Rusia a pierdut marti contactul cu un satelit lansat cu cateva ore inainte de pe cosmodromul Vostochny, in extremul orient, un nou esec cu atat mai umilitor cu cat este vorba de o noua baza care simboliza dorinta Moscovei de a reveni la marile ambitii spatiale, scrie AFP.

Agentia spatiala rusa, Roskosmos, a anuntat ca a pierdut orice contact cu satelitul meteorologic Meteor, dupa ce racheta purtatoare Soyuz a decolat fara dificultate la ora loocala 14,41 (05,41 GMT), dar care nu a reusit sa ajunga pe orbita prevazuta.

Racheta Soyouz 2.1B transporta de asemenea 18 incarcaturi pentru institutii sau companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia si Norvegia.

Roskosmos a precizat ca analizeaza posibilele cauze. "Toate fazele initiale ale zborului rachetei s-au derulat potrivit planului", a precizat agentia, intr-un comunicat.

Aceasta pierdere reprezinta un esec stanjenitor pentru cosmodromul Vostochny, un proiect cu un cost imens destinat sa reduca dependenta Rusiei de legendara baza din Baikonur, in stepele Kazahstanului, si care ar fi trebuit sa marcheze renasterea unei industrii umilite de mai multe esecuri rasunatoare in ultimii ani.

Prima decolare de pe acest cosmodrom a avut loc in 28 aprilie 2016 in prezenta presedintelui Vladimir Putin, dupa o intarziere de 24 de ore si o prima tentativa ratata cu o zi in urma.

Lansarea a trebuit sa fie anulata in extremis la prima tentativa din cauza unor probleme la un cablu, starnind furia lui Putin, care l-a criticat dur, atunci, pe vicepremierul rus insarcinat cu sectorul spatial Dmitri Rogozin si pe Igor Komarov, seful Roskosmos.

Presedintele rus l-a demis pe unul dintre principalii responsabili ai sectorului, Leonid Shalimov, al carui holding de stat Avtomatika a fost considerat vinovat pentru eroarea tehnica.

Intarzieri si coruptie

Decisa in 2007 de Vladimir Putin si demarata in 2012, constructia cosmodromului Vostochny a fost calificata drept "cel mai mare santier al tarii" de catre presa rusa si a costat intre 300 si 400 de miliarde de ruble (intre 4 si 5,3 miliarde de euro).

Constructia a fost marcata de multiple scandaluri de coruptie si justitia a deschis zeci de anchete pentru deturnare de fonduri.

Prima rampa de lansare, destinata navetelor Soyuz, nu a fost definitivata decat la inceputul lui 2016 iar prima decolare pentru a doua rampa, care va lansa viitoarele rachete Angara, care vor inlocui vechile rachete Proton, nu e prevazuta inainte de 2021.

Vostochny, construit pe locul unei foste baze sovietice de rachete, este mai aproape de ecuator decat baza din Plesetsk, in nordul Rusiei, un parametru care faciliteaza lansarile pe orbita.

Rusia a precizat insa ca va continua sa foloseasca pana in 2023 Baikonur, pe care Moscova il inchiriaza cu 115 milioane de euro anual dupa caderea URSS. Acesta este singurul mijloc de a ajunge la Statia Spatiala Internationala (ISS).

Inaintea acestui nou esec, Rusia s-a confruntat cu o serie de accidente rasunatoare incepand in 2015, precum pierderea unei navete cargo Progress care trebuia sa ajunga la ISS in aprilie si esecul lansatorului Proton care trebuia sa puna pe orbita un satelit de comunicatii in mai.

In decembrie 2016, o nava-cargo Progres care trebuia sa aprovizioneze ISS a fost pierduta la putin timp dupa ce a decolat de pe cosmodromul din Baikonur din cauza unei probleme la motorul rachetei de lansare Soyuz.

In urma acestui accident, au fost descoperite defecte la majoritatea motoarelor produse pentru rachetele Proton folosite pentru a amplasa pe orbita sateliti si asamblate in aceeasi uzina de la Voronej (500 km sud de Moscova) ca si cele pentru rachetele Soyuz.

O a treia lansare de pe cosmodromul Vostochny este prevazuta, teoretic, pentru 22 decembrie.