Mii de manuscrise de la Marea Moarta, unele dintre ele mai vechi de doua milenii, au fost fotografiate si pot, de acum inainte, sa fie consultate pe internet, a anuntat marti Autoritatea israeliana pentru Antichitati, citata de AFP.

Fragment de manuscrisFoto: YouTube

Printre aceste manuscrise figureaza fragmente de suluri din Vechiul Testament, inclusiv cele zece porunci, capitolul unu al Genezei, Psalmii, precum si Cartea lui Isaia, in integralitatea sa.

Cele mai moderne tehnici de fotografiere, dezvoltate in special de experti ai NASA, au fost utilizate pentru a arhiva si scoate din anonimat ansamblul miilor de fragmente de manuscris foarte putin accesibile marelui public pana in prezent, din cauza marii lor fragilitati.

Procedeele folosite vor permite astfel o mai buna analiza a starii de conservare a acestor documente, care dateaza din secolul trei - secolul unu inaintea erei noastre. Locul unde se aflau aceste manuscrise, considerat drept una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea, a fost gasit din intamplare de un pastor, in 1947, intr-o grota situata in apropierea Marii Moarte, in Cisiordania.

Documentele cele mai vechi dateaza din secolul III Inainte de Cristos iar cel mai recent a fost redactat in anul 70, in momentul distrugerii celui de-al doilea Templu evreiesc de catre legionarii romani.

Cea mai mare parte a acestor documente sunt conservate la Muzeul Israelului din Ierusalim, dar anumite fragmente au fost prezentat si in strainatate, dar fragilitatea lor limiteaza puternic manipularea si expunerea la lumina.