Cercetatorii japonezi au anuntat ca au reusit sa dezvolte tesut renal pornind de la celule susa pluripontente induse (iPS), o premiera mondiala, potrivit unui raport publicat miercuri in revista Nature Communications, relateaza AFP. Rinichii au o structura complexa, dificil de reconstituit odata ce s-au deteriorat. Descoperirea echipei de cercetatori japonezi reprezinta o prima etapa pentru realizarea transplanturilor de tesut renal obtinut din celule susa pluripotente induse si sunt de natura sa dea speranta pacientilor care sufera de probleme renale si care sunt pe lista de asteptare pentru un transplant.

Munca echipei conduse de Kenjy Osafune, profesor asociat la Centrul Universitatii din Kyoto pentru cercetare si aplicatiile celulelor iPS, a permis generarea de tesut al mezodermului intermedia, din care sunt in mare parte alcatuiti rinichii, cu o rata de reusita de peste 90% dupa 11 zile de la cultivarea celulelor.

"Este o etapa importanta", a declarat profesorul Osafune, care insa a subliniat ca mai sunt multe obstacole de depasit inainte de a se ajunge la tratament medical. “Inca nu se stie daca simpla grefare de celule regenerate permite intr-adevar tratarea bolilor renale”, a mai spus el.