Un telescop spatial care apartine NASA a descoperit dovezi ale unei coliziuni de mare viteza intre doua planete in formare, care orbitau in jurul unei stele tinere. Astronomii spun ca lovitura cosmica este asemanatoare celei care a dus la formarea Lunii noastre, cu aproximativ 4 miliarde de ani in urma, cand o planeta de marimea lui Marte s-a ciocnit cu Pamantul, scrie BBC.

In cazul acesta, se pare ca doua corpuri solide au intrat unul in celalalt, eveniment petrecut in ultimele mii de ani. In coliziune a fost implicat un corp cel putin la fel de mare ca Luna noastra si un altul de dimensiunile planetei Mercur. Impactul extrem de violent a distrus planeta mai mica si a raspandit in spatiu o cantitate uriasa de bucati din corpul cosmic, precum si lava fierbinte.

Detectoare cu infrarosu de la Telescopul Spatial Spitzer au putut sa identifice urmele rocilor aruncate in spatiu, alaturi de fragmente de lava solidificata, cunoscute sub numele de tectite. "Coliziunea trebuie sa fi fost uriasa si la o viteza incredibil de mare, pentru ca bucatile din cele doua corpuri sa se topeasca", a declarat Carey M. Lisse, de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, SUA.

"Este un eveniment cu adevarat rar si de scurta durata, de importanta critica in formarea unor planete precum Pamantul sau a lunilor. Suntem norocosi ca am fost martori, nu la mult timp dupa petrecerea sa". Carey M. Lisse si echipa sa au identificat o stea numita HD 172555, de aproximativ 12 milioane de ani si situata la 100 de ani lumina departare in constelatia Paunul. Astronomii au folosit spectrograful de pe telescopul Spitzer pentru a studia elementele chimice prezente in spectrul luminii emise de stea, identificand mari cantitati de siliciu amorf, care poate fi gasit pe Pamant in roci ca obsidianele si tectitele.

Obsidianul este o roca vulcanica, de culoare neagra sau bruna-cenusie, cu infatisarea sticlei topite, iar tectitele sunt bucati dure de lava despre care se crede ca au fost formate cand meteoritii au lovit Pamantul.

Cele doua corpuri trebuie sa fi calatorit cu o viteza de cel putin 10 kilometri pe secunda una spre cealalta, inainte de coliziune, estimeaza specialistii. Planetele se formeaza si cresc in marime ciocnindu-se intre ele si lipindu-se sau pastrand o mare parte din masa celeilalte. Desi se crede ca lucrurile s-au asezat in sistemul nostru solar, inca au loc astfel de ciocniri; nu mai departe de luna trecuta, specialistii au observat ca o cometa de mici dimensiuni sau un asteroid a lovit Jupiter.

"Coliziunea care a format Luna noastra trebuie sa fi fost uriasa, atat de mare incat a topit suprafata Pamantului", a declarat Geoff Bryden, specialist la NASA. "Este aceeasi scala a impactului pe care o vedem cu Spitzer. Nu stim daca se va crea sau nu o luna", a continuat acesta.