de grade iar presiunea atmosferica este de doar 5% din cea normala. Din motive de greutate, avionul nu va fi presurizat, astfel incat pilotul va purta un combinezon de astronaut care va functiona doar cu energie solara, o alta premiera.
In 2012, Raphael Domjan a realizat pentru prima oara sa inconjoare Pamantul la bordul navei solare PlanetSolar.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
presupun ca e o eroare de traducere sau a articolului original
Motoarele se sitnseseră singure din lipsa oxigenului, dar continua să câștige înălțime datorită traiectoriei balistice imprimate inițial, cât motoarele încă mai funcționau.
Până la urmă viteza a scăzut sub 100 km/h și a reînceput să cadă. Dacă tu crezi că prin asta s-a dovedit că ”avioanele cu propulsie clasică ajung lejer și mai sus de 25 km”, poți să crezi în continuare tot așa, nu se supără nimeni.