Uriasul accelarator de particule LHC de la CERN isi inceteaza pentru doi ani experimentele legate de bosonul Higgs, in aceasta perioada urmand sa fie inlocuite o parte dintre componente, astfel incat dupa reluarea experimentelor, acestea putand a fi realizate la un nivel de energie mult mai mare. Acceleratorul functioneaza de trei ani, a avut o serie de probleme tehnice, insa in vara lui 2012 a descoperit o noua particula subatomica ce este in concordanta cu teoria bosonului Higgs.

Joi au inceput procedurile de oprire a acceleratorului aflat la granita franco-elvetiana, iar duminca oprirea va fi completa, urmand ca repornirea sa se produca in noiembrie 2014 si experimentele sa inceapa in primavara lui 2015.

Ce se va intampla in toata aceasta perioada? Toate cele patru mari detectoare vor fi modernizate, va fi innoit si sistemul de ventilatie si mai ales vor fi reconstruite interconexiunuile magnetilor acceleratorului, astfel incat la reluarea coliziunilor, experimentele sa se faca la o energie cat mai mare.

"Avaem toate motivele sa fim foarte multumiti de primii trei ani ai LHC. Instalatia, experimentele, utilajele de computing si toata infrastructura s-au comportat minunat si suntem in posesia unei descoperiri stiintifice majore", spune seful CERN, Rolf Heuer.

CERN confirma in iulie 2012 ca experimentele facute in uriasul accelerator de particule au dus la descoperirea unei noi particule subatomice care este in concordanta cu teoria bosonului Higgs, "Am descoperit un nou boson",a spus unul dintre purtatorii de cuvant ai CERN

Obiectivul LHC, inelul cu o circumferinta de 27 de km situat la 100 de metri sub pamant, este sa inteleaga mai bine formarea universului recreand conditiile imediat urmatoare Big Bang-ului.

Prin ciocnirea protonilor, oamenii de stiinta incearca sa descopere un element neobservat pana in prezent in structura fundamentala a materiei, care confera masa celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu".