​Peter Higgs, fizicianul britanic in varsta de 83 de ani care a postulat in 1964 existenta celebrei particule care-i poarta acum numele, se arata exasperat ca inca se mai foloseste sintagma "particula lui Dumnezeu" cand aceasta particula nu are nimic in comun cu divinitatea, a spus fizicianul, la BBC. Oamenii de stiinta de la CERN au anuntat in iulie 2012 ca acceleratorul de particule de la granita franco-elvetiana a dus la descoperirea unei noi particule subatomice, un nou boson care este in concordanta cu modelul Higgs. Cele mai noi analize au confirmat faptul ca vorbim de o descoperire istorica.

Bosonul Higgs, particula elementara care da masa celorlalte particule, a fost adesea numita "particula lui Dumnezeu", totul pornind de la un termen dintr-o carte scrisa in 1993 de Leon Lederman si Dick Teresi, lucrarea in care a aparut denumirea.

"in primul rand sunt ateu", spune Peter Higgs "In al doilea rand stiu ca numele a fost un fel de gluma si in niciun caz una buna", spune el, subliniind ca denumirea nu face decat sa creeze confuzie.

Controversata particula, despre care oamenii de stiinta cred ca a avut un rol esential la formarea universului, acum 13,7 miliarde de ani, a fost numita de multe ori "particula lui Dumnezeu", insa au fost multi care au considerat sintagma ca fiind neinspirata.

"Particula in sine nu are nimic de-a face cu Dumnezeu", spunea Guy Consolmagno, astronom de la Vatican. Pe de alta parte, Pauline Gagnon care lucreaza la acceleratorul LHC, spunea anul trecut ca uraste termenul "particula lui Dumnezeu

"Particula nu este inzestrata cu niciun fel de semnificatie religioasa, e ridicol sa i se spune asa", spune ea. La fel crede si un coleg german de la CERN, Oliver Buchmueller: "S-o numesti asa e cu totul nepotrivit. Nu i se face dreptate acestei particule si nici rolului ei la crearea universului"