Fizicienii de la Universitatea din Zurich au detectat la acceleratorul de particule LHC al Cern, la Geneva, un nou tip de barion, o particula formata din trei quarci, cele mai mici caramizi ale materiei cunoscute, scrie AFP.

Barionul "Xi_b" descoperit de detectorul CMS contine un quark usor si doi quarci grei, a explicat universitatea, intr-un comunicat: un quark "up", un quark "strange" si un quark "charm".

"Prea instabil" pentru a fi observat direct, este "neutru electric" si are o masa comparabila cu cea a unui atom de litiu.

Potrivit cercetatorilor, descoperirea acestei noi particule "ajuta la intelegerea fortei nuleare tari, una dintre cele patru interactiuni fundamentale ale fizicii, care determina structura materiei".

LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume, a fost construit in incercarea de a oferi raspunsuri la o serie de intrebari esentiale ale fizicii particulelor.

ATLAS si CMS sunt echipate cu detectoare puternice destinate analizarii miliardelor de particule produse in urma coliziunilor din accelerator.