Un jurnal fotografic despre expeditia lui Robert Scott, a fost gasit dupa un secol in care a stat prins in gheata continentului Antarctica, a declarat Fundatia Mostenirea Antarcticii din Noua Zeelanda. Jurnalul a apartinut omului de stiinta George Murray Levick si a fost descoperit in afara bazei din Terra Nova a lui Scott (1911) dupa topirea ghetii, vara trecuta, relateaza Yahoo.com.

Parti din manuscris au mai putut fi citite, dar mediul umed in care a stat a deteriorat jurnalul, a precizat directorul Fundatiei Mostenirea Antarcticii, Nigel Watson. "Este o descoperire extraordinara. Jurnalul este o parte esentiala care lipsea din dosarul expeditiei", a apreciat Watson. "Dupa ce am petrecut 7 ani conservand cladirea si colectiile lui Scott, suntem incantati sa gasim inca noi artefacte", a mai adaugat directorul Fundatiei Mostenirea Antarcticii.

Paginile jurnalului au fost duse in Noua Zeelanda pentru a fi conservate, iar mai apoi vor fi reconditionate si returnate in Antarctica, unde Fundatia lui Watson depune eforturi sa conserve 5 situri folosite de exploratori precum Scott, Ernest Shackleton si Edmund Hillary.

Expeditia lui Scott s-a separat in 2 grupuri dupa ce a ajuns in Antarctica, contingentul liderului sau atingand Polul Sud pe data de 17 Ianuarie 1912, doar pentru a afla ca norvegianul Roald Amundsen ajunsese acolo cu o luna in urma.

Scott si companionii sai au murit mai tarziu din cauza expunerii la conditiile meteo foarte dure si a infometarii.

Levick s-a aflat in grupul care a calatorit de-a lungul costei pentru a face observatii stiintifice, dar s-a ratacit de baza cand banchizele de gheata au facut ca nava sa nu mai ajunga sa-i preia. Cei 6 oameni au supravietuit iernii antarctice sapand o pestera in gheata si mancand animale salbatice din zona, inclusiv pinguini si foci.

Mult mai interesanta decat acest jurnal a fost o lucrare stiintifica intitulata "Sexual Habits of the Adelie Penguin", care a fost pierduta pana cand cercetatorii Muzeului de Istorie Naturala din Londra au redescoperit-o in 2012. Sunt inregistrate observatii ale obiceiurilor "depravate" ale pinguinilor, incluzand un comportament homosexual si masculi incercand sa se imperecheze cu corpurile femelelor moarte. Levick a fost atat de ingrozit de obiceiurile pinguinilor incat si-a scris observatiile despre acest subiect in limba greaca pentru ca publicul de rand sa nu poata intelege. Lucrarea sa nu a fost niciodata publicata.