Aceasta descoperire, care vine dupa mai multe decenii de eforturi, confirma o predictie importanta a teoriei relativitatii generale enuntata de Albert Einstein in 1915.
Citeste aici si: Un zvon produce unde de soc in comunitatea stiintifica: undele gravitationale ar fi fost observate direct!
LIVE STREAM
"Acest avans marcheaza nasterea unui noi domeniu al astrofizicii, total nou, comparabil cu momentul in care Galilei si-a indreptat pentru prima oara telescopul spre cer", in secolul al XVII-lea, a afirmat France Cordova, directoarea Fundatiei nationale americane pentru stiinte (National Science Foundation), care finanteaza laboratorul Ligo.
Aceste unde gravitationale au fost detectate in Statele Unite in 14 septembrie 2015 de cele doua instrumente ale observatorului Ligo (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care masoara fiecare patru kilometri.
Echipa de oameni de stiinta de la Ligo lucreaza in stransa colaborare cu colegii lor de la Centre National de la recherche scientifique (CNRS, Franta) si cu echipele detectorului franco-italian Virgo, in apropiere de Pisa (Italia).
Anuntul acestor prezentari intervine in contextul zvonurilor care circula de mai multe saptamani in comunitatea stiintifica potrivit carora echipele de la LIGO ar fi reusit sa detecteze aceste unde direct, pentru prima oara. Undele gravitationale sunt generate de perturbarile produse de reteaua spatiu-timp sub efectul deplasarii unui obiect cu masa mare, precum gaurile negre.
Aceasta teorie avansata de Einstein ar putea sa se prezinte ca undele formate de o piatra aruncata intr-o apa sau ca deformarea suferita de o plasa sub greutatea unui obiect, in acest caz plasa fiind spatiu-timpul. Potrivit acestor zvonuri, descoperirea ar fi fost facuta observand coliziunea a doua gauri negre si fuziunea lor.
O dovada indirecta a existentei undelor gravitationale a fost produsa prin descoperirea in 1974 a unui pulsar si a unei stele neutronice, de catre Russel Hulse si Joseph Taylor, care le-a adus premiul Nobel in 1993.
"Un avans istoric"
Fizicianul Benoit Mours, de la CNRS, a apreciat ca este vorba despre un avans "istoric" deoarece permite "verificarea de maniera directa a uneia dintre predictiile teoriei relativitatii generale".
Fizicienii au stabilit ca undele gravitationale detectate un septembrie s-au nascut in perioada ultimei fractiuni de secunda inainte de fuziunea a doua gauri negre, misterioasele obiecte celeste care rezulta din prabusirea gravitationala a stelelor masive.
Confirmed: #LIGO has detected gravitational waves created by merging black holes https://t.co/5vjPYHEe5X pic.twitter.com/uGPhPqkRvn
— Scientific American (@sciam) February 11, 2016
Posibilitatea unei coliziuni intre astfel de obiecte ceresti a fost prezisa de Einstein dar acest fenomen nu fusese niciodata observat.
Potrivit teoriei relativitatii generale, un cuplu de gauri negre care orbiteaza na in jurul celeilalte pierde energie, producand unde gravitationale. Sunt undele care au fost detectate in 14 septembrie 2015 la ora 16,51 GMT.
"We can hear gravitational waves, we can hear the universe." Beautiful phrase. #LIGO https://t.co/kyFpu1VAqf pic.twitter.com/7NUGMB0cfa
— Nautilus (@NautilusMag) February 11, 2016
Analiza datelor a permis sa se determine ca cele doua gauri negre au fuzionat in urma ca 1,3 miliarde de ani. Erau de 29 si, respectiv, de 36 de ori mai masive decat Soarele.
Compararea timpului de sosire a undelor gravitationale in cele doua detectoare Ligo si studiul caracteristicilor semnalelor masurate au confirmat detectarea.
"Puteam vedea universul, dar cu Advanced LIGO il vom si auzi, de asemenea", a declarat Szabolcs Marka, profesor de fizica la Universitatea Columbia, citat de CNN.
"Si cand vom auzi universul, vom invata depsre secretele vietii gaurilor negre - nasterea lor, moartea lor, unirea lor, cand se hranesc. Vom auzi cand o gaura neagra mananca o stea neutronica".
"Mai revolutionar decat telescopul"
"Undele gravitationale ar putea fi si mai revolutionare decat a fost telescopul deoarece sunt diferite de sursele luminoase", afirma astrofizicianul David Shoemaker, responsabil pentru Ligo la Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Aceasta descoperire este entuziasmanta pentru fizica si foarte promitatoare pentru astrofizica si astronomie".
"Primele aplicatii pe care le vedem acum sunt pentru gaurile negre, pentru ca ele nu emit lumina si nu le-am fi putut vedea fara undele gravitationale", a subliniat el.
"Undele gravitationale pot ajuta la explicarea formarii galaxiilor", crede David Shoemaker.
"Omenirea detine acum un alt instrument pentru explorarea universului", spune Tuck Stebbins, seful laboratorului de Astrofizica gravitationala de la centrul Goddard al Nasa.
"Gravitatia este forta care controleaza universul si faptul ca ii putem vedea radiatiile ne permite sa observam cele mai violente si fundamentale fenomene ale cosmosului, care sunt cvasi-neobservabile, altfel", a declarat acesta.
Faptul de a putea observa aceste unde care calatoresc fara perturbatii miliarde de ani permite acum ajungerea la primele milisecunde dupa Big Bang.
Unul dintre cele doua detectoare de unde gravitationale ale Ligo se afla la Livingston, in Louisiana (sud), iar al doilea la Hanford, in Washington (nord-vest).
Descoperirea undelor gravitationale a fost publicata in revista americana Physical Review Letters.
Mai trebuie terminat si laserul de la Magurele si o sa fie minunat ,fizicienii ne scot din criza .
Asta mai ramasese ca in rest omenirea a rezolvat toate problemele.
Se anunța periodic punerea in evidenta a undelor gravitaționale, prezise de teoria relativității, iar apoi experimentele sunt contestate și in final nu se confirma nimic.
Dar astazi taticu, astazi e cu totul altceva. N-am cum sa-ti explic tehnic, caci nu pari a fi tipul. Dar e o zi mareata. Tine minte!!! 11 Februarie 2016. Poti sa ti-o tatuezi pe antebrat.
Acum, dupa 100 de ani, avem o echipa de 200+ care au facut 2 spectre (simulariile erau deja de multa vreme :))....
Chiar si asa, exista insa semne de intrebare, nu de alta dar PRL a mai publicat tot felul de "revolutii" din astea care de care mai fancy i in final s-a dovedit un mare fas (tot n-au rezolvat cum e cu Higgs).
Si noi ne bucuram de parca am inceput sa colonizam Marte.. Cu un singur lucru as putea fi de acord, a tine minte ziua, dar nu in sensul dat de tine ci in sens opus.
Semnalul pe care il critici este identic in doua interferometre indepartate. Asta e semnatura undelor gravitationale. Restul sunt perturbatii si nu pot fi identice la interferometre indepartate.
Cat priveste progresul in fizica, gresesti iarasi. Progresul in fizica a fost exponential in ultima suta de ani. Maret, dupa parerea mea. Citeste zi de zi presa stiintifica. Iar sfarsitul de an 2015 a fost fabulos. Vechiul concept fizic de complexitate, banal decenii la rand, a fost alaturat printr-o demonstratie teoretica senzationala, conceptului de gravitatie. Am urmarit conferinte pe youtube, sustinute de cei mai prestigiosi profesori. Mi-a cazut falca! Iardaca presa de senzatie nu scrie despre marile salturi, asta nu inseamna ca cercetarea sta pe loc.
Sa gandim la rece...s-au detectat unde gravitationale cu un interferometru (sistem folosit de multa vreme ) a "ceva" ce s-a intamplat acum 1.3 miliarde de ani lumina (spun unii, desi LIGO la sf. lui 2015 era anuntat ca funtoneaza perfect pana la 190 milioane de ani lumina.
Nu stiu daca unda produsa e de la coleziunea dintre 2 black holes doar au facut niste simulari si asa le-a iesit (citeste cu atentie outlook-ul din articol).
Deci, sa ne intelegem, nuneg "descoperirea" si nu spun ca nu e importanta (as marja mai degraba pe acuratetea detectorului de cat pe semnaul venit de la "gauri" ) insa nu mi se pare ceva care sa ma dea pe spate, mai ales ca astrofizica in ultimii 30 de ani nu a mai scos nimic, doar a papat bani (si al naibii de multi ).
Cam asta-i tot!
Iar daca tu nu ne impartasesti entuziasmul, nu pot decat sa-ti respect opinia. Diversitatea noastra, cred eu, e un semn prolific de sanatate al speciei.
Repet, nu spun ca "descoperirea" e lipsita de importanta (pentru astrofizic ae chiar de o importanta uriasa insa eu unul nu sunt astrofizician :)) insa nici nu ma agit sa arunc cu sampanie in dreapta si-n stanga.
Cu un singur lucru nu sunt de acord, cand spui ca descoperirea parea imposibila...daca urmaresti Nature si Scinece descoperi ca ei lucreaza si publica despre LIGO din 2002, cel putin...si la banii care s-au bagat NSF astepta rezultate de multicel (in zile noastre pentru orice grant, chiar si pentru un cent, trebuie sa dai rezultate imediate- de aici si presiunea pe astrofizicieni care luau bani dar rezultate mai putine).
Cand vor publica si pozitionarea gaurilor negre" eventual cateva masuratori simultane si alte detectari, poate ca atunci voi deschide si eu sampania (desi , atata timp cat nu rezolvam problema, cum naiba sa colonizam macar Marte, tare mie teama ca nu).
Salutari.
Daca vezi datele caracteristice ale LIGO (cand in articol scrie clar ca nu stiu inca pozitia gaurilor, si ca doar prin simulari le-au "descoperit" )bunul simt stiintific spune sa iei caracteristicele detectorul care s-au publicat deja).
Cand vor termina si masuratorile privind pozitia gaurilor, eventual o noua detectare -simultana cu pozitia atunci poti fi sigur de distanta.
- Ajungem vreodata sa putem stapini gravitatia si sa fim in stare sa FOLOSIM in sprijinul umanitatii toate aceste descoperiri extraordinare?
aproape ca imi pare rau ca nu voi prinde momentul cand , poate, vreodata, vom putea struni gravitatia si ne vom putea deplasa altfel.
dream on.
citeste de mai multe ori, unora le ia mai mult timp sa inteleaga un mesaj, nu trebuie sa te superi foarte tare incat sa te deranjezi sa scrii un mesaj asa lung prin care nu spui nimic.
///?
Daca putem sa "vedem" undele gravitationale , atunci puterea noastra de a "vedea" devine mult mai buna.
Putem avea acces la chestii indepartate la care pina acum nici nu am visat ca se poate realiza.
Acum, putem vedea doar , obiecte cerești care emit radiații electromagnetice (adica lumina vizibilă, raze X, raze gama, samd). Unele corpuri , cum ar fi - găuri negre care se contopesc sau Big Bang-ul - nu emit radiații electromagnetice. Acestea emit gravitație, dupa acum am aflat, mai nou (se stia din cele indicate de Einstein, dar nu era demonstrat stiintific).
Asta e motivul pentru care,cu această descoperire, obiecte invizibile din Univers pot deveni foarte curând vizibile.
- Ideea existentei undelor gravitationale a fost formulata ca atare chiar de Einstein, sau a fost dedusa de altii din teoria generala a relativitatii? Nu imi e clar acest aspect.
Dar sa stii ca astazi, cu un nivel rezonabil de cunostinte matematice, cu rabdarea si placerea urmaririi unor cursuri video ale unor profesori straluciti, oricine poate intelege deductia teoretica a teoriei relativitati generalizate.
In timp ce in anii 1960 se aprecia ca mai putin de 50 de oameni inteleg teoria relativitatii, astazi se apreciaza ca 10 mii de oameni inteleg teoria si implicatiile ei superbe.
Ceea ce nu intelege NIMENI este precizia acestei teorii clasice. Pana acum ar fi trebuit sa regasim cateva exemple, experiente, fenomene cosmice, in care teoria maestrului sa-si arate limitele, sa nu mai poata explica fenomenele si numerele. Dar, din pacate, teoria relativitatii generalizate functioneaza deceniu dupa deceniu surprinzator, rezista tuturor verificarilor, nu-i putem aduce nici o imbunatatire semnificativa. E teribila! Clasica, adica veche, demodata, si totusi rezista timpului cu incapatanare.
Cred ca aspectul asta trebuia inclus foarte clar in articol. Nu stiu cati vor avea curiozitatea sa scroleze pana la comentariul tau
Puteti sa ne dati cateva link-uri catre expunerile specialistilor despre care vorbiti? Ar fi forte folositor pentru multi cititori.
http://freevideolectures.com/Course/3272/General-Relativity-Fall-2012
Acum, daca nu abuzez, as ruga un raspuns si la alta intrebare:
- Am vazut candva intr-un film documentar cum nazistii ardeau, intre alte carti, si pe cele ale lui Einstein, pe motiv rasial. Ma intereseaza daca si savantii germani din acel timp, de ex. von Braun, respingeau teoria relativitatii. Mi-e greu sa-mi imaginez ca unul ca von Braun nu intelegea aceasta teorie inca de pe atunci.
In Aprilie 1933, guvernul nazist emitea legi impotriva evreilor. In Mai ardea cartile intelectualilor evrei. Celebrul Goebbels, ministrul propagandei naziste, declara ''Jewish intellectualism is dead", adica intelectualismul evreu este mort. O revista publica o lista cu evrei inamici, care nu au fosta inca spanzurati, printre care si Einstein.
Cat priveste opera lui Einstein, nu am date ca ar fi fost respinsa de nazisti. Nici nu prea mai conteaza. Daca-l prindeau, l-ar fi ucis sigur pe Einstein, pentru ca era evreu si pentru ca era intelectual.
Poate cu exceptia lui Karl Schwarzschild sau Kurt Goedel.
Asa si cu undele gravitationale. Sa mai astepte putin, sa stea linistite cel putin pana un rus le va descoperi...
Doar ca nici nu are...margine/limita, pt ca dincolo de spatiu nu e nimic- ma rog, ai "iesi" din spatiu- probabil in alt univers din multele multiversuri pe care tot fizicienii le postuleaza ca ar exista...
Ceva cam ca banda lui Mobius...:))
Și dacă nu înțelegi importanța acestei confirmări, informează-te.
Fii mai intelegator cu ceilalti.
Daca Inchizitia mai era de actualitate sunt convins ca si-ar fi gasit imediat un loc de munca
http://www.economist.com/news/science-and-technology/21692851-gravitational-waves-at-LIGO-century-after-Albert-Einstein-predicted-them
ii face mai multa dreptate descoperirii.
P.S.
In ciuda a ceea ce ar putea crede unii, Rusia nu are nicio contributie, fiind ocupata cu mentinerea pacii.
https://dcc.ligo.org/public/0122/P150914/014/LIGO-P150914%3ADetection_of_GW150914.pdf
Oricum mie unul nu mi se pare un pas asa urias pentru umanitate dar na, sa mai vina si "cosmologii" cu ceva ca prea bat pasul pe loc.
P.S. ai si surprins sa descoperi cat produce Rusia anului 2016 in materie de matematica, spre exemplu.
Rusii din Rusia sunt absenti din toate aceste cercetari. Doar rusii din afara Rusiei, ca si romanii, polonezii, ca si toate popoarele lumii, sunt prezenti in aceste cercetari, insa NU in propria tara. Deci nu se pune.
Iar la 150 milioane de rusi, si pretentii de mare putere, si trilioane de bani din hidrocarburi, scuza-ma! Rusia trebuie sa fie varf de lance, mai ceva decat Germania si Japonia. Unde e cercetarea ruseasca din Rusia? Iti spun pentru ca stiu. NU E IN RUSIA! Nimeni n-are chef sa cerceteze ceva in Rusia. Toti cercetatorii cu potential pleaca in culturile civilizate ale lumii. Mafia alunga orice fel de valoare, si la rusi, si in tpoate tarile corupte.
Oricum, mie unul imi este indiferent ca e Rusia sau nu atata timp, chiar nu inteleg bagatul Rusiei in cadru-mi se pare aiurea sa bagam la orice rahat in fata Rusia, nu de alta dar au avut si rusii contributiile lor si daca nu era Lobachevsky, spre exemplu, poate ca noi, umanitatea , inca ramaneam la geometria euclidiana (e primul exemplu care mi-a venit in minte).
Si nici din atacuri asupra altor popoare, asta n-ar trebui sa alimenteze spiritual obezitatea imperiala Rusiei. O tara imensa, bogata, si foarte periculoasa nu doar pentru ea insasi, nici doar pentru vecini, cat pentru intreaga omenire. O tara dominata de mafioti, cu arme nucleare si tupeu suprarealist. Un cosmar.
rau la deal cu trolii mici.
-10 %
Alte comentarii, tovarase?
trebuie sa rascolesti tot internetul ca sa vezi normal un astfel de eveniment
acum sincer vorbind, carti din '70.. pe bune?
ps: ce-ai cu mine? m-am uitat si eu la webcast si am incercat sa relatez..
Ce sa mai zic de Euclid!!! Old fashion, ca sa zic asa:-)
Manualele sovietice nu suflau o vorba.
Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca in gigantica enciclopedie rusa din anii 60 teoria generala a relativitatii era prezentata ca o teorie reactionara, si deci profund gresita, la fel ca si genetica.
Problema, cel putin din perspectiva mea, e ca undele gravitationale ar "calatori" fix cu viteza luminii.
Foarte-foarte convenabil...
Daca viteza de propagare a undelor gravitationale e egala cu viteza luminii oamenii de stiinta se "uita" la doua gauri negre care se "contopesc" si in acelasi timp ar trebui sa "observe" cu instrumentele si undele gravitationale.
Asta-i cazul cel mai fericit.
Daca insa viteza undelor gravitationale e cu 1% mai mica decat viteza luminii atunci avem o problema:
- Putem vedea unirea a doua gauri negre acum iar efectul (unde gravitationale) peste 100, 1000 sau 100000 de ani. Cu un mare decalaj in timp, functie de distanta pana la cele doua gauri negre.
Asa ca nu ai nici un fel de confirmare a observatiei experimentale...
Cu alte cuvinte: care ar fi cauza... si daca-s unde gravitationale si nu altceva...
Din pacate, sau din fericire, eu am invatat un lucru: sa fiu atent mai intai si intai la "worst case scenario" si dupa aceea sa fac orice afirmatie transanta.
Ma rog, undele gravitationale nu sunt unde electromagnetice, deci exact nu putem stii cu ce viteza se propaga pana nu vom putea observa un eveniment de acest gen si cu celelalte instrumente (telescop, radio-astronomie, etc.)
Daca cele doua viteze de propagare difera cu 1 la mie astia au detectat altceva.
Care poate sa insemne altceva...
Si nu-i viteza cauzalitatii in cazul asta.
E viteza cu care se propaga undele gravitationale prin spatiu.
Ca-n balta.
Depinde de densitatea lichidului.
Si de multe altele.
Da' ei spun ca lichidul se dilueaza...
Nu din cauze de praf galactic sau intergalactic ci din cauza ca se lungeste supa...
Accelerat!
1. "To begin with, the speed of gravity has not been measured directly in the laboratory—the gravitational interaction is too weak, and such an experiment is beyond present technological capabilities."
2. "the actual measurement confirms that the speed of gravity is equal to the speed of light to within 1%"
Sursa: http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/GR/grav_speed.html
3. "So far, all experimental tests (as far as I know) put bounds on the propagation speed near c."
Sursa: http://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae658.cfm
Am sa subliniez:
la 1: "has not been measured"
la 2: "within 1%"
la 3: "near c"
Adica viteza de propagare a undelor gravitationale e undeva pe acolo, pe langa viteza luminii dar nimeni nu a confirmat ca este egala cu aceasta.
E doar o presupunere.
este incredibil cat de perfect se potriveste semnalul receptionat de cei doi detectori ligo cu simularea rulata pe supercomputere pe baza ecuatiilor lui Einstein, atat de mult incat au putut face si predictii pentru masa gravitonului pe baza lipsei deviatiei intre fenomenul observat si ecuatii ce s-ar fi datorat interactiilor quantice intre mediul cosmic si gravitoni in calatoria lor de un miliard si de ani.
Interferometrele LIGO sunt cele mai precise instrumente pe care omenirea le-a construit pana in prezent. Pentru a atinge precizia unui fir de par la o distanta de 4 ani lumina (!!!!!!!), s-au efectuat mii de imbunatatiri, pentru eliminarea perturbatiilor. Cand intri pe poarta LIGO, viteza maxima de deplasare a automobilelor este de 10 km/h. Au luat masuri tehnice inclusiv pentru anihilarea zgomotului produs de motoarele avioanelor indepartate. A fost o munca teribila. Prima observatie a undelor gravitationale s-a observat in PRIMA zi de functionare, dupa aceste mii de perturbatii eliminate, desi inca mai aveau o problema cu o interferenta radio. Din acest motiv, un sef a amanat pornirea, dar apoi le-a multumit celor care nu l-au ascultat.
Masuratorile au aratat ca deformarile au avut exact forma frecventa si amplitudinea descrisa de teorie pentru aceasta situatie, in cazul unor unde gravitationale.
Se vede in ultimul grafic linia prezisa de teorie suprapusa cu masuratorile facute de cele doua laboratoare aproape simultan. Cu exceptia zgomotului de fond se potrivesc perfect.
Pana acum nu s-a descoperit altceva care ar putea deforma spatiul si timpul in afara gravitatiei provenind de la obiectele masive.
Si cert este ca deformarile respective s-au propagat in valuri pana la noi.
Daca vrei tu sa prespui existenta unui alt mecanism, nu te opreste nimeni. Dar cat timp avem o teorie care se potriveste perfect cu observatiile e treaba celor care se indoiesc sa gaseasca o alta teorie care sa se potriveasca cel putin la fel de bine.
Sunt la inceput experimentele. Descoperirea a fost facuta pe baza masuratorilor cand inca testau aparatele, si tot este clara potrivirea.
In urmatorul an va creste de 3 ori sensibilitatea instrumentelor, si atunci va fi si mai evident.
radiatie = energie. rtfm..
Echivalente:
2 x gaura neagra = salupa
spatiul = lacul
interferometru = pluta
unde gravitationale (deformare spatiu) = unde acvatice ("deformare" apa)
Gaurile negre respective puteau sa contina orice, materie intunecata, materie normala, rezultatul ar fi fost acelasi, cat timp aveau aceeasi masa.
Si anuntul de azi a spus doar ce masa trebuiau sa aiba cele doua gauri negre pentru a genera deformari identice cu cele masurate.
Nu au spus nimic despre materia din care au fost formate cele doua gauri negre, pentru ca nu e relevant pentru aceasta teorie.
Unda este produsa la sursa de un eveniment, in cazul de fata o modificare abrupta de masa mai simplu spus. Daca materia intunecata parcursa nu sufera modificari bruste de "masa" unda ajunge neperturbata si totul e ok. Din pacate habar nu avem ce se intampla in zonele alocate materiei intunecate pentru ca doar ii banuim existenta prin efectele gravitationale exercitate de ceva ce nu putem observa.. Altfel spus, nu putem sti daca exista evenimente (perturbatori) in acele zone sau nu. Sigur ca daca observatiile se suprapun cu teoria este mai convenabil sa spunem ca semnalul nu este perturbat dar indoiala totusi exista..
In final nu este vorba despre sora sau verisor al extazului mistic ci pur si simplu admiratie si recunoasterea meritelor unor oameni care-si dedica viata intelegerii, in masura posibilului,lumii in care traim . Unii se pot entuziasma din asemenea lucruri, altii din fotbal si altii din agonisitul banilor.
Exista un soi de snobism iar membrii lui se numesc azi "early adopters". Trebuie sa credem in progres, dar cu masura. Noi suntem rodul adaptarii si a selectiei naturale ori progresul nu mai lasa timp adaptarii iar selectia naturala este pur si simplu aruncata la gunoi.
Asa ne trezim ca progresul are costuri ascunse. As putea postula faptul ca aceste costuri sunt descoperite abia cand e prea tarziu iar pretul este piperat. Fast food pare o idee buna, un progres, mananci repede si ieftin, castigi si timp iar timpul se traduce tot in bani. Dar cand descoperi ce iti face fast food-ul arterelor, e prea tarziu...
La fel si cu alte asa-zise descoperiri miraculoase. Are lumea iPhone si se da pe Facebook, insa padurile dispar vazand cu ochii, la fel si calota glaciara, in schimb apar munti de gunoaie.
Nu zic, pentru asta nu sunt oamenii de stiinta sau astronomii de vina, ci felul in care noi, prostimea ne raportam la progresul oferit de stiinta.
Din fericire in stiinta "nu stii de unde sare iepurele", unele descoperiri pot fi cu adevarat majore. In ceea ce priveste astronomia, dupa ce am ajuns pe Luna si am trimis cateva sonde in spatiu, ne-am dat seama de fapt cat de bine suntem legati de planeta asta. Inca n-am ajuns pe Marte si nu vom ajunge prea curand, principala problema fiind radiatiile.
Tot ce se investeste acum in astronomie este pentru a explica mai bine originea Universului. Ma tem insa ca locul de unde vrem sa facem asta, adica insusi Universul, nu este cel mai bun. Si nu ma refer la o locatie spatiala, ci la ansamblul spatiu-timp-legi fizice. Desi descoperim legi ale fizicii noi, particule si interactiuni noi, nu putem raspunde la o intrebare fundamentala: care e originea acestor chestii "date".
Pe de alta parte, nimeni nu "crede" in stiinta. Stiinta functioneaza pe baza unei reguli de bun simt: observatia! Daca observatia nu corespunde cu teoria, schimbi teoria, nu continui sa "crezi" orbeste, asa cum se intampla in cazul religiilor!
Gandeste-te cum arata Europa acum cateva sute de ani, in plina Inchizitie. Cine ar fi crezut ca Biserica si monarhiile absolutiste se vor inclina in fata unor nebuni, clar minoritari, care au spus: "ia stai ma, de ce sa credem noi in popi, regi, samd ?".
Chiar daca unii au fost arsi pe rug, chiar daca grosul prostimii a aplaudat chestia asta sau au tacut cel putin, pana la urma tot cei destepti au castigat, desi aparent nu aveau nici o sansa.
Povestea cu "poporul" inca ne bantuie masiv, mai ales dupa experienta comunismului. Poporul nu inseamna nimic la scara civilizatiei. Sunt o masa numai buna de pacalit si manipulat de catre conducatorii momentului si fiecare conducator a incercat sa ii faca sa creada in altceva doar ca sa ii manipuleze. Credintele false ale poporului ne tin pe loc.
Civilizatia e cu totul altceva, nu (mai ) e facuta de popor. Cei care trag poporul dupa ei sunt cei cativa "nebuni" care nu se supun regulilor care se aplica pentru oamenii de rand. A existat o maimuta care la vremea ei s-a dat jos din copac. Nu au urmat-o multe, majoritatea au ramas acolo sus, razand in hohote probabil.
https://youtu.be/G5-oG0L6ZnU?t=1m30s
Sad but true.