O americanca de origine iraniana a devenit prima femeie laureata a celui mai prestigios premiu in matematica, medalia Fields, a anuntat marti Congresul International al Matematicienilor (ICM), citat de AFP.

Profesoara la Universitatea Stanford (California), Maryam Mirzakhani, nascuta in 1977 la Teheran, si care a obtinut doctoratul la Harvard in 2004, impartaseste medalia Fields 2014, atribuita la fiecare patru ani, cu alti trei matematicieni.

Este vorba despre Artur Avila, un francez de origine braziliana, director al Centrului national de cercetare stiintifica, de Manjul Bhargava, un american care preda la Universitatea Princeton, si de Martin Hairer, un austriac cercetator la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

ICM a anuntat laureatii pentru 2014 de la Seul, unde are loc conferinta sa anuala.

Maryam Mirzakhani este specializata in geometria formelor atipice si a descoperit o noua modalitate de a calcula volumele obiectelor cu suprafete hiperbolice, cum este spre exemplu saua unui cal.

Anterior, a primit premiul Blumental pentru avansuri in cercetarea in matematica pura in 2009 si premiul Satter al American Mathematical Society in 2013.

Medalia Fields este atribuita din 1936 unui numar de maxim patru matematicieni cu varsta sub 40 de ani.

Laureatii primesc fiecare cate 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 euro).

Acest premiu a fost propus in 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat in 1932. El si-a lasat mostenire averea stiintei, pentru aceasta recompensa adeseori denumita "Premiul Nobel" al matematicii.