Pe zi ce trece NASA face progrese semnificative care ne arata ca misiunea de pe Marte, programata pentru anul 2020, este tot mai aproape de realitate. Luna trecuta, agentia spatiala a testat parasuta supersonica, menita sa incetineasca nava spatiala odata ce se apropie de atmosfera planatei rosii, cu o viteza mai mare de 19.000 de kilometri pe ora, scrie Digital Trends.

NASA- Misiune Marte 2020Foto: NASA/ jpl.nasa.gov

Testul, denumit Advanced Supersonic parachute Inflation research Experiment (ASPRE), este o pregatire pentru misiunea din 2020, cand NASA se va folosi de parasuta supersonica pentru a ateriza un rover pe Marte.

Agentia spatiala a testat dispozitivul creat la inceputul lunii trecute, dar abia saptamana trecuta a facut public videoclipul care suprinde intreaga operatiune. Parasuta a fost lansata la o altitudine de 42 de kilometri, atingand o viteza impresionanta de 1,8 Mach. ASPIRE a cazut in Oceanul Atlantic la 35 de minute dupa lansare.

Urmatorul test ASPIRE este planificat pentru inceputul anului viitor- februarie 2018.

"Nu am demonstrat doar ca putem sa lansam incarcatura necesara la altitudinea corecta si in conditii optime de velocitate, pentru a imita lansarea unei parasute in atmosfera martiana, dar, ca bonus, am reusit, de asemenea, sa vedem parasuta creata in actiune".

Roverul pe care NASA vrea sa il duca pe suprafata planetei Marte in 2020 va fi folosit pentru a cauta si detecta semne ale vietii martiene.