Cea mai noua misiune a agentiei spatiale NASA fie va lansa o nava spatiala de forma unui elicopter cu patru rotoare pe suprafata satelitului natural al planetei Saturn, Titan, fie va colecta o mostra de la suprafata unei comete, scrie The Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele doua propuneri au fost selectate dintr-un grup de 12 sugestii inaintate programului New Frontiers, care sprijina misiunile planetare. Prima propunere, numita Dragonfly, ar lansa un robot zburator pe Titan. Acesta va fi echipat cu instrumente capabile sa identifice molecule organice de dimensiuni mari. Mai mult, masinaria va putea zbura catre diferite locatii, aflate le sute de mile departare, cu scopul de a studia Titan.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca sub crusta inghetata a satelitului ar putea exista un ocean. De asemenea, cercetatorii considera ca Titan are o atmosfera care "are ingredientele pentru dezvoltarea vietii", a declarat Elisabeth Turtle, cercetatoare la Universitatea Johns Hopkins.

Cea de-a doua propunere, misiunea The Comet Astrobiology Exploration SAmple Return (CAESAR), ar avea scopul de a preleva o mostra de la suprafata cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko pentru a o trimite pe Pamant. Misiunea s-ar finaliza in noiembrie 2038.

"Cometele sunt, din punct de vedere stiintific, unele dintre cele mai importante obiecte din sistemul solar, dar sunt si printre cele mai putin cunoscute", a afirmat Steve Squyres, principalul cercetator al misiunii. Probele preluate de la suprafata cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko vor permite intelegerea originii si istoriei corpului stelar.