Zi deosebita azi, 14 octombrie, pentru istoria descoperitorilor spatiului. Plecata de pe 12 octombrie de la cosmodromul din Baikonur, racheta spatiala Soyuz TMA-13 va ajunge la Statia Spatiala Internationala si va marca astfel o noua premiera. Racheta aduce la Statia Spatiala Internationala trei persoane: astronautul american Mike Fincke, cosmonautul rus Yuri Lonceakov si turistul spatial Richard Garriott, un magnat american al jocurilor video. Cei trei se vor alatura pe orbita celor doi cosmonauti rusi, Serghei Volkov si Oleg Kononenko, ajunsi acolo in luna aprilie a acestui an.

Dar – ce e nou in aceasta intalnire pe orbita? Misiunile internationale sunt la ordinea zilei de aproape doua decenii. Lansarea pe orbita de acum 7 ani a miliardarului Tito a insemnat intrarea in Era Turismului Spatial. Ca sa nu mai vorbim de planurile avansate ale companiilor de turism spatial, care sunt prinse in planuri de afaceri pe termen mai degraba scurt decat mediu.

Cu toate acestea, intalnirea dintre turistul spatial Richard Gariott si cosmonautul Serghei Volkov are o puternica valoare de simbol. Si asta pentru ca atat Richard Gariott, cat si Serghei Volkov sunt la a doua generatie de calatori in spatiu.

Tatal lui Serghei Volkov (cel care, in aprilie acest an, devenea primul fiu de cosmonaut care calatorea in spatiu) este cosmonautul Alexander Volkov, un veteran al zborurilor cosmice de lunga durata pe statiile sovietice Salyut 7 si Mir. Pentru cine nu isi aduce aminte, Alexander Volkov, acum de 60 de ani, este si unul dintre “ultimii cetateni ai Uniunii Sovietice”, pentru ca a plecat in misiunea pe statia spatiala sovietica MIR in 1991, iar cand s-a intors pe Pamant URSS deja se desfiintase.

Tatal milionarului american este fostul astronaut Owen Garriott, fizician de profesie, care a stat doua luni in spatiu pe statia Skylab, in anul 1973. Owen Garriott, ajuns acum la 77 de ani si care si-a condus fiul la rampa de lansare, s-a reintors in spatiu pentru o misiune de 10 zile, in anul 1983, pe statia spatiala Spacelab.

Timpurile s-au schimbat insa – nu doar pe Pamant, ci si in jurul sau. Dupa ce generatia parintilor lor au dus faimoasa space race – sau competitia spre spatiu a celor doua sisteme din timpul Razboiului Rece, “juniorii” Garriott si Volkov sunt simbolul cooperarii spatiale internationale.

Cei doi vor reveni impreuna pe Pamant peste 10 zile, alaturi de Oleg Kononenko, celalalt locatar al Statiei Spatiale Internationale care va fi schimbat cu ocazia acestei misiuni.

In ceea ce priveste plecarea fiilor in Spatiu pe urmele tatilor, anul 2008 reprezinta cu siguranta un inceput hotarat. In luna noiembrie, Shane Kimbrough, fiului astronautului american Robert Kimbrough, va pleca in misiune cu naveta spatiala Endeavour. Va deveni oare cercetarea spatiala si o traditie de familie?

Urmariti misiunea lui Richard Garriott pe blogul sau la

http://www.richardinspace.com/

Alte link-uri utile:

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Alexandrovich_Volkov_(cosmonaut)

http://en.wikipedia.org/wiki/Owen_Garriott

Inceputul calatoriei lui Richard Garriott a fost, de asemenea, reluat de catre:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7664963.stm

http://space.newscientist.com/article/dn14919-astronauts-son-blasts-off-to-space-station.html