Echipa de cercetatori de la Large Hadron Collider beauty experiment (LHCb), din cadrul CERN, a anuntat descoperirea unui nou sistem de 5 particule subatomice, intr-o singura analiza. Descoperirea este exceptionala avand in vedere ca observarea a cinci noi stari de o data este un eveniment unic, anunta Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara.

Descoperirea a 5 particule subatomice la CERN - reconstitutireFoto: LHCb collaboration

Large Hadron Collider beauty experiment (LHCb) este un experiment ce isi propune sa exploreze ce s-a intamplat dupa Big Bang si a permis materiei sa supravietuiasca si sa formeze Universul.

Cercetatorii au constatat ca particulele sunt stari de excitatie - o stare in care particulele au un nivel mai mare de energie decat in starea neutra - ale unei particule numite "Omega-c-zero" -Ωc0.

Aceast Ωc0 este un barion, o particula cu 3 quarcuri: doi de tip strange si unul charm. Ωc0 se dezintegreaza, ca urmare a interactiunii tari, intr-un alt barion, numit "Xi-c-plus" - Ξc+ (care contine un quarc charm, unul strange si unul up), si un kaon - K-. Apoi particula Ξc+ se dezintegreaza, in urma interactiunii slabe, intr-un proton p, un kaon K- si un pion π+.

In urma analizei traiectoriilor si energiei lasate in detector de toate particulele in aceasta configuratia finala, cercetatorii au identificat evenimentul initial - descompunerea Ωc0 si starile sale de excitatie. Aceste particule sunt numite, potrivit conventiei standard, Ωc(3000)0, Ωc(3050)0, Ωc(3066)0, Ωc(3090)0 si Ωc(3119)0. Numerele indica masele lor in megaelectronvolti (MeV), cum au fost ele masurate de LHCb.