Luna a avut un camp magnetic timp de cel putin 2 miliarde de ani, de doua ori mai mult decat se credea pana acum, conform analizei unei roci selenare aduse de astronautii din echipajul misiunii Apollo 15, in 1971, informeazaAgerpres, care citeaza newscientist.com.

LunaFoto: Wikipedia

Atunci cand rocile magnetice fierbinti se afla in prezenta unui camp magnetic, electronii atomilor ce le compun se aliniaza in respectivul camp ca niste mici busole. Pe masura ce roca se raceste, orientarea acestor electroni si implicit informatiile despre campul magnetic care a determinat respectiva orientare, sunt conservate.

Mica roca analizata, partial acoperita cu sticla topita, s-a format probabil in urma impactului unui meteorit. Sonia Tikoo de la Universitatea Rutgers din New Jersey si colegii ei au reincalzit roca selenara pana la temperatura de 780ᅡC, o temperatura similara celei din momentul formarii, si au expus-o unui nou camp magnetic. Aceasta roca s-a format in urma cu 1 pana la 2,5 miliarde de ani si contine astfel informatii despre campul magnetic selenar din acea perioada de timp.

In urma experimentului cercetatorii au aflat ca roca s-a format intr-un camp magnetic de aproximativ 5 microtesla, adica de aproximativ 10 ori mai slab decat campul magnetic terestru din prezent.