Un avion solar conceput pentru a zbura in stratosfera a efectuat cu succes primul sau zbor la altitudine joasa, in Elvetia, la finalul saptamanii trecute, anunta AFP.

SolarStratosFoto: Captura YouTube

Avionul solar SolarStratos a a decolat de pe aeroportul din Payerne (vest) la ora 08,00 (06,00 GMT), avandu-l la mansa pe pilotul Damian Hischier.

"Pilotul a efectuat un zbor cu o durata de 7 minute, la o inaltime de 300 de metri, inainte de a reveni la baza", anunta initiatorii proiectului.

In timp, SolarStratos ar urma sa zboare la o altitudine de 25.000 de metri, o performanta imposibil de realizat cu un avion cu propulsie clasica.

Cu o lungime de 8,5 metri si o anvergura de 24,8 metri, cantareste 450 de kilograme si este acoperit cu 22 de metri patrati de panouri solari care ii ofera o autonomie de circa 24 de ore.

Elvetianul Raphael Domjan, care a initiat proiectul, isi propune sa realizeze primul zbor stratosferic in 2018.

La 25 de km altitudine, stelele pot fi vazut in plina zi, la fel ca si curbura pamantului. Dar aici este o temperatura de -70 de grade iar presiunea atmosferica este de doar 5% din cea normala. Din motive de greutate, avionul nu va fi presurizat, astfel incat pilotul va purta un combinezon de astronaut care va functiona doar cu energie solara, o alta premiera.

In 2012, Raphael Domjan a realizat pentru prima oara sa inconjoare Pamantul la bordul navei solare PlanetSolar.