"Protectia impotriva vibratiilor se va realiza prin faptul ca platforma pe care se vor instala laserii, de suprafata de peste 2500 m2, va fi complet decuplata de restul cladirii si va sta pe cateva sute de amortizoare", a explicat managerul proiectului ELI-NP.
Nicolae Zamfir este din 2004 directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI din 2009. In 1976 a absolvit cu Diploma de Merit Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti, iar in 1984 a devenit doctor in Fizica. In perioada 1990 - 1992 a fost visiting scientist la Koln University, in Germania, in 1992 – 1997 a fost fizician la Brookhaven National Laboratory, Upton, New York, iar in perioada 1997 - 2004 a fost Research Professor la Yale University, SUA. Din 2005 este presedinte al Comitetului Romania-CERN
Vezi aici CV Nicolae Zamfir si lista de articole ISI
Citeste aici mai multe despre Laserul de la Magurele - ELI-NP

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din Magurele Sursa foto: Eli-np.ro
Nota Redactiei: Discutia online anuntata initial pentru miercuri, 19 septembrie, a fost amanata pana astazi, 24 septembrie, din motive de agenda.
Citeste mai jos raspunsurile profesorului Nicolae Zamfir la intrebarile cititorilor HotNews.ro:
As avea o intrebare tehnica: ce inseamna cel mai puternic laser si cum se obtine el?
multumesc
Care ar fi aplicatiile practice pe care le luati in calcul in privinta cercetarii acestui laser? Care ar fi domeniile economice/industriile in care ar avea aplicabilitate?
• Tehnologia materialelor cu proprietati speciale cu aplicabilitate de exemplu in microelectronica
• Obtinerea de fascicule de particule incarcate cu aplicabilitate in terapia cancerului (protono si hadrono – terapie) sau in tratarea deseurilor radioactive.
• Elaborarea de metode si tehnologii de obtinere mai eficienta a unor radioizotopi sau obtinerea de noi radioizotopi cu utilitate in medicina (produsi radiofarmaceutici)
• Metode si tehonologii de gestionare a materialelor nucleare sensibile (ex: Uraniu, Plutoniu)
La viitorul Centru de Cercetari Stiintifice ELI-NP se vor face aceste cercetari aplicative, se vor elabora noi metode si tehnologii care apoi se vor transfera industriei interesate prin patente sau transferuri tehnologice. ELI-NP nu va fi nici fabrica de radiofarmaceutice, nici centru de tratare a deseurilor radioactive.
De remarcat este faptul ca energia necesara viitorului centru, ce se va apropia de 10MW, va fi asigurata in cea mai mare parte de un sistem de peste 1000 de pompe geotermale. Va fi probabil cea mai mare cladire din Europa alimentata cu energie din surse neconventionale.
va urez succes!
Domeniile vizate sunt fizica, biologia, chimia, ingineria laserilor, ingineria acceleratorilor, stiinta si ingineria materialelor, automatica si electronica.
Ne puteti care sint pasii concreti ai proiectului in urmatorii 3 ani?
Multumesc
Conceptul experimentelor se va elabora pana in anul 2014, montarea lor se va face in perioada 2014-2016 astfel incat intreg centrul va fi operational in prima parte a anului 2017.
Felicitari pentru realizare! Ma busucr sa aud ca se poate...
As dori sa stiu daca proiectul prevede buget pentru acoperirea costurile de functionare dupa punerea in functiune. O regula simpla spune ca mentenanta poate varia intre 15-20% din costul de achizite al echipamentelor, iar costurile de personal...
Daca e un proiect la nivel european, cred ca ar fi corect ca Europa sa preia si cheltuielile de functionare.
Multumesc
• Proiecte de cercetare nationale si internationale care acopera costuri de operare a echipamentelor folosite in derularea respectivelor proiecte;
• Fonduri europene care acopera o parte din operarea unor mari infrastructuri de cercetare;
• Fonduri asigurate de celelalte state europene care vor face parte din Consortiul European de Cercetare ELI care se preconizeaza a se forma dupa finalizarea fazei de implementare. Tari precum Germania, Franta, Italia, Portugalia si altele si-au manifestat deja intentia de a participa la un astfel de Consortiu
• Si nu in ultimul rand Bugetul de stat conform unei reglementari existente prin care statul asigura functionarea si operarea instalatiilor de interes national.
Cu tot respectul, puteti sa imi spuneti:
1. Inteleg ca centrul va deveni operational in 2015. Ce gen de produse s-ar putea dezvolta in urma cercetarii de la Magurele? In cat timp le-am putea vedea pe raft?
2. Revenind la fantezia initiala, cat de departe credeti ca suntem de folosirea sabiilor/armelor laser?
2. Laserii se folosesc si acum pe post de ‘sabii’ (in industrie, in medicina) si de arme. Bineinteles ca progresul in tehnologiile laser va conduce si la dezvoltarea unor astfel de aplicatii.
- Implementarea proiectului va fi facuta de catre contractori europeni sau romani? Exista un cadru limitativ?
- S-a trecut de faza elaborarii caietului de sarcini?
- Cum putem afla mai multe detalii despre partea de constructie?
cu stima
- Caietul de Sarcini pentru constructii il constituie Proiectul Tehnic. In urma evaluarii preliminare a Aplicatiei pentru fonduri europene de catre JASPERS (organism specializat al Comisiei Europene), Ministerul Educatiei prin Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica a finantat realizarea Proiectului Tehnic care s-a elaborat in perioada August 2011- Martie 2012 (costul va fi rambursat din Fonduri Structurale). Caietele de sarcini pentru achizitionarea marilor echipamente a fost realizat de cercetatorii de la Magurele in colaborare cu cercetatori din intreaga lume.
- Detaliile despre constructii se pot gasi in Proiectul Tehnic care este parte a documentatiei de atribuire pentru licitatia publica pentru constructii lansat la inceputul lunii august (cu termen de finalizare la sfarsitul lunii octombrie) aflat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) pe pagina www.e-licitatie.ro cu nr. 137.848/1.08.2012.
Pe linga cercetarile fizice si nucleare care vor fi facute cu acest laser, este posibil ca la un moment dat respectivul laser sa devina "incinerator" de deseuri nucleare? Oare acesta sa fie unul din motivele pentru care a fost aleasa Romania ca si locatie pentru constructia respectiva?
Multumesc.
Motivele pentru care a fost aleasa Romania sunt:
• Fondurile structurale servesc dezvoltarii regionale, iar dezvoltarea infrastructurii de cercetare contribuie din plin la realizarea acestui scop.
• Rezultatele si renumele cercetatorilor de la Magurele si, pe aceasta baza, sustinerea comunitatii stiintifice internationale
• Increderea Comisiei Europene ca putem implementa cu succes acest proiect si ca suntem capabili sa il folosim eficient si cu rezultate remarcabile.
• Si nu in ultimul rand, sustinerea continua a proiectului de catre factorul politic din Romania din 2008 si pana in prezent.
Se lucreaza la elaborarea unui program, coordonat de Politehnica din Bucuresti impreuna cu institutele de fizica de la Magurele, de masterat si de doctorat in Ingineria Laserilor, Ingineria Acceleratoarelor, Ingineria Materialelor si Ingineria Medicala. Astfel se vor asigura specialisti care sa lucreze la viitorul Centru de Cercetari Stiintifice ELI-NP, si nu numai.
Nu sunt fizicist si nici nu am cine stie ce cunostinte in domeniu dar sunt curios daca si in ce masura un astfel de proiect ar putea deveni un pericol pentru locuitorii din jur in cazul unei defectiuni sau ca nivel de iradiere.
Va multumesc
Ca exemple din domeniile mentionate va pot da studiul formarii elementelor din zona Pb-U (N=126) si respectiv formarea de perechi electron-pozitron in vid.
Ca politica de PR vom incerca sa facem cunoscuta activitatea ELI-NP, atat in faza de implementare, cat si in cea de operare, prin adresare atat specialistilor, cat si publicului larg.
Stiu din aplicatiile in medicina umana ca laserul inseamna radiatii si ca din acest motiv un om nu are voi mai mult de 10 sedinte cu tratament laser in decurs de 6 luni.
Cate radiatii genereaza cel mai puternic laser din lume si ce impact au ele asupra locuitorilor Bucurestiului? Pe cat posibil va rog sa le echivalati cu radiatii emise de surse intelese de publicul larg (centrale electrice, cabluri de inalta tensiune, altele) si sa indicati si limita de expunere (intensitate si durata maxime) considerata a fii acceptabila pentru om.
Va multumesc.
Unul dintre scopurile construirii in Romania a unui astfel de centru de cercetari stiintifice de varf este de a atrage unii dintre cei mai performanti cercetatori stiintifici si ingineri din domeniul laserilor si fizicii nucleare. Nivelul Cercetarilor va constitui modalitatea cea mai importanta si mai sigura de a atinge acest scop. Sigur ca aceasta va fi insotita si de salarizare corespunzatoare, similara celorlalte centre internationale de cercetare stiintifica din Europa (CERN Geneva, FAIR Darmstadt, etc).
Va multumesc, cu respect!
Imi aduc aminte un articol de acum vreun an, in care se spunea ca un cercetator de la Magurele a reusit un soi de teleportare a unui obiect, in fasii foarte subtiri, pe o distanta de vreo 10 m, prin folosirea unui fascicul laser. Reusita acelui proiect a avut vreo influenta in acceptarea construirii ELI-NP la Magurele? Unul din scopurile acestui proiect este si testarea si perfectionarea acelei realizari?
Multumesc.
raman intr-un camp electric care ii accelereaza si pe ei. Astfel, intreaga foita se deplaseaza cu viteze extrem de mari. Experimentul a constituit impreuna cu multe altele argumentul de a se construi ELI-NP la Magurele. Este un experiment inedit, neinteles complet si bineinteles ca va fi unul dintre fenomenele ce se vor studia la ELI-NP.
As dori o explicatie pentru modalitatea de obtinere a energiei din pompele de caldura geotermala stiind ca pentru instalatiile laserului este necesara in special energie electrica. Cum se va face conversia energie din caldura in electricitate ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Geothermal_heating
Sistemele electrice si electronice de la ELI-NP vor functiona exclusiv pe baza energiei electrice furnizate din reteaua nationala. Ar merita mentionat ca laserul, desi este cel mai puternic din lume, va avea un consum energetic destul de modest din cauza duratei foarte mici a pulsurilor.
2. Construcţia ELI-NP s-a propus a se construi într-o localitate fără transport în comun, desfiinţat complet în noiembrie 2012, care dispune doar de câţiva km de drumuri asfaltate corespunzător, o linie de centură plină de gropi, cu o singură bandă de circulaţie, cu o reţea de apă şi canalizare foarte slab dezvoltată, fără staţie de epurare a apelor, în care apele uzate sunt deversate în râul Ciorogârla.
3. Să mai prezint riscurile unui astfel de proiect?
In primul rand altii scapa de deseuri, trimise in lumea a treia. Dar pericolulul avansat teoretic vine de la faptul ca, energia laserului utilizata intro anumita schema, se poate cumula si ulterior se autodezvolta in avalansa, iar in final devine un fulger globular, ce va inconjura materialul radioactiv. Si atunci poate va exploda exact ca un "meteorit Tunguska".