O misiune care are scopul de a testa diferite metode de a aduna deseurile din spatiu va fi lansata anul viitor,moment in care nava spatiala RemoveDebris va demonstra cat de eficienta este, potrivit BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nava spatiala va incerca sa prinda un satelit de dimensiuni mici cu ajutorul unei plase si va testa daca un carlig ar fi de ajutor in aceste misiuni de recuperare a deseurilor din spatiu.

In final, va testa tehnologia de "de-orbitare". In timp ce nava se va apropia de Pamant, ea va elibera o vela de 10 metri patrati, care va schimba viteza ei si va asigura ca nava va arde odata ce va intra in atmosfera. In acest fel, cercetatorii se asigura ca nu vor contribui la poluarea spatiului.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca problema gunoiului din spatiu este tot mai presanta si ii pune in pericol pe astronautii aflati in misiune.

Cercetatorii estimeaza ca aproximativ 500.000 de bucati de deseuri, care cantaresc aproape 7.500 de tone, orbiteaza Pamantul in acest moment. Printre acestea se pot regasi sateliti nefunctionali, parti de rachete, dar si piulite si suruburi.

Nava spatiala, care va fi folosita in aceasta misiune, are dimensiunea unei masini de spalat si este asamblata de Surrey Space Centre, de la Universitatea Surrey, din Marea Britanie.