Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI Romania, le-a raspuns online cititorilor HotNews.ro: Energia centrului va fi asigurata de un sistem de peste 1.000 de pompe geotermale. Constructia implica mai mult beton decat la Arena Nationala

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 24 septembrie 2012, 17:25 Science - Stiinte fundamentale


Nicolae Zamfir
Foto: Agerpres
Laserul de la Magurele - Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI-NP) - a primit marti, 18 septembrie, aprobarea finala de finantare de la Comisia Europeana. Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania, a declarat in cadrul unei discutii online cu cititorii HotNews.ro ca "energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale".

"Protectia impotriva vibratiilor se va realiza prin faptul ca platforma pe care se vor instala laserii, de suprafata de peste 2500 m2, va fi complet decuplata de restul cladirii si va sta pe cateva sute de amortizoare", a explicat managerul proiectului ELI-NP.

Nicolae Zamfir este din 2004 directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI din 2009. In 1976 a absolvit cu Diploma de Merit Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, iar in 1984 a devenit doctor in Fizica. In perioada 1990 - 1992 a fost visiting scientist la Koln University, in Germania, in 1992 – 1997 a fost fizician la Brookhaven National Laboratory, Upton, New York, iar in perioada 1997 - 2004 a fost Research Professor la Yale University, SUA. Din 2005 este presedinte al Comitetului Romania-CERN

Vezi aici CV Nicolae Zamfir si lista de articole ISI

Citeste aici mai multe despre Laserul de la Magurele - ELI-NP


Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro


Nota Redactiei: Discutia online anuntata initial pentru miercuri, 19 septembrie, a fost amanata pana astazi, 24 septembrie, din motive de agenda.
 
Citeste mai jos raspunsurile profesorului Nicolae Zamfir la intrebarile cititorilor HotNews.ro: 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10752 vizualizari

 • q (Miercuri, 19 septembrie 2012, 0:04)

  Dragos [anonim]

  Buna ziua si felicitari pt reusita de exceptie.
  As avea o intrebare tehnica: ce inseamna cel mai puternic laser si cum se obtine el?

  multumesc
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:36)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   In anii 2005-2006, cand fizicienii laseristi din Europa au propus construirea unui laser de sute de PW (1PW = 10 la puterea 15 W) cel mai puternic laser din lume avea sute de TW (1TW=10 la puterea 12W). In perioada 2007-2010 Uniunea Europeana a finantat un proiect ‘Faza Pregatitoare’, ‘ELI-Preparatory Phase’, la care au participat cercetatori din 40 de centre de cercetare din 13 tari europene. Din Romania au participat cercetatori de la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR). In acest cadru au fost discutate diverse solutii posibile si s-a stabilit abordarea in 2 pasi: mai intii construirea unor laseri de 10PW folosind solutii diferite (de aici si ideea de a se construi 3 centre – la Praga, Debrezen si Bucuresti-Magurele) si apoi, folosind experienta acumulata, sa se stabileasca solutia cea mai viabila pentru construirea unui centru (High Fields) avand un laser de sute de PW. In concluzie, exista solutii propuse de construire a unui laser de 10 PW, insa realizarea lui mai necesita o intensa activitate de Cercetare si Dezvoltare Tehnologica.
 • laser (Miercuri, 19 septembrie 2012, 0:06)

  Viorel Pana [anonim]

  Buna seara dle profesor
  Care ar fi aplicatiile practice pe care le luati in calcul in privinta cercetarii acestui laser? Care ar fi domeniile economice/industriile in care ar avea aplicabilitate?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:41)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel Pana

   Cercetatorii din Europa (inclusiv Romania), Statele Unite si Japonia, din domeniul laserilor si fizicii nucleare, au propus realizarea unor experimente atat in domeniul cercetarilor fundamentale pentru imbogatirea cunoasterii fenomenelor si legilor naturii si Universului, cat si cercetari aplicative care sa duca la noi produse si tehnologii in beneficiul direct al societatii. Domeniile in care cercetarile aplicative vor avea un impact direct sunt:
   • Tehnologia materialelor cu proprietati speciale cu aplicabilitate de exemplu in microelectronica
   • Obtinerea de fascicule de particule incarcate cu aplicabilitate in terapia cancerului (protono si hadrono – terapie) sau in tratarea deseurilor radioactive.
   • Elaborarea de metode si tehnologii de obtinere mai eficienta a unor radioizotopi sau obtinerea de noi radioizotopi cu utilitate in medicina (produsi radiofarmaceutici)
   • Metode si tehonologii de gestionare a materialelor nucleare sensibile (ex: Uraniu, Plutoniu)

   La viitorul Centru de Cercetari Stiintifice ELI-NP se vor face aceste cercetari aplicative, se vor elabora noi metode si tehnologii care apoi se vor transfera industriei interesate prin patente sau transferuri tehnologice. ELI-NP nu va fi nici fabrica de radiofarmaceutice, nici centru de tratare a deseurilor radioactive.
 • magurele (Miercuri, 19 septembrie 2012, 0:07)

  Mihaita [anonim]

  Ce infrastrcutura fizica aveti nevoie pentru a demara proiectul (cladiri, sosele etc)?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:46)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaita

   Cladirea in care vor functiona laserii de mare putere va trebui sa asigure conditii speciale de temperatura, umiditate, 'curatenie’, protectie impotriva vibratiilor externe. Astfel, temperatura trebuie sa nu varieze mai mult de 0.5 C, ‘clean rooms’ de clasa 4 (mai putin de 10000 de particule de 0.1 microni sau mai mari pe m3) (aerul din mediul urban contine aprox. 35 milioane de particule de 0.5 microni sau mai mari), iar protectia impotriva vibratiilor se va realiza prin faptul ca platforma pe care se vor instala laserii, de suprafata de peste 2500 m2, va fi complet decuplata de restul cladirii si va sta pe cateva sute de amortizoare.
   De remarcat este faptul ca energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale.
 • respect (Miercuri, 19 septembrie 2012, 0:09)

  Doru Dendea [anonim]

  Respectele mele pentru acest proiect major. Am inteles ca am putea avea de-a face cu un prim cluster tehnologic/research in Romania. Imi puteti explica ce tip de oameni de stiinta veti atrage, cum ii veti plati astfel incit sa ramina in tara si sa nu mai plece in strainatate? Poate acest proiect major sa stopeze brain-drain-ul, si daca da, in ce domenii (fizica, chimie, matematica)?

  va urez succes!
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:51)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doru Dendea

   Unul dintre argumentele principale sa construim un astfel de centru in Romania este de a contribui la inversarea fluxului de specialisti. Dupa situatia dramatica, generata de perioada de tranzitie de trecere de la sistemul socialist la integrarea in globalizare, pentru a ne mentine sansa sa ajungem in randul tarilor dezvoltate trebuie sa mentinem acolo unde avem o Scoala si o traditie si sa dezvoltam cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica. In prezent exista sute si sute de romani care lucreaza in institute de cercetare si universitati din intreaga lume. Au rezultate remarcabile si sunt extrem de apreciati. Romania are un potential imens de cercetare stiintifica. Sigur ca nu toti doresc sau sunt in domeniul ELI, insa pentru a crea o punte solida trebuie sa avem o cercetare solida in tara. Atragerea tinerilor talentati in cercetarea stiintifica din Romania nu se poate face decat prin existenta unei infrastructuri de cercetare similar tarilor avansate. In prezent nu exista nicio infrastructura majora la est de fosta Cortina de fier. Nu poti atrage cercetatori de anvergura daca nu exista infrastructura si cercetari de varf. ELI-NP va asigura aceste conditii si speram sa reusim sa atragem tineri si cercetatori talentati care, de ce nu, sa primeasca Premiul Nobel pentru rezultatele lor obtinute la Centrul de Cercetari Stiintifice ELI-NP .
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:52)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doru Dendea

   Cei peste 200 de cercetatori care vor lucra la viitorul centru vor fi recrutati pe baza de concurs international. Aceste locuri vor fi ocupate de cei mai buni tineri cercetatori romani din tara sau strainatate care si-au terminat procesul de educatie, sau sunt cercetatori la inceputul carierei, sau sunt cercetatori deja consacrati. Si de ce nu, de cercetatori de alte nationalitati. Acest nou Centru European va fi aidoma celorlalte Centre de Cercetare stiintifica din lume unde exista o distributie extrem de larga a nationalitatii cercetatorilor.
   Domeniile vizate sunt fizica, biologia, chimia, ingineria laserilor, ingineria acceleratorilor, stiinta si ingineria materialelor, automatica si electronica.
 • I (Miercuri, 19 septembrie 2012, 9:39)

  Florina Cuc [anonim]

  Buna ziua
  Ne puteti care sint pasii concreti ai proiectului in urmatorii 3 ani?

  Multumesc
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:55)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina Cuc

   In prezent se deruleaza procesul de licitatie publica a constructiei civile, constructie care speram sa inceapa in Decembrie-Ianuarie si sa se finalizeze in toamna lui 2014, astfel incat pana la mijlocul anului 2015 cand se termina faza actuala de finantare din fonduri structurale sa se monteze prima parte a echipamentelor majore, laserii de mare putere si sistemul de fascicul gamma. Finalizarea acestor echipamente va fi la sfarsitul anului 2016.
   Conceptul experimentelor se va elabora pana in anul 2014, montarea lor se va face in perioada 2014-2016 astfel incat intreg centrul va fi operational in prima parte a anului 2017.
 • elita (Miercuri, 19 septembrie 2012, 9:41)

  Europeanul [anonim]

  Dle profesor, cum vor fi platiti cercetatorii romani si straini care lucreaza/vor lucra in acest proiect? Exista grile de salarizare, sau contractele vor fi facute in functie de necesitati si valoarea candidatilor? Va intreb asta pentru a intelege daca vom avea cu adevarat sansa de a aduce in Romania cercetatori straini de top.
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:58)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Europeanul

   Cercetatorii si personalul suport vor fi angajati in functie de necesitati, iar salariile, asigurate de proiectul finantat prin fonduri structurale, vor fi similare celor din alte centre internationale de cercetare din Europa. Numai asa vom eficientiza aceasta investitie uriasa, vom putea fi in randul Centrelor de Cercetare de varf si vom putea rezista pe piata fortei de munca din cercetarea stiintifica europeana.
 • tinta (Miercuri, 19 septembrie 2012, 9:42)

  Adrian [anonim]

  Exista "sansa" ca Romania sa devina o tinta pentru atacuri teroriste prin implementarea acestui proiect? Puteti sa precizati care sunt pericolele majore? Cu respect.
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 15:59)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Dupa cum stim cu totii, terorismul este o problema majora a societatii de astazi. Tintele teroristilor sunt legate de vizibilitate, astfel incat sa creasca eficienta actiunilor lor. In afara de vizibilitate si de pagube directe provocate de un eventual atac terorist, nu exista altfel de pericole intrucat ELI-NP nu va fi o instalatie nucleara.
 • costuri (Miercuri, 19 septembrie 2012, 9:54)

  iulian [anonim]

  Buna ziua
  Felicitari pentru realizare! Ma busucr sa aud ca se poate...
  As dori sa stiu daca proiectul prevede buget pentru acoperirea costurile de functionare dupa punerea in functiune. O regula simpla spune ca mentenanta poate varia intre 15-20% din costul de achizite al echipamentelor, iar costurile de personal...
  Daca e un proiect la nivel european, cred ca ar fi corect ca Europa sa preia si cheltuielile de functionare.
  Multumesc
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:04)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulian

   In general, estimarile pentru costurile de operare sunt in jur de 10% din costul proiectului. Costul estimat al operarii ELI-NP, de aproximativ 20 milioane de euro anual, va fi acoperit din diverse surse:
   • Proiecte de cercetare nationale si internationale care acopera costuri de operare a echipamentelor folosite in derularea respectivelor proiecte;
   • Fonduri europene care acopera o parte din operarea unor mari infrastructuri de cercetare;
   • Fonduri asigurate de celelalte state europene care vor face parte din Consortiul European de Cercetare ELI care se preconizeaza a se forma dupa finalizarea fazei de implementare. Tari precum Germania, Franta, Italia, Portugalia si altele si-au manifestat deja intentia de a participa la un astfel de Consortiu
   • Si nu in ultimul rand Bugetul de stat conform unei reglementari existente prin care statul asigura functionarea si operarea instalatiilor de interes national.
 • Intrebari de Dorel (Miercuri, 19 septembrie 2012, 10:23)

  Dorel [anonim]

  Imi cer scuze ca sunt profan in cele ale fizicii, dar cand aud de cel mai puternic laser din lume nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la sabiile laser din filmul Razboiul Stelelor.

  Cu tot respectul, puteti sa imi spuneti:

  1. Inteleg ca centrul va deveni operational in 2015. Ce gen de produse s-ar putea dezvolta in urma cercetarii de la Magurele? In cat timp le-am putea vedea pe raft?
  2. Revenind la fantezia initiala, cat de departe credeti ca suntem de folosirea sabiilor/armelor laser?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:09)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dorel

   1. In cadrul Centrului de Cercetari ELI-NP vor fi facute o serie intreaga de cercetari aplicative pe care le-am amintit in raspunsul la o intrebare anterioara si care se vor finaliza prin patente sau tehnologii. Acestea vor fi transferate industriilor interesate care bineinteles le vor folosi in scopuri comerciale. Schimbarea, uneori dramatica in urma iradierilor, a proprietatilor unor materiale este binecunoscuta. In plus, ELI-NP va furniza fascicule cu proprietati neintilnite la alte centre din lume. In consecinta, fasciculele laser si gamma de la ELI-NP vor fi folosite de companiile din diverse industrii (microelectronica, materiale, auto, aeronautica, etc.) in vederea imbunatatirii performantelor produselor lor.

   2. Laserii se folosesc si acum pe post de ‘sabii’ (in industrie, in medicina) si de arme. Bineinteles ca progresul in tehnologiile laser va conduce si la dezvoltarea unor astfel de aplicatii.
 • implementare (Miercuri, 19 septembrie 2012, 11:22)

  Adi [anonim]

  Buna ziua,
  - Implementarea proiectului va fi facuta de catre contractori europeni sau romani? Exista un cadru limitativ?
  - S-a trecut de faza elaborarii caietului de sarcini?
  - Cum putem afla mai multe detalii despre partea de constructie?

  cu stima
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:11)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adi

   - Constructia civila si realizarea laserilor de mare putere si a sistemului de fascicul gamma sunt supuse procedurii de licitatie publica care este deschisa oricarui ofertant roman sau strain, neexistand nicio constrangere decat competenta si pretul cerut pentru realizarea acestora.

   - Caietul de Sarcini pentru constructii il constituie Proiectul Tehnic. In urma evaluarii preliminare a Aplicatiei pentru fonduri europene de catre JASPERS (organism specializat al Comisiei Europene), Ministerul Educatiei prin Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica a finantat realizarea Proiectului Tehnic care s-a elaborat in perioada August 2011- Martie 2012 (costul va fi rambursat din Fonduri Structurale). Caietele de sarcini pentru achizitionarea marilor echipamente a fost realizat de cercetatorii de la Magurele in colaborare cu cercetatori din intreaga lume.

   - Detaliile despre constructii se pot gasi in Proiectul Tehnic care este parte a documentatiei de atribuire pentru licitatia publica pentru constructii lansat la inceputul lunii august (cu termen de finalizare la sfarsitul lunii octombrie) aflat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) pe pagina www.e-licitatie.ro cu nr. 137.848/1.08.2012.
 • aplicatii laser (Miercuri, 19 septembrie 2012, 11:27)

  break_noon [utilizator]

  Buna ziua,

  Pe linga cercetarile fizice si nucleare care vor fi facute cu acest laser, este posibil ca la un moment dat respectivul laser sa devina "incinerator" de deseuri nucleare? Oare acesta sa fie unul din motivele pentru care a fost aleasa Romania ca si locatie pentru constructia respectiva?

  Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:20)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui break_noon

   Asa cum am raspuns la o intrebare anterioara, Centrul de Cercetari Stiintifice ELI-NP nu va fi loc de tratare a deseurilor radioactive, ci numai de cercetari legate de acest subiect. Metodele care vor fi elaborate vor fi transferate celor interesati sa le cumpere.

   Motivele pentru care a fost aleasa Romania sunt:
   • Fondurile structurale servesc dezvoltarii regionale, iar dezvoltarea infrastructurii de cercetare contribuie din plin la realizarea acestui scop.
   • Rezultatele si renumele cercetatorilor de la Magurele si, pe aceasta baza, sustinerea comunitatii stiintifice internationale
   • Increderea Comisiei Europene ca putem implementa cu succes acest proiect si ca suntem capabili sa il folosim eficient si cu rezultate remarcabile.
   • Si nu in ultimul rand, sustinerea continua a proiectului de catre factorul politic din Romania din 2008 si pana in prezent.
 • 3 intrebari (Miercuri, 19 septembrie 2012, 11:31)

  andrei [anonim]

  1. proiectul din Romania, desi este cel mai important, a primit cele mai mici fonduri de la UE. Ajung aceste fonduri, pentru implementarea proiectulu? 2. Cat timp este necesar pentru finalizarea proiectului, reusim sa cheltuim banii pana in 2015? 3. Aveti colaborare cu Politehnica, pentru a pregatii pana in 2015 o generatie de studenti care sa va ajute in proiect?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:27)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Comisia europeana a aprobat atat intregul proiect de 293 milioane de euro fara TVA, cat si finantarea in etapa actuala de fonduri structurale cu 180 de milioane euro, urmand ca restul de 113 milioane sa fie finantat in perioada care incepe in 2014. Proiectul a fost fazat intrucat ar fi fost practic imposibil de finalizat pana in anul 2015 cand se termina perioada actuala de fonduri structurale. In prima faza se va finaliza constructia si prima parte a marilor echipamente, iar in faza a 2-a, pana in 2017, se va finaliza realizarea acestor echipamente, a experimentelor si a laboratoarelor auxiliare.

   Se lucreaza la elaborarea unui program, coordonat de Politehnica din Bucuresti impreuna cu institutele de fizica de la Magurele, de masterat si de doctorat in Ingineria Laserilor, Ingineria Acceleratoarelor, Ingineria Materialelor si Ingineria Medicala. Astfel se vor asigura specialisti care sa lucreze la viitorul Centru de Cercetari Stiintifice ELI-NP, si nu numai.
 • probleme legate de sanatate (Miercuri, 19 septembrie 2012, 11:44)

  Alexandru [anonim]

  Buna ziua,

  Nu sunt fizicist si nici nu am cine stie ce cunostinte in domeniu dar sunt curios daca si in ce masura un astfel de proiect ar putea deveni un pericol pentru locuitorii din jur in cazul unei defectiuni sau ca nivel de iradiere.

  Va multumesc
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:31)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Laserii de mare putere si sistemul de fascicul gamma vor fi instalatii radiologice si in consecinta necesita masuri de protectie impotriva radiatiilor. Intreaga constructie si echipamentele vor respecta toate normele impuse unor astfel de instalatii. In consecinta, locuitorii din jur nu vor fi supusi nici unei iradieri suplimentare celei naturale. In ceea ce priveste ce se poate intimpla in cazul unei defectiuni, masurile de protectie sunt concepute sa opreasca instantaneu functionarea tuturor echipamentelor si, nefiind o instalatie nucleara (ca in cazul centralelor de la Cernobil sau Fukushima), nu vor exista reactii nucleare ulterioare decuplarii instalatiilor (intreruperea alimentarii cu curent electric).
 • Intrebari (Miercuri, 19 septembrie 2012, 11:55)

  Ion [anonim]

  Ce experimente se vor desfasura in domeniile astrofizicii si a fizicii quantice? Ce strategie de PR veti adopta cand laboratorul va fi operational?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:32)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Sunt o serie intreaga de experimente propuse de peste 100 de cercetatori din intreaga lume si sunt prezentate in Cartea Alba (White Book) ELI-NP pe care o gasiti pe pagina de web www.eli-np.ro. Aceste propuneri se vor actualiza si detalia in urmatoarea perioada.

   Ca exemple din domeniile mentionate va pot da studiul formarii elementelor din zona Pb-U (N=126) si respectiv formarea de perechi electron-pozitron in vid.

   Ca politica de PR vom incerca sa facem cunoscuta activitatea ELI-NP, atat in faza de implementare, cat si in cea de operare, prin adresare atat specialistilor, cat si publicului larg.
 • civilizatie (Miercuri, 19 septembrie 2012, 12:05)

  bozz [anonim]

  Este adevarat ca strada care merge la locatia unse se realizeaza proiectul nu este iluminata si nu are trotuare ?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:34)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui bozz

   Nu este chiar adevarat! Primaria orasului Magurele are in desfasurare un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere (inclusiv constructia a 4 benzi pe soseaua Bucuresti-Magurele ce se afla pe teritoriul Orasului Magurele), iar strategia de dezvoltare a Orasului pentru urmatoarea perioada se elaboreaza tinand cont de faptul ca va exista un Centru European de Cercetari Stiintifice. Speram ca si Primaria Sectorului 5 si a Municipiului Bucuresti sa considere existenta acestui centru in strategia ce o vor elabora.
 • Radiatii? (Miercuri, 19 septembrie 2012, 12:13)

  Ted [anonim]

  Buna ziua,

  Stiu din aplicatiile in medicina umana ca laserul inseamna radiatii si ca din acest motiv un om nu are voi mai mult de 10 sedinte cu tratament laser in decurs de 6 luni.
  Cate radiatii genereaza cel mai puternic laser din lume si ce impact au ele asupra locuitorilor Bucurestiului? Pe cat posibil va rog sa le echivalati cu radiatii emise de surse intelese de publicul larg (centrale electrice, cabluri de inalta tensiune, altele) si sa indicati si limita de expunere (intensitate si durata maxime) considerata a fii acceptabila pentru om.
  Va multumesc.
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:36)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ted

   Radiatia emisa de laserii de la ELI-NP necesita masuri de protectie speciale. Un grup de cercetatori din institute si de la Politehnica din Bucuresti, in colaborare cu cercetatori specializati din alte centre din Europa, au efectuat simulari. Pe baza lor si a calculelor efectuate de o firma specializata din Marea Britanie, aceste masuri de radioprotectie au fost incluse in Proiectul Tehnic (de exemplu grosimea peretilor zonelor in care se vor desfasura experimentele va fi de 1.5 m grosime). Pentru detalii va rog sa va adresati colegilor mei care coordoneaza aceste aspecte ale Proiectului ELI-NP: Dr. Constantin Ivan Directror Tehnic al IFIN-HH (constantin.ivan[at]eli-np.ro) si Prof. Gheorghe Cata-Danil, seful Departamentului de Fizica al Universitatii Politehnica Bucuresti (gheorghe.cata-danil[at]eli-np.ro).
 • teza (Miercuri, 19 septembrie 2012, 13:22)

  rene [anonim]

  Teza dumneavoastra de doctorat a fost punctul de plecare pentru o cariera stiintifica in SUA, dupa cate stiu prin rezultatele de acolo ati fost remarcat. Pentru publicul romanesc, cred ca e important sa stie cata munca ati depus pentru rezultatele din teza in anii 80.
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:42)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui rene

   Teza de doctorat am facut-o in decurs de 5 ani, iar munca depusa a fost similara celorlalti colegi pe care ii cunosc din fizica si matematica. Ca si ei, am beneficiat de existenta unei adevarate Scoli in domeniu. Desfasurandu-mi activitatea ca cercetator mai multi ani in strainatate, la Institutul de Fizica Nucleara a Universitatii din Koln (1990-1992), Brookhaven National Laboratory (1992-1997) si apoi la Universitatea Yale (1997-2004), am vazut ca ce am invatat in Romania este la nivelul celor mai mari laboratoare din lume, ca scoala romaneasca este de un prestigiu deosebit. De fapt, m-am intors cu increderea ca Romania este capabila si trebuie sa-si ocupe locul fruntas pe care il merita in cercetarea stiintifica europeana si mondiala, iar Magurele (locul fostului Institut de Fizica Atomica – IFA, simbol al cercetarii stiintifice din Romania) sa fie pe harta stiintifica a lumii.
 • Aplicatie (Miercuri, 19 septembrie 2012, 14:02)

  Ark [anonim]

  Buna ziua, in prezent studiez Plasma Physics, Space Physics si Fusion Technology la Royal Institute of Technology din Stockholm. As dori sa stiu daca veti utiliza acest laser pentru cercetare in domeniul fuziunii, tinand cont de puterea mare a laserului si de faptul ca pentru a declansa o reactie de fuziune sunt necesare temperaturi foarte mari. De asemenea, cum urmariti sa atrageti cercetatori catre Magurele, chiar romani plecati in strainatate?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:47)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ark

   La cercetarile de fuziune, de exemplu la National Ignition Facility (NIF) de la Livermore National Laboratory din California sau la MegaJoule de la Beaurdeax Franta, sunt folositi laseri de mare energie. Puterea mare a laserilor de la ELI va fi asigurata de scurtimea pulsurilor din domeniul femtosecundelor (1fs = 10 la puterea -15 s). In consecinta, experimentele de fuziune vor fi abordate numai tangential sau in scopul cercetarilor fundamentale.

   Unul dintre scopurile construirii in Romania a unui astfel de centru de cercetari stiintifice de varf este de a atrage unii dintre cei mai performanti cercetatori stiintifici si ingineri din domeniul laserilor si fizicii nucleare. Nivelul Cercetarilor va constitui modalitatea cea mai importanta si mai sigura de a atinge acest scop. Sigur ca aceasta va fi insotita si de salarizare corespunzatoare, similara celorlalte centre internationale de cercetare stiintifica din Europa (CERN Geneva, FAIR Darmstadt, etc).
 • Constructia Laserului (Luni, 24 septembrie 2012, 15:16)

  Viteazul [anonim]

  Buna ziua. Care sunt firmele care au aplicat pana acum la licitatia pentru construirea laserului? Este o licitatie internationala sau nationala?

  Va multumesc, cu respect!
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:48)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viteazul

   Atat construirea celor 2 laseri de 10PW, cat si a Sistemului de Facicul Gamma se va face prin Licitatie Publica Internationala publicata pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Pana in prezent si-au manifestat interesul si posibilitatea de a construi astfel de echipamente de tehnologie ultra-inalta, cu performante mult mai ridicate decat orice echipament existent acum in lume, centre de cercetare si dezvoltare tehnologica si companii din Franta, Italia, Marea Britanie si Statele Unite.
 • Magurele (Luni, 24 septembrie 2012, 15:17)

  Georgian [anonim]

  Cat beton intra la ridicarea constructiei ELI-NP?
  • Raspuns (Luni, 24 septembrie 2012, 16:49)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgian

   Conform Proiectului Tehnic, constructia implica turnarea a 70000 m3 de beton (cu aproximativ 3000 m3 mai mult decat Arena Nationala).
 • legatura intre proiecte (Luni, 24 septembrie 2012, 20:50)

  T34 [anonim]

  Buna seara domnule profesor,
  Imi aduc aminte un articol de acum vreun an, in care se spunea ca un cercetator de la Magurele a reusit un soi de teleportare a unui obiect, in fasii foarte subtiri, pe o distanta de vreo 10 m, prin folosirea unui fascicul laser. Reusita acelui proiect a avut vreo influenta in acceptarea construirii ELI-NP la Magurele? Unul din scopurile acestui proiect este si testarea si perfectionarea acelei realizari?
  Multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 25 septembrie 2012, 21:43)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui T34

   Experimentul de care vorbiti s-a desfasurat la Max Born Institute in Berlin. In urma campului electric extrem de puternic al fasciculului laser, electronii din intreaga foita (aprox. 5 nano m)(1nm = 10 la puterea -9 m) parasesc foita si se deplaseaza cu viteze extrem de mari (procente din viteza luminii), iar apoi ionii
   raman intr-un camp electric care ii accelereaza si pe ei. Astfel, intreaga foita se deplaseaza cu viteze extrem de mari. Experimentul a constituit impreuna cu multe altele argumentul de a se construi ELI-NP la Magurele. Este un experiment inedit, neinteles complet si bineinteles ca va fi unul dintre fenomenele ce se vor studia la ELI-NP.
 • Energie (Marţi, 25 septembrie 2012, 12:16)

  Bogdan [anonim]

  Buna ziua,

  As dori o explicatie pentru modalitatea de obtinere a energiei din pompele de caldura geotermala stiind ca pentru instalatiile laserului este necesara in special energie electrica. Cum se va face conversia energie din caldura in electricitate ?
  • Raspuns (Miercuri, 26 septembrie 2012, 12:31)

   Nicolae Zamfir [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Pentru ELI-NP energia geotermala va fi folosita exclusiv pentru climatizare si incalzirea apei, nu si pentru producerea de electricitate. Nu exista in proiect echipamente pentru conversia energiei termice in energie electrica. De fapt, pentru a realiza eficient producerea de electricitate, ar fi nevoie de temperaturi ale agentului termic mult mai mari decat cele cu care se va lucra la noi (si implicit adancimi de km ale puturilor).

   http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_heating

   Sistemele electrice si electronice de la ELI-NP vor functiona exclusiv pe baza energiei electrice furnizate din reteaua nationala. Ar merita mentionat ca laserul, desi este cel mai puternic din lume, va avea un consum energetic destul de modest din cauza duratei foarte mici a pulsurilor.
 • un nou tip de accelerator (Vineri, 28 septembrie 2012, 18:11)

  Mitica [anonim]

  Domnule profesor unde si cind as putea sa va prezint un nou model de accelerator mult mult mai ieftin are la baza reactia de anihilare particula antiparticula.
 • EL-/NP (Vineri, 12 aprilie 2013, 12:07)

  Dan Alexandreanu [anonim]

  1. În Raportul de mediu – Planul Urbanistic Zonal – Infrastructura de Cercetare ELI-NP, din 2011, nu se face nici o precizare privind cantitatea de materiale nucleare ce vor fi aduse la Măgurele, la 3,5 km de Bucureşti sau privind transportul materialelor nucleare ce vor fi analizate sau studiate în cadrul programului, în condiţiile în care infrastructura rutieră şi feroviară se prezintă în modul pe care îl ştim.
  2. Construcţia ELI-NP s-a propus a se construi într-o localitate fără transport în comun, desfiinţat complet în noiembrie 2012, care dispune doar de câţiva km de drumuri asfaltate corespunzător, o linie de centură plină de gropi, cu o singură bandă de circulaţie, cu o reţea de apă şi canalizare foarte slab dezvoltată, fără staţie de epurare a apelor, în care apele uzate sunt deversate în râul Ciorogârla.
  3. Să mai prezint riscurile unui astfel de proiect?
 • Laser Magurele Catastrofa (Sâmbătă, 19 decembrie 2015, 10:55)

  Tunaru Guska [anonim]

  Este adevarat ca nici un stat european nu a dorit construirea pe propriul teritoriu al unui astfel de centru de experiment, ce ar putea avea si urmari catastrofale ?
  In primul rand altii scapa de deseuri, trimise in lumea a treia. Dar pericolulul avansat teoretic vine de la faptul ca, energia laserului utilizata intro anumita schema, se poate cumula si ulterior se autodezvolta in avalansa, iar in final devine un fulger globular, ce va inconjura materialul radioactiv. Si atunci poate va exploda exact ca un "meteorit Tunguska".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by