Agentia Spatiala Europeana (ESA) si CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) au semnat vineri un acord de cooperare care vizeaza colaborari viitoare pe teme de interes comun, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ESA.

"CERN si ESA au radacini comune si impart o lunga istorie de pionierat in cercetare in domeniile lor", a declarat directorul general al CERN, Rolf Heuer.

"Acest nou acord de cooperare va promova sinergii intre expertiza, know-how si dotarile disponibile in cele doua organizatii", a adaugat Heuer.

Astazi, misiunile spatiale ale ESA si experimentele de fizica particulelor elementare facute de CERN adreseaza intrebari fundamentale legate de proprietatile fizice ale materiei, energiei si spatiului, precum si de originea si evolutia Universului. Ca urmare, apar nu doar zone suprapuse de expertiza stiintifica, dar si de tehnologii avansate necesare unor astfel de experimente complexe.

"In plus fata de istoria lor indelungata, ESA si CERN impart multe interese de cercetare complementare. Prin favorizarea unei colaborari apropiate, vom mentine Europa in prima linie a stiintei si tehnologiei de ultima ora", a aratat Alvaro Gimenez, directorul ESA pentru Stiinta si explorare robotica.

Anul acesta, CERN sarbatoreste 60 de ani de la infiintare, iar ESA aniverseaza 50 de ani de activitati spatiale europene.