Astronomii incearca sa descifreze misterul unei "pete stralucitoare", care a aparut in norii de pe planeta Venus, informeaza BBC. Pata a fost identificata prima data in 19 iulie de un astronom amator si a fost ulterior confirmata de nava spatiala Venus Express.

Probele culese de experti arata ca pata luminoasa a aparut cu cel putin patru zile inainte sa fie urmarita de pe Pamant.

Pata luminoasa a inceput sa se extinda cu ajutorul vantului din atmosfera densa a planetei Venus.

Oamenii de stiinta iau in calcul mai multe variante pentru a explica aceasta pata de lumina.

Una dintre posibilitati este o eruptie vulcanica. De altfel, mare parte a planetei a fost remodelata de fenomenele vulcanice. Desi nu exista dovezi clare ale unei activitati vulcanice, specialistii banuiesc ca acest lucru s-ar putea petrece si in prezent pe Venus.

Dar in cazul unei eruptii vulcanice, aceasta ar fi trebuit sa fie extrem de puternica pentru a trece atat de departe prin atmosfera densa, compusa in mare parte din dioxid de carbon.

O alta posibila cauza a acestei pete luminoase ar putea fi particulele particulele incarcate de pe Soare care intertactioneaza cu atmosfera de pe Venus.

Nu in ultimul rand ar putea fi vorba de turbulentele atmosferice, care ar putea produce "material stralucitor", concentrat intr-o zona anume.

Nu este prima daca cand asemenea pete au fost observate pe Venus, dar acest lucru este neobisnuit pentru ca sunt prezente doar intr-o zona restransa.

Recent noua harta a planetei Venus a confirmat banuielile ca, la un moment dat, cel mai apropiat si mai asemanator corp ceresc, fata de Pamant, a fost acoperit de un ocean si a avut mai multe continente, potrivit space.com.

De asemenea, analiza chimica a rocilor de pe Venus a scos la iveala faptul ca zonele inalte ale planetei sunt constituite dintr-o roca similara granitului, rezultat din combinarea apei cu bazaltul, in urma actiunii vulcanice.