Oamenii de stiinta sustin ca este posibil sa fi gasit cauza principala a problemelor de vedere care ii afecteaza pe unii astronauti, dupa ce cativa au inceput sa acuze vedere neclara dupa mai multe misiuni in spatiu, alaturi de alte modificari de natura fizica, potrivit BBC.

Statia Spatiala InternationalaFoto: Wikipedia

Acum, o echipa de cercetatori sustine ca sindromul ar putea fi legat de schimbarile de la nivelul lichidului care inconjoara creierul si maduva spinarii.

Rezultatele obtinute in urma testarii unei mostre au fost prezentate in cadrul unei reuniuni stiintifice din Chicago. De-a lungul ultimului deceniu, oamenii de stiinta si chirurgii care insotesc astronautii in spatiu au observat aparitia unei serii de probleme de vedere, in cazul acelora care sunt plecati in misiuni spatiale de lunga durata.

Sindromul, cunoscut sub numele de tulburare vizuala datorata presiunii intracraniene (VIIP), a fost raportat la aproape doua treimi din exploratori, dupa perioade indelungate petrecute la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI).

"Oamenii de stiinta nu au stiut ce sa faca in aceasta privinta, iar pana in 2010, ingrijorarea a crescut. A devenit evident faptul ca unii dintre astronauti au avut schimbari structurale severe, care nu au fost complet reversibile dupa intoarcerea pe Pamant", a declarat Noam Alperin de la Universitatea din Miami. Pe langa vederea neclara, astronautii au prezentat inflamarea nervului optic si aplatizarea partiala a globilor oculari.

O ipoteza sustine ca schimbarile au aparut, in mare parte, datorita fluidului care ocupa spatiile vasculare ale corpului - acesta se muta spre partea superioara a corpului atunci cand astronautii isi petrec mult timp in spatiu. Insa profesorul Alperin crede ca o potentiala sursa a problemelor este lichidul cefalorahidian.

"In cazul in care deformatiile structurale oculare nu sunt identificate la timp, astronautii ar putea suferi leziuni ireversibile. Astfel, acestia vor putea suferi de hipermetropie, printre altele", a spus acesta.

Profesorul Alperin a primit 600.000$ de la NASA pentru a face mai multe cercetari.