Astrofiziciana americana Vera Rubin, care a relevat existenta materiei negre, unul dintre marile mistere ale Universului, a murit duminica la Princeton (nord-est), la varsta de 88 de ani, scrie AFP.

"Vera Rubin era o comoara nationala in calitatea sa de astronom desavarsit si un formidabil exemplu pentru tinerii oameni de stiinta", a afirmat presedintele Carnegie Institution for Science, Matthew Scott, intr-un comunicat publicat luni.

Angajata de departamentul de magnetism terestru al institutului in 1965, Vera Rubin a studiat miscarile galaxiilor si rotatia lor.

In cadrul studiilor efectuate cu colegul sau Kent Ford, a observat ca in cadrul galaxiilor viteza stelelor nu asculta strict de legile gravitatiei.

Astfel, a dedus prezenta unei mase invizibile observatiilor, materia neagra, care reprezinta 90% din univers.

Teoria materiei negre fusese prezentata de astrofizicianul elvetian Fritz Zwicky ien 1933, dar cercetatoarea americana i-a confirmat prezenta.

Indepartata din prestigiosul program de astronomie al universitatii Princeton, care nu accepta decat barbati, a absolvit universitatea Cornell si apoi Georgetown. Vera Rubin a devenit o ferventa aparatoare a cauzei femeilor.

A fost prima femeie care a avut acces in observatorul Palomar, in California, in 1965.

In 1993, a fost decorata cu medalia pentru stiinte de catre presedintele Bill Clinton.