Oumuamua, straniul obiect stancos in forma de trabuc venit dintr-un alt sistem solar, este protejat de o manta formata din material organic bogat in carbon, cred astronomii care urmaresc acest corp celest detectat recent, scrie AFP.

OumuamuaFoto: NASA

Obiectul, al carui nume inseamna mesager in limba hawaiana, a fost reperat in 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 amplasat in Hawai.

Este pentru prima oara cand oamenii au detectat un obiect interstelar care "viziteaza" sistemul nostru solar.

In timpul trecerii recente in cel mai apropiat punct de Soare, Oumuamua nu a dat niciun semn de activitate similara cometelor.

Cometele sunt formate din gheata, material organic si stancos. Orbita lor este foarte eliptica si, cand se apropie de Soare, gheata se transforma in gaz. Amestecul de gaz si praf formeaza "coada" specifica a cometelor.

La randul lor, asteroizii sunt formati din material stancos sau metale.

Intr-un studiu publicat in revista Nature in 20 noiembrie, o echipa de cercetatori a apreciat ca Oumuamua este un asteroid, cu o lungime de 400 de metri si o latime de doar 40 de metri. Acesta ar putea sa fi fost aruncat departe de steaua gazda in urma cu miliarde de ani, in urma unor evenimente haotice.

Oumuamua a fost clasificat drept un asteroid interstelar cu numele stiintific 1I/2017 U1 (I de la interstelar).

Luni, insa, in revista Nature Astronomy, o echipa de cercetatori a apreciat ca obiectul ar putea avea un interior inghetat. Acesti astronomi au stablit ca Oumuamua ar putea fi acoperit cu o "manta" protectoare de cel putin 50 de centimetri grosime, formata din material organic bogat in carbon.

"Aceasta manta izolatoare ar putea sa se fi format de reactiile intre suprafata originala a obiectului " (formata dintr-un material bogat in gheata si carbon) si bombardamentul razelor cosmice timp de milioane sau miliarde de ani", a declarat Alan Fitzsimmons, de la Universitatea Queen's din Belfast.

Mantaua ar putea proteja un interior bogat in gheata de o evaporare in timpul trecerii in apropierea Soarelui.

"O compozitie interna inghetata nu poate fi deci exclusa", in ciuda absentei activitatii obiectului in timpul trecerii prin apropierea Soarelui, subliniaza studiul.

Astronomii cred ca un asteroid similar cu Oumuamua trece prin interiorul sistemului solar o data pe an, dar oamenii nu au reusit pana acum sa detecteze vreunul.

Programul Breakthrough Listen, dedicat cautatii vietii extraterestre inteligente, a indreptat saptamana trecuta puternicul telescop Green Bank catre Oumuamua. "Nu au fost puse in evidenta semnale artificiale emanand de la acest obiect pana in prezent (...) dar supravegherea si analiza datelor continua", a anuntat joia trecuta Breakthrough Listen.