Academia Regala de Stiinte de la Stockholm va anunta miercuri castigatorii Premiului Nobel pentru chimie pe anul 2012, anunta Agerpres. Ca si celelalte premii pentru stiinta, Premiul Nobel pentru Chimie recompenseaza in mod normal cercetarea efectuata cu mai mult de un deceniu in urma, astfel ca membrii Comitetului Nobel vor avea de ales dintre numeroase descoperiri facute de cercetatori.

Saptamana Nobel a inceput luni cu premiul pentru Medicina, care a fost atribuit pionierilor in domeniul celulelor stem - John Gurdon din Marea Britanie si Shinya Yamanaka din Japonia. Francezul Serge Haroche si americanul David Wineland au obtinut marti Premiul Nobel pentru Fizica, ei fiind recompensati pentru cercetarea in domeniul fizicii cuantice.

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane in 2001.

Premiile Nobel sunt decernate incepand din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform dorintei sale din testament.