Omul de stiinta si laureatul premiului Nobel pentru medicina Rita Levi-Montalcini, cunoscuta pentru importantele sale descoperiri in domeniul neruonilor, a incetat din viata duminica, la domiciliul sau din Roma, la varsta de 103 ani, a anuntat agentia de presa Ansa, preluata de AFP.

Nascuta la Torino in 22 aprilie 1909 dintr-un tata inginer si o mama pictorita, incepe la varsta de 20 de ani studii de medicina, pe care le termina stralucit in 1936.

Promulgarea legilor rasiste in Italia o impiedica pe tanara familie, care provine dintr-o familie evreiasca sefarda, sa-si urmeze specializarea in neurologie si psihiatrie.

In timpul razboiului, instaleaza un laborator improvizat in bucatarie si apoi in casa sa piemonteza de vacanta unde efectueaza experiente asupra embrionilor de pui.

Descoperirile astfel realizate, desi in conditii precare, ii aduc ii aduc o invitatie in 1947 la Washington University.

Aici ramane treizeci de ani, urmandu-si cariera de cercetator si profesor, conducand in acelasi timp Institutul de biologie celulara al Centrului national de studii din Roma.

In 1986, obtine recunoasterea internationala gratie premiului Nobel pentru medicina primit in colaborare cu Stanley Cohen pentru descoperirea revolutionara a "factorilor de crestere a celulelor nervoase" (nerve growth factor, NGF).

Aceasta descoperire, "de o importanta fundamentala", potrivit motivatiei juriului, a permis sa se inteleaga mai bine dezvoltarea sistemului nervos si enorme progrese in studiului unor boli precum maladia Alzheimer, complicatii neurologice legate de diabet si anumite fenomene canceroase.

Ea a prezidat si o fundatie care ii poarta numele, creata in 1992 si destinata sa finanteze studiile femeilor din Africa, in Ethiopia, Congo si Somalia, in special.