Cea mai veche dovada a utilizarii simbolului zero apare pe un celebru manuscris indian a carui vechime a fost devansata cu o jumatate de mileniu, in urma unor noi operatiuni de datare, informeaza France Presse, citata deAgerpres

Cel mai vechi manuscris ce contine cifra 0Foto: bodleian.ox.ac.uk

Este vorba despre un punct negru care apare in vechiul manuscris indian datat in secolul al III-lea sau al IV-lea si care a fost identificat de Universitatea Oxford ca fiind cea mai veche dovada a utilizarii simbolului zero.

''Oameni de stiinta de la biblioteca Bodleian a Universitatii Oxford au folosit datarea cu carbon 14 pentru a stabili vechimea cifrei care apare in celebrul manuscris indian vechi'', cunoscut sub numele de manuscrisul Bakhshali, a precizat universitatea intr-un comunicat.

"Textul dateaza din secolul al III-lea sau al IV-lea, ceea ce indica cea mai veche utilizare cunoscuta a acestui simbol", se adauga in comunicat.

"Aceasta descoperire importanta face posibila plasarea nasterii simbolului 'zero' (...) cu 500 de ani mai devreme decat credeau specialistii pana acum", a adaugat institutia.

Documentul contine "sute de zerouri" simbolizate printr-un singur punct negru reprezentand ordine de marime in vechiul sistem numeric indian. Acest punct a evoluat devenind simbolul folosit astazi pe intreaga planeta.

Prima utilizare a simbolului zero a fost pana acum atasata unei inscriptii din secolul al IX-lea pe un templu din Gwalior, in statul indian Madhya Pradesh.