Sonda NASA LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) si racheta Centaur se vor prabusi controlat vineri pe suprafata Lunii, eveniment ce va putea fi urmarit live pe site-ul NASA. Agentia Spatiala spera ca impactul rachetei sa ridice un nor de praf suficient de mare pentru a ajuta sonda LCROSS sa detecteze prezenta apei in solul Lunii, scrie CNN.

Patru minute mai tarziu, sonda LCROSS va trece prin praful ce se va ridica de la impact, colectand si trimitand date centrului de comanda de pe Pamant inainte de a se prabusi in craterului Cabeus, care se afla aproape de polul sud al Lunii.

UPDATE: Proiectilul trimis de NASA s-a prabusit cu succes pe solul selenar, intr-un crater in zona polului sud al Lunii, anunta Agentia Spatiala Americana, transmite AFP.

Nicio imagine a flashului luminos provocat de impactul proiectilului de 2,3 tone, la ora 11,31 GMT (14.31, ora Romaniei), nu a fost prezentata de televiziunea NASA.

Patru minute mai tarziu, sonda LCROSS, ale carei instrumente trebuiau sa analizeze materialele proiectate, s-a prabusit, la randul sau, in crater, asa cum era prevazut, a confirmat NASA.

Intreg evenimentul a putut fi urmarit vineri, in jurul orei 14:30, pe NASA TV.

Sonda LCROSS este dotata cu spectometre, o camera de filmat infrarosu cu lungime de unda scurta, ce poate strabate prin norii densi de praf si un radiometru. Oamenii de stiinta spera ca aceste echipamente sa le furnizeze suficiente date pentru a determina daca praful provocat de impact contine vapori de apa.

Telescopul Spatial Hubble, sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) si alte telescoape de pe Pamant vor monitoriza si fotografia zona impactului pentru a depista urme de apa.

NASA incurajeaza astronomii amatori sa urmareasca evenimentul. "Ne asteptam ca norul de praf dislocat de impact sa fie vizibil chiar si cu telescoapele care au apertura de 10 inci", a declarat Brian Day, un cercetator al Ames Research Center din localitatea Moffett Field, California.