Premiul Nobel pentru medicina 2015 a fost acordat luni irlandezului William Campbell, japonezului Satoshi Omura si chinezoaicei Youyou Tu, pentru descoperirea de tratamente impotriva infectiilor parazitare si a malariei, scrie AFP.

Castigatorii Premiului Nobel pentru Medicina 2015Foto: Captura YouTube

William Campbell si Satoshi Omura au fost recompensati pentru "munca lor la un nou tratament impotriva infectiilor cauzate de viermi" in timp ce Youyou Tu este premiata pentru "descoperirile sale privind o noua terapie impotriva paludismului", a precizat juriul Nobel.

"William C. Campbell si Satoshi Omura au descoperit un nou medicament Avermectin, ale carui derivate au redus radical prevalenta oncocercozei si a elefantiazisului, demonstrand totodata eficienta impotriva unui numar din ce in ce mai mre de boli parazitare", a explicat juriul.

Tu Youyou, 84 de ani, a descoperit un tratament deosebit de eficient impotriva malariei gratie unui extract din planta Artemisia annua.

Este a 12-a femeie care a primit Nobelul pentru medicina, de la crearea premiului, in 1901.

Acest premiu deschide sezonul premiilor Nobel 2015. Marti va fi acordat premiul pentru fizica, miercuri pentru chimie, joi pentru literatura si vineri cel pentru pace. Sezonul se inchide in 12 octombrie cu premiul pentru economie.

Fiecare premiu Nobel este in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 euro), care se impart intre laureati, daca sunt mai multi.