O eclipsa totala de Soare ce va fi vizibila in anumite regiuni din Statele Unite va avea loc luni, acesta fiind cel mai important eveniment astronomic al anului. Denumita "Marea Eclipsa Americana", aceasta este o eclipsa "sora" a celei care a putut fi observata in Romania pe 11 august 1999, adica in urma cu 18 ani, 11 zile si 8 ore - perioada la care o eclipsa se repeta (ciclul Saros), informeaza TVR, care va transmite in direct evenimentul.

Eclipsa totala de SoareFoto: Captura Youtube / The Cosmos News

Punctul de maxima vizibilitate a eclipsei - faza de eclipsa totala - va avea loc luni la ora 20:43, ora Romaniei. Eclipsa din 21 august traverseaza Statele Unite de la vest la est prin 14 state americane, pe o banda care are o lungime de peste 4.000 de kilometri si o latime de aproximativ 100 de kilometri.

TVR va transmite in direct pe 21 august Marea Eclipsa Americana, asteptata in Statele Unite ale Americii de 99 de ani. Dumitru Prunariu, singurul roman care a ajuns in spatiul cosmic, va fi reporter special, alaturi de Alexandru Mironov si Catalin Beldea, "vanatorul de eclipse", cel care, de 12 ani, alearga prin lume pentru a surprinde acest fenomen astronomic.

"De la inaltimi cosmice, eclipsele se vad intr-un mod unic. Practic, de pe o orbita circumterestra se vede umbra Lunii ca un disc intunecat alergand pe suprafata globului terestru. Unii astronauti au avut aceasta sansa extrem de rara sa vada eclipse de Soare din cosmos", spune Dumitru Prunariu.

Eclipsa totala de Soare de luni nu este interesanta doar pentru amatorii de astronomie. Oamenii de stiinta intentioneaza sa profite cat mai mult de pe urma acestui fenomen rar pentru a obtine informatii valoroase despre Soare, Luna si Terra, scrie Agerpres, citand agentia DPA.

Soarele

Printre domeniile de interes pentru cercetatori se afla stratul cel mai indepartat al atmosferei solare, alcatuit din gaze, cunoscut sub numele de "coroana solara". Eclipsa totala de Soare prezinta o oportunitate ideala pentru a observa coroana solara, deoarece Soarele va fi acoperit in intregime de Luna. Stratul interior al cromosferei este si el vizibil pentru o scurta perioada in timpul eclipsei totale, aparand sub forma unui inel stralucitor roz-alb.

NASA va masura modificarile aparute in campul magnetic al coroanei solare si temperaturile in diverse zone ale acesteia, atat din spatiu, cat si de pe Terra. Oamenii de stiinta spera sa obtina informatii noi si despre uriasele eruptii de gaze care se produc pe Soare. De asemenea, ei vor sa inteleaga mai bine motivul pentru care temperatura din atmosfera Soarelui, care poate sa ajunga pana la 3 milioane de grade Celsius, este mult mai ridicata decat temperatura de la suprafata astrului.

Luna

In timpul eclipsei, una dintre sondele lansate de NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), va monitoriza umbra Lunii, care se va deplasa de-a lungul teritoriului Statelor Unite de la vest catre est. Luna nu este perfect rotunda, ci are mai degraba forma unui poligon neregulat. Modificarea formei conului de umbra lasat de Luna pe Terra este rezultatul actiunii razelor solare care ofera astfel un contur al suprafetei neregulate a Lunii, marcata de un relief caracterizat prin piscuri montane si vai.

Pamantul

Atunci cand Luna acopera Soarele, fenomenul va imita venirea serii in zonele in care conul de umbra lunara cade pe Terra. Nu doar luminozitatea va incepe sa scada, ci si temperatura va cobori. Organismele plantelor si animalelor vor trece pe modul de functionare nocturn. Luni, in cadrul unei actiuni concertate, oamenii de stiinta vor colecta informatii despre totalul radiatiei pe Terra prin intermediul unor masuratori efectuate la sol si in spatiu. Cercetatorii vor sa gaseasca raspunsuri pentru intrebari precum: "Cat de mult din energia solara este absorbita de atmosfera Pamantului?" si "Ce cantitate din aceasta energie este reflectata inapoi in spatiu?". Aceste date vor fi utilizate si pentru a determina efectele generate asupra Terrei de plafonul de nori din atmosfera Pamantului.

Expertii se asteapta ca numerosi astronomi amatori, care nu au studii de specialitate, sa contribuie la alcatuirea unei arhive de date stiintifice obtinute in timpul eclipsei.