La 40 de ani dupa ce omul a facut primul pas pe Luna, internautii pot retrai momentul aselenizarii, prin reconstituirea vituala a misiunii Apollo 11. Incepand de joi, oricine are acces la internet va putea vedea toate etapele zborului pe Luna, de la momentul lansarii si pana la aselenizare, pe site-ul wechoosethemoon.org, anunta AFP. Animatia integreaza cele mai recente instrumente de comunicare disponibile, precum si avertizari prin e-mail si Twitter.

"Este posibil sa vedem si sa intelegem mai bine decat au putut vedea telespectatorii, in 1969. Niciun canal media nu a reusit sa acopere evenimentul intr-o asmenea masura, minut cu minut, in timpul celor patru zile ale misiunii", a declarat Tom McNaught, unul dintre responsabilii proiectului. "Obiectivul nostru este sa impartasim o asemenea mostenire cu tanara generatie", a continuat el.

Inregistrarile comunicatiilor devenite acum legendare dintre astronauti si centrul de control din Houston (sudul Texasului) vor fi si ele postate pe site, pentru ca apoi mesajele sa fie trimise prin e-mail. Inregistrarile de la NASA, imaginile, fotografiile si sunetele disponibile au fost mixate pentru realizarea unei reconstituiri foarte realiste a misiunii. Alerte trimise prin posta electronica vor avertiza internautii exact in momentul in care modulul spatial va ajunge pe Luna. "Scopul demersului este de a crea o interfata interactiva prin care tinerii sa poata intelege importanta evenimentului din 1969", a continuat Tom McNaught. Site-ul wechoosethemoon.org va ramane accesibil cel putin un an, timp in care vizitatorii vor putea vedea si revedea momentele cele mai importante ale aselenizarii.