Pana in prezent, electronii au fost priviti ca particule elementare, care nu au o sub-structura proprie. La nivel teoretic, totusi, s-a demonstrat de ceva timp ca ar exista posibilitatea ca electronii sa fie la randul lor compusi din doua parti si mai mici, fiecare cu proprietati speciale. Recent, acest lucru a fost observat acest fenoment pentru prima data, informeaza PhysORG.Din echipa de cercetatori care au facut noua descoperire face parte si un roman,dr. Liviu Hozoi, de la institutul de cercetari Leibniz din Dresda.

Electronii au fost scindati in doua parti, fiecare responsabila cu cate o proprietate a particulei pe care o compune. Prima parte, numita “spinon”, cauzeaza proprietatea numita “spin”, sau impusul unghiular al electronului. A doua parte, numita “orbiton”, determina proprietatea de a orbita a electronilor in jurul nucleelor atomice.

Scindarea a fost observata pentru prima data intr-un oxid al cuprului (Sr2CuO3), un material cu proprietati deosebite la nivel molecular. Noile parti componente descoperite nu pot parasi materialul in care au fost create, iar noua descoperire ar urma sa aiba un impact deosebit asupra cercetarilor privind super-conductivitatea la temperaturi inalte.