Micro-satelitul Picard, cu misunea de a studia variatiile activitatii Soarelui si eventualul lor impact asupra climei pe Pamant a fost lansat in spatiu marti de la baza Iasni din Rusia, scrie presa internationala.

Dupa cum subliniaza Centrul National de Studii Spatiale din Franta (CNES), "pentru unii experti, peste 80% din schimbarile climatice actuale sunt provocate de gazele cu efect de sera si 20% de Soare. Dar nu toata lumea este de acord cu aceasta proportie".

De aceea, pentru o intelegere mai atenta a influentei activitatii solare asupra climei de pe Pamant a fost lansat pe orbita Picard, scrie MaxiScience.

El va masura viteza de rotatie a Soarelui, puterea razelor sale, prezenta unor pete pe suprafata sa, va culege date despre forma si diametrul astrului, informatii care vor permite oamenilor de stiinta sa evalueze impactul Soarelui asupra cresterii temperaturii de pe Terra.

Satelitul Picard a fost trimis in spatiu cu o racheta ruso-ucraineana Dnepr, alaturi de satelitii Mango si Tango, in cadrul unei misiuni stiintifice franco-suedeze care studiaza zborurile in formatie al satelitilor.

Satelitul poarta numele astronomului francez Jean Picard care, in secolul al XVI-lea, a fost primul care a reusit sa masoare diametrul Soarelui.