Milioane de asiatici vor asista astazi la cea mai lunga eclipsa totala de soare din acest secol, care va dura mai mult de 6 minute, anunta BBC.

Eclipsa va fi vizibila mai intai in golful Khambhat, la nord de Mumbai, iar apoi se va muta in India, Nepal, Myanmar, Bangladesh, Bhutan si China, inainte de a ajunge in Pacific. De asemenea, eclipsa va fi vizibila si de pe cateva insule din sudul Japoniei. O eclipsa partiala va fi vizibila in aproape tot restul Asiei.

Eclipsa va fi vazuta in India in intervalul 5.35 - 7.25 a.m. (3.05- 4.55 a.m. ora Romaniei).

Eclipsa precedenta, care a avut loc in August 2008, a durat 2 minute si 27 de secunde, iar cea de anul acesta va dura 6 minute su 39 de secunde. Eclipsa va fi urmarita indeaproape de oamenii de stiinta, care spera sa-si explice cu aceasta ocazie structurile soarelui.

"Va trebui sa asteptam cateva sute de ani pentru a observa din nou o eclipsa care dureaza atat de mult, deci este o ocazie foarte speciala", a declarat astronomul Shao Zhenyi pentru Associated Press, citata de BBC.

Urmatoarea eclipsa totala va avea loc anul viitor, pe 11 iulie si va fi vizibila in emisfera sudica, din sudul Oceanului Pacific pana in Argentina.