​O serie de cercetători din SUA au întocmit la cererea NASA un studiu pentru a vedea dacă o misiune interstelară de foarte lungă durată ar fi viabilă. O sondă de aproape o tonă ar putea fi lansată după anul 2036 cu scopul de a ajunge mult mai departe decât sondele Voyager și de a analiza spațiul interstelar cu instrumentele super-performante din prezent. Marele obstacol va fi obținerea finanțării de 1,6 miliarde dolari, arată o analiză BBC.

Proxima CentauriFoto: NASA

Sondele Voyager 1 și 2 încă funcționează și au ajuns la 23 de miliarde de km de Terra, dar au instrumente din anii 70 ce au fost gândite pentru analiza planetelor, nu a spațiului dintre stele. Chiar și așa, sunt printre cele mai performante mașinării construite vreodată de om.

Cei de la NASA vor să vadă dacă ar merita pe viitor să trimită o sondă în spațiul interstelar, dar nu avem tehnologia de a trimite sonda către o stea anume, fiindcă până la Proxima Centauri, cea mai apropiată stea, călătoria ar dura 73.000 de ani cu viteza sondelor Voyager.

Cei de la Johns Hopkins University spun că ar merita pe viitor să construim o sondă de 850 kg greutate pe care să o trimitem cu cele mai noi instrumente de analiză a spațiului interstelar. Ar însemna ca această sondă să fie lansată după 2036 cu o rachetă puternică, să ajungă în 7-8 luni lângă planeta Jupiter și acolo să fie, printr-o manevră deșteaptă, plasată pe o traiectorie care să-i permită deplasarea cu 6-7 unități astronomice pe an, adică un miliard de km.

O astfel de sondă ar putea avea o durată de viață nominală a misiunii de 50 de ani, are șanse să ajungă de câteva ori mai departe decât Voyager și ar putea funcționa un secol, ceea ce ar face-o clar cel mai îndepărtat obiect trimis vreodată de om în spațiu.

Scopul ar fi ca senzorii high-tech să măsoare parametrii precum particulele încărcate sau neutre, câmpurile magnetice și date legate de praful din spațiul interstelar. Ar putea fi adăugată ”pe drum” și o țintă interesantă care să fie explorată de la mică depărtare, o soluție putând fi Pluto sau alte obiecte cerești înghețate din această regiune unde foarte puține sonde spațiale au ajuns.

Costul unei astfel de misiuni nu este mic deloc: 1,6 miliarde dolari, iar oamenii cu banii nu vor fi ușor de convins. Spațiul interstelar nu pare la fel de atractiv precum planeta Marte sau precum explorarea zonelor ultra-fierbinți din apropierea Soarelui.