Cei mai mari oameni de stiinta care au radacini romanesti au fost stransi intr-un top al inventatorilor de catre Playtech.ro. Printre acestia sunt Henri Coanda, Traian Vuia, Petrache Poenaru si Ana Aslan.

Top inventatori romani pe care sa-i tii minte

Henri Coanda (7 iunie 1886 ¬ 25 noiembrie 1972) a devenit celebru prin munca sa in industria aviatiei. Totusi, activitatea lui nu se rezuma doar la asta. A fost un academician si inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator si descoperitor al efectului care ii poarta numele. A mai experimentat si cu un sistem de transport similar Hyperloop, dar cercetarile au fost oprite de regimul comunist.

Stefan Odobleja (13 octombrie 1902 ¬ 4 septembrie 1978) este mai putin cunoscut in Romania, dar cercetarea lui este fundamentul pentru tot ce inseamna cibernetica si calculatoare. Odobleja este intemeietorul psihociberneticii si al ciberneticii generalizate. Totul a pornit din 1929, cand a publicat studiul ¬Metoda de transonanta toracica¬ in care enunta si legea reversibilitatii. In 1937 a publicat si opera principala: ¬Psihologia consonatista¬.

Nicolae Vasilescu Karpen (10 decembrie 1870 ¬ 2 martie 1964) este creatorul unui gadget pentru care ar fi invidiosi alti inventatori din afara. El a fost un om de stiinta, inginer, fizician si inventator, iar munca lui s-a orientat masiv catre pionierat in domeniul elasticitatii, termodinamicii, electrochimiei si a ingineriei civile. E cunocut pentru ¬pila Karpen¬. Este o pila electrica pe care a pornit-o in urma cu peste 60 de ani si inca functioneaza si a ¬avertizat¬ ca va functiona la infinit. Altfel spus, un perpetuum mobile.

Ioan Cantacuzino (25 noiembrie 1863 ¬ 14 ianuarie 1934) a fost un medic si microbiolog roman, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala. El are un renume international pentru cercetarile privind vaccinurile, de unde si asocierea sa cu institutul din Romania dedicat acestui domeniu. Cantacuzino a dezvoltat metoda de vaccinare antiholerica, una care-i poarta numele si e folosita chiar si in prezent in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera. Datorita lui Ion Cantacuzino, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care a introdus in 1926 vaccinul BCG (¬Bacilul Calmette-Guerin¬).

Citeste textul integral pePlaytech.ro.