Laserul de la Magurele - Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) - a primit marti, 18 septembrie, aprobarea finala de finantare de la Comisia Europeana. Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania, a declarat in cadrul unei discutii online cu cititorii HotNews.ro ca "energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale".

Nicolae ZamfirFoto: Agerpres

"Protectia impotriva vibratiilor se va realiza prin faptul ca platforma pe care se vor instala laserii, de suprafata de peste 2500 m2, va fi complet decuplata de restul cladirii si va sta pe cateva sute de amortizoare", a explicat managerul proiectului ELI-NP.

Nicolae Zamfir este din 2004 directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI din 2009. In 1976 a absolvit cu Diploma de Merit Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, iar in 1984 a devenit doctor in Fizica. In perioada 1990 - 1992 a fost visiting scientist la Koln University, in Germania, in 1992 – 1997 a fost fizician la Brookhaven National Laboratory, Upton, New York, iar in perioada 1997 - 2004 a fost Research Professor la Yale University, SUA. Din 2005 este presedinte al Comitetului Romania-CERN

Vezi aici CV Nicolae Zamfir si lista de articole ISI

Citeste aici mai multe despre Laserul de la Magurele - ELI-NP

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Nota Redactiei: Discutia online anuntata initial pentru miercuri, 19 septembrie, a fost amanata pana astazi, 24 septembrie, din motive de agenda.

Citeste mai jos raspunsurile profesorului Nicolae Zamfir la intrebarile cititorilor HotNews.ro: