Un profesor de la Universitatea Oxford a castigat un premiu de 500.000 de lire sterline pentru rezolvareaunui mister matematic vechi de trei secole, moment ce a fost descris ca un "moment epocal” pentru stiinta, scrie The Telegraph.

Andrew Wile, premiat pentru rezolvarea Ultimei Teoreme FermatFoto: Captura YouTube

Sir Andrew Wiles, de 62 de ani, a primit Premiul Abel de la Academia Norvegiana pentru Stiinta si Litere - si aproape 500.000 de de lire - pentru demonstrarea Ultimei Teoreme a lui Fermat, pe care a publicat-o in 1994.

El va primi premiul si cecul pentru 6 milioane de coroane norvegiene dela Printul Haakon in Oslo in luna mai, pentru realizarea pe care lumea academica a calificat-o drept “un moment epocal pentru matematica”.

“Ecuatia lui Fermat a fost pasiunea mea de la o varsta timpurie, iar rezolvarea mi-a dat un sentiment coplesitor de implinire”, a spus profesorul.

Sir Andrew a reusit demonstratia in 1994, cand lucra la Princeton.

Formulata pentru prima oara de matematicianul francez Pierre de Fermat in 1637, teorema spune ca “nu exista solutii, numere intregi” pentru ecuatia X la puterea n plus y la puterea n egal cu z la puterea n cand n este mai mare decat 2”.

“In 1994 a demonstrat Ultima Teorema a lui Fermat care, la acea vreme, era cea mai celebra si cea mai veche problema nerezovata din istoria domeniului”, a aratat academia norvegiana in anuntul de acordare a premiului.

Ce este Ultima Teorema a lui Fermat:

Sir Andrew Wiles, declaratii dupa anuntul ca va primi premiul: