Sigla NASA
Foto: AP

Misiuni umane spre asteroizi si chiar spre planeta Marte. Iata care ar trebui sa fie planul strategic al agentiei spatiale americane NASA, conform unei propuneri de plan strategic alcatuit de mai multi experti si astronauti, printre care se afla si cel de-al doilea om pe Luna,Buzz Aldrin.

Propunerea, prezentata pe site-ul Societatii Spatiale Americane (National Space Society) si preluata de catre revista New Scientist face o analiza critica foarte dura la adresa programelor NASA din ultimele decenii. Astfel, autorii considera ca ultimul program spatial cu adevarat marcant pentru NASA ar fi avut loc acum mai bine de trei decenii si jumatate si s-ar fi incheiat odata cu finele misiunii Apollo.

Buzz Aldrin pe Luna, 1969
Foto: AP
Propunerea astronautilor americani urmareste astfel sa se constituie intr-o alternativa la programul prezentat de catre fostul presedinte Bush in anul 2004, care avea ca scop principal intoarcerea omului pe Luna pana in anul 2020. Propunerea, care ii va fi inmanata peste cateva zile noului presedinte Obama, arata ca tinta principala a NASA ar trebui sa fie trimiterea unor misiuni cu echipaj uman spre alte corpuri cosmice si nu spre Luna, tinta de fapt atinsa de catre NASA acum patru decenii.

In opinia autorilor, Luna ar trebui sa fie telul unor misiuni internationale – si chiar a unor proiecte comerciale, datorita interesului manifestat de catre mai multe agentii spatiale din lume si de catre unele firme private.

Care sunt atunci obiectivele propuse de catre astronautii americani?

Autorii propunerii arata ca tintele viitoarelor misiuni cu echipaj uman ar trebui sa fie mult mai ambitioase. In ordinea departarii de Pamant, tintele viitoarelor misiuni NASA cu echipaj uman ar trebui sa fie:

  •   NASA ar trebui sa trimita oameni
      spre asteroizi
      Foto: AP
    unul dintre punctele Lagrangiene – cu gravitatie zero, unde ar putea fi amplasata si o baza spatiala permanenta ca “halta” intre Pamant si alte corpuri  ceresti din sistemul nostru solar, in care ar putea fi pastrate navele spatiale fabricate pentru distante lungi;
  • luna Phobos a lui Marte, care ar trebui sa fie, in opinia autorilor, o prima escala inainte de coborarea oamenilor pe Marte;
  • planeta Marte;
  • unul dintre asteroizii din centura dintre Marte si Jupiter.

Autorii propun si instituirea unui Departament Spatial al SUA, care ar urma sa se ocupe de transformarea in realitate a acestor obiective, precum si ale altora, care privesc dezvoltarea unor noi tehnologii – revolutionare – pentru zborurile spatiale.

Propunerea astronautilor americani este inca in dezbatere, alti experti in domeniul zborurilor spatiale considerand-o drept mult prea critica fata  de activitatile NASA din ultimele decenii.

Propunerea originala poate fi citita aici.