China a trimis un cod "invulnerabil" de pe un satelit pe Pamant. Este pentru prima data cand tehnologia de distribuire a cheilor cuantice spatiu-sol a fost folosita cu succes, a anuntat joi media de stat, citata de Reuters.

China a lansat primul satelit cuantic in luna august, pentru a reusi dezvoltarea de comunicatii invulnerabile, o evolutie pe care Pentagonul a numit-o "un progres notabil".

Agentia chineza de stiri Xinhua a precizat ca date privind experimentul de acum au fost publicate joi de revista Nature, unde expertii vorbesc despre aceasta actiune ca despre "un punct de cotitura".

Satelitul a trimis chei cuantice catre statii terestre din China, aflate la o distanta intre 645 km si 1 200 km, la o rata de transmisie de pana la 20 de ori mai eficienta decat fibra optica, a declarat Pan Jianwei, omul de stiinta care a condus experimentul Academiei chineze de stiinte.

"Acest lucru poate, de exemplu, sa satisfaca exigentele unei convorbiri telefonice sigure sau transmiterii unei mari baze de date bancare", a explicat Pan.

Sursa citata precizeaza ca exista "perspective enorme" pentru aplicarea acestei noi generatii de comunicatii in Aparare si Finante.