Fizicianul italian Fabiola Gianotti a fost aleasa, marti, sa conduca centrul de cercetare nucleara CERN de la Geneva, care gazduieste acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), supranumit masinaria "Big Bang-ului", transmite Reuters. Gianotti devine astfel prima femeie numita la conducerea unei institutii de top la nivel mondial in acest domeniu.

Fabiola GianottiFoto: Claudia Marcelloni/CERN

Fabiola Gianotti, care a intrat in atentia publicului in 2012, datorita rolului sau in conducerea cercetarilor de la CERN care au dus la descoperirea mult cautatului boson Higgs, va prelua functia de director in ianuarie 2016.

Numirea sa a fost decisa la o intalnire a consiliului director al centrului, alcatuit din reprezentantii celor 20 de state membre, potrivit unui comunicat al Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN). Numirea va fi anuntatat formal in cadrul unei intalniri care va avea loc in decembrie.

Gianotti, in varsta de 52 de ani, s-a alaturat cercetatorilor centrului CERN de langa Geneva in 1987, cu un doctorat acordat de Universitatea din Milano. Gianotti il va inlocui in functie pe Rolf Heuer, care a asigurat conducerea centrului in agitata perioada de lansare a acceleratorului LHC (Large Hadron Collider).

LHC a fost construit, in principal, pentru a descoperi bosonul Higgs, o particula teoretica si un camp energetic a caror existenta fusese prezisa cu decenii inainte si despre care se crede ca au permis formarea Universului conferind masa materiei.

In LHC, care asteapta repornirea in primavara anului 2015 cu de doua ori mai multa putere, particule elementare sunt ciocnite unele de altele la viteze apropiate de cea a luminii, dand nastere la miliarde de mici "Big Bang-uri".

Fabiola Gianotti a devenit in 2009 sef de proiect pentru experimentul Atlas, una dintre cele doua echipe de cercetatori care au lucrat separat pentru a descoperi bosonul Higgs in datele obtinute cu ajutorul LHC.

Alaturi de colegii sai din echipa CMS (experimentul Compact Muon Solenoid din cadrul CERN), ea a detaliat descoperirea particulei Higgs - numite astfel dupa fizicianul britanic care i-a prezis existenta in 1964 - in iulie 2012, in fata camerelor de filmat care transmiteau in direct in intreaga lume.

Descoperirea i-a adus in 2013 premiul Nobel pentru Fizica teoreticianului britanic Peter Higgs si lui Francois Englert, un fizician belgian care a lucrat, impreuna cu alti doi colegi, la inceputul anilor 1960, la aceeasi idee si care a postulat existenta bosonului.

Gianotti, o pianista desavarsita care a flirtat cu ideea de a-si dedica viata muzicii, s-a declarat onorata sa fie numita la conducerea institutului de cercetare - care reuneste circa 10.000 de oameni de stiinta din intreaga lume - aflat la granita italiano-elvetiana, langa Geneva.

"CERN este un centru de excelenta stiintifica si o sursa de mandrie si inspiratie pentru fizicieni din lumea intreaga, un leagan pentru tehnologie si inovatie si un exemplu concret si stralucitor de cooperare stiintifica si pace", a declarat Fabiola Gianotti.

Odata cu reluarea activitatii LHC, oamenii de stiinta vor incepe sa caute raspunsuri pentru rezolvarea altor intrebari majore ale stiintei, inclusiv legate de materia intunecata, despre care se crede ca reprezinta un sfert din Univers, si energia intunecata, care ar reprezenta circa 70% din Univers.