HotScience

LHC in competitie cu Tevatron: Europa si Statele Unite se bat pentru obtinerea particulei lui Dumnezeu 

de Dana Jalobeanu     HotNews.ro
Joi, 11 septembrie 2008, 21:23 Science - Stiinte fundamentale


Adrian Buzatu
Foto: Hotnews
Large Hadron Collider de la CERN nu este singurul accelerator de particule gigant din lume, chiar daca in ultimele zile s-a vorbit atata despre el. Este doar acceleratorul care a castigat cursa pentru «cele mai mari dimensiuni» si are, in teorie, sanse mai mari sa raspunda la intrebarile majore ale fizicii de astazi. In Statele Unite, insa, un mare grup de cercetatori considera ca e prea devreme pentru judecati definitive. Cursa pentru descoperirea «particulei lui Dumnezeu» este inca in toi. Cum arata ea vazuta «din interior»?

Interviu cu Adrian Buzatu, doctorand in fizica particulelor la McGill University, Canada, si cautator de bosoni Higgs la FermilabRep : Adrian Buzatu, cum ajunge cineva sa intre in cursa pentru cautarea «particulei lui Dumnezeu»? Cum ai ajuns la Fermilab ?
A.B. Interesul pentru fizica particulelor a rasarit in mine inca din clasa a XII-a, de cand am aflat pe de o parte de existenta unei particule inca nedescoperite, ce era atat de importanta, incat i se zicea "particula lui Dumnezeu", iar pe de alta parte de faptul ca in curand – cam pe cand urma sa termin eu facultatea – urma sa fie lansat cel mai mare accelerator de particule, Large Hadron Collider, la CERN, «masinaria» de la care se asteptau atat de multe.

Un articol detaliat pe care l-am citit tot atunci in limba germana ce am invatat-o singur in liceu m-a lamurit ca odata cu inaugurarea LHC-ului va urma o revolutie in fizica. Acel entuziasm a ramas cu mine mereu. Am inceput la o universitate politehnica, insa m-am mutat in anul trei la fizica pura, apoi am facut un stagiu tocmai in cadrul experimentului ATLAS de la LHC, la Laboratorul de Fizica Subatomica si Cosmologie din Grenoble, iar apoi am candidat si am fost acceptat pe un post de masterand la universitatea McGill din Montreal, Canada, in cadrul experientului de fizica particulelor CDF de la Fermilab.

Astfel, am ajuns la laboratorul national american de fizica particulelor, localizat langa Chicago, in statul Illinois. Acolo se gasea, pana ieri, 10 septembrie, cel mai puternic accelerator de particule din lume.

Rep: Fermilab este de multa vreme in competitie directa cu CERN-ul pentru descoperirea bosonului Higgs. Cum arata acceleratorul de particule de acolo ?
A.B. Intr-adevar, este vorba de acceleratorul Tevatron, care se numeste astfel de la "TeV + tron", deoarece era primul accelerator din lume care ducea particulele pana la energie de 1 TeV (cam o zecime de milionime de Joule, adica energia cinetica a unei insecte micute, in miscare usoara. Asadar este vorba de energii foarte mici pentru scara umana, dar foarte mari pentru lumea subatomica).

Tevatron-ul accelereaza, si apoi ciocneste frontal fascicule ce contin aproximativ 100 de miliarde de protoni, cu fascicule ce contin circa de zece ori mai putini antiprotoni (totusi destul de multi, daca ne gandim ca sunt 10 miliarde). La fiecare intrepratrundere a fasciculelor de protoni si antiprotoni au loc numai 1-3 coliziuni proton-antiproton, in care materia si anti-materia se anihileaza reciproc, producand noi particule, care apoi se dezintegreaza, in foarte scurt timp.

Acesta este si motivul pentru care, desi energia totala a particulelor dintr-un fascicul este mare, fiecare coliziune elibereaza doar o energie mica si duce la crearea de noi particule subatomice. De aceea, experimentele din fizica particulelor nu prezinta nici un risc pentru omenire.

Studiind resturile de dezintegrare in detectorul CDF, se poate identifica apoi, prin analiza pe calculator, care este procesul elementar care a avut loc. Se cauta in special procesele rare, dar se si masoara precis procesele des intalnite, pentru a verifica daca ele se produc la fel de des cat prezice teoria, adica Modelul Standard al particulelor elementare si al interactiilor intre ele.

Rep: Cum este viata de student la McGill si la Fermilab?
A.B. Am petrecut timpul masteratului si acum pe cel al doctoratului locuind in Montreal si studiind la universitatea McGill, dar calatorind si destul de des la Fermilab. Ca si student la masterat sau doctorat, in fiecare semestru aveam si sarcini pedagogice (corectand teme sau examene, predand laboratoare sau seminarii).

Salariul nu este foarte mare, aproximativ 800 de euro pe luna, dar suficient pentru un trai modest, dedicat studiilor si cercetarii. In schimb, granturile de cercetare ale grupului nostru de cercetare sunt suficient de mari pentru a putea calatori destul de des la Chicago, la Fermilab. Experimentul nostru (CDF) are aproximativ 600 de cercetatori din multe institutii si din multe tari (din pacate, nu si din Romania).

Multi dintre acesti cercetatori sunt mai tot timpul la Fermilab. Fiind acolo, un student poate invata mai multe si poate progresa mai repede cu cercetarea, caci poate interactiona cu alti cercetatori pe viu, nu doar virtual, prin email sau videoconferinte. La fiecare calatorie la Fermilab, profesorul coordonator suporta cheltuielile, adica biletele de avion, diurna, cazarea, inchiriatul unei masini. Este foarte important sa poti calatori la Fermilab. In plus, tot din grant putem merge la conferinte, la scoli de vara, iar acestea toate compenseaza faptul ca salariile de masterat si doctorat sunt cam de doua ori mai mici decat in Europa de Vest.

Rep: Au fost facute descoperiri importante la Fermilab cat ai fost si tu acolo?
A.B. Intr-adevar, in ultimii ani am trait emotia catorva descoperiri realizate de intreaga colaborare CDF. Cea mai notabila este descoperirea oscilatiei intre starea de particula si starea de antiparticula pentru particula numita Bs.

De ce este important? Ei bine, exista motive puternice sa credem ca in Big Bang materia si antimateria au fost produse in cantitati egale. Dar atunci, cum se face ca Universul nostru e format doar din materie? Candva, de-a lungul evolutiei Universului, antimateria a inceput sa dispara. Cum putem explica acest lucru? Ei bine, s-au descoperit cateva particule care chiar lasate singure se transformau in antiparticula lor, pentru ca apoi tot singure sa revina la starea de particula (fenomen denumit oscilatie, si care are loc de foarte foarte multe ori pe secunda).

Ei bine, daca majoritatea particulelor joaca acest joc fara sa triseze, exista unele pentru care iese mai putina antimaterie decat intra. Aceasta ar explica calitativ unde a disparut antimateria. Dar nu si cantitativ, pentru ca doar 0.2% din disparitia antimateriei este explicata prin oscilatia particulelor deja cunoscute (mezonii K si mezonii B neutri).

Ei bine, este asadar important sa se descopere noi particule care sufera acest proces de oscilatie, pentru ca numai ele, poate, prezinta si o asimetrie intre materie si antimaterie in aceasta oscilatie. Descoperirea oscilatiei particulei Bs a reprezentat un pas important in intelegerea disparitiei antimateriei din Universul nostru, si a fost poate descoperirea celebra din 2007, de la Fermilab. Nu a fost inca demonstrat ca aceasta oscilatie duce la noua asimetrie intre materie si antimaterie, dar cercetatorii de la Fermilab lucreaza intens la acest lucru.

Zilele acestea s-a vorbit atat de mult de modul in care LHC a castigat batalia cu Tevatronul, desi, de fapt, inca nimeni n-a descoperit nimic. O astfel de prezentare te poate insa duce cu gandul la faptul ca acceleratorul de la Fermilab n-a descoperit mare lucru, iar timpul lui ar fi trecut deja, fizica viitorului fiind acum «pe mana» CERN-ului. Desigur ca lucrurile nu stau chiar asa, Tevatron este inca in functiune si acolo se lucreaza serios. Mai spera cercetatorii sa descopere bosoni Higgs la Tevatron?

Acceleratorul Tevatron functioneaza perfect, depaseste mereu recorduri de luminozitate (adica numarul de coliziuni de particule realizate, ceea ce creste sansa observarii de fenomene rare). In ultimii cativa ani experimentele de la Fermilab au observat producerea unor evenimente foarte rare, precum producerea impreuna a unui bozon Z si a unui bozon W, sau a unui bozon Z si a altui bozon Z.

Aceaste observatii sunt in perfecta concordanta cu Modelul Standard. Totodata, ele dovedesc ca experimentele de la Tevatron devin tot mai precise si se apropie tot mai mult de momentul atat de asteptat, descoperirea bosonului Higgs. Bosonul Higgs sta in spatele unui mecanism teoretic prin care putem intelege una dintre marile intrebari ale fizicii: de ce materia are masa? 

Aceasta intrebare este o problema cheie in intelegerea Universului, iar LHC stim sigur ca va raspunde la aceasta intrebare. Este unul din motivele pentru care a fost construit. Pe de alta parte, cercetatorii de la Fermilab spera din tot sufletul sa reuseasca sa gaseasca bosoni Higgs inaintea LHC. Competitia este una stiintifica, amiabila, dar desigur, foarte accerba. Pana la urma ne putem consola cu ideea ca stiinta este in ultima instanta castigatoare, indiferent cine va fi «invingatorul» in aceasta competitie.

Eu ma simt foarte implicat in aceasta intrecere, pentru ca echipa cu care lucrez cauta tocmai bosonul Higgs. Este o echipa de aproximativ 20 de cercetatori. Cautam sa observam un fenomen rar, producerea bosonului Higgs impreuna cu un boson W, in cazul in care bozonul Higgs se dezintegreaza intr-o pereche de cuarci bottom-antibottom, iar bozonul W intr-un electron (sau muon) si un neutrino (electronic, respectiv muonic).  

Dar la Tevatron se intampla si alte lucruri, nu doar cautarea bosonilor Higgs. Chiar saptamana trecuta a fost anuntata descoperirea unei noi particule subatomice, formata tot din trei cuarci, asemenea protonului sau neutronului, completand astfel inca un loc gol din tabelul periodic al particulelor subatomice si confirmand inca o data modelul teoretic al cuarcilor, parte componenta solida din Modelul Standard.  

Tevatronul este programat sa functioneze inca un an de zile, iar cercetatorii incearca sa convinga conducerea SUA sa prelungeasca aceasta perioada cu inca un an, tocmai pentru a avea o sansa de a concura in mod real cu acceleratorul Large Hadron Collider pentru capturarea celui mai important premiu din prezent, anume descoperirea bosonului Higgs.

Rep: Dupa doctorat, te gandesti sa participi la experientele de la LHC?
A.B. Intr-adevar, experimentele de la LHC par a fi pasul natural de urmat. Abia in cam jumatate de an va trebui sa caut serios posturi de postdoctorat. Chiar daca Tevatron-ul ar descoperi bosonul Higgs, proprietatile cantice ale acestei particule ar trebui apoi studiate in detaliu, ar trebui sa se vada daca exista doar un boson Higgs, cum prevede Modelul Standard, sau mai multi, cum prevad teorii ce incearca sa completeze Modelul Standard, precum teoria supersimetrica.

In plus, LHC va continua sa caute cauza disparitiei antimateriei din Univers. Se vor cauta particule prezise de teoria supersimetrica, care au proprietati foarte asemanatoare cu ale materiei intunecate. Se vor cauta si dimensiuni suplimentare, si gauri negre microscopice.

Si cine stie, poate se va observa ceva cu totul neasteptat. Tinand cont ca Large Hadron Collider este cel mai precis "microscop" realizat vreodata de umanitate, putand "vedea" a zecea mia parte din un proton, cercetatorii vor studia la LHC materia in foarte mare detaliu si nu este exclus sa descoperim ceva nou in mod fundamental, precum noi particule elementare, sau noi interactii elementare si noi legi ale fizicii.

Adrian Buzatu este doctorand in fizica particulelor si unul din vanatorii de bosoni Higgs la experimentul Collider Detector at Fermilab (CDF) de la Fermilab, student la universitatea McGill din Montreal Canada. El a absolvit in anul 2001 Colegiul "National Fratii" Buzesti din Craiova.

Referinte:

Pagina publica a laboratorului Fermilab.
http://www.fnal.gov/pub/about/whatis/index.html

Pagina publica a experimentului CDF de la Fermilab.
http://www-cdf.fnal.gov/plain_english/index.html

Coliziuni de evenimente de la CDF - LIVE
http://www-cdf.fnal.gov/public/evd/event_display.php

Portal de popularizare a fizicii particulelor creat si coordonat de Adrian Buzatu
http://FizicaParticulelor.ro

Portal de actualitate stiintifica (in romana), creat si coordonat tot de Adrian Buzatu
gazduieste si un forum de stiinta
http://www.StiintaAZi.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9774 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  interesant (Joi, 11 septembrie 2008, 22:46)

  RADU [anonim]

  seamana a scenariu pentru distragerea atentiei de la ceva. de la ce exact, nu stiu inca. adica, cand lumea moare de foame, petrolul ba creste, ba scade, euro se bate cu dolarul, conflicte peste tot, criza mondiala a alimentelor, deoadata se vorbeste numai de experimente, bani gramada investiti, sfarsitul lumii, sa vedem noi ce s-ar intampla cu niste particule care nici nu imi dau de mancare nici nu imi platesc facturile...parca ceva nu se leaga...
  • -1 (3 voturi)    
   Zau?! (Joi, 11 septembrie 2008, 23:23)

   puiu [anonim] i-a raspuns lui RADU

   Mai draga Radu!
   Tu ori esti prost ori te faci! Dar eu cred ca esti prost, da' prost rau de tot de poti sa scrii asemenea tampenii.
   Fara pic de respect
   Puiu
   • +1 (1 vot)    
    TINE CHESTIA CU DUMNEZEU LA PUBLIC (Vineri, 12 septembrie 2008, 12:05)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui puiu

    cred ca deja 80% din cititorii hotnews iau la modul serios ca particula chiar este a lui Dumnezeu. Asta este, le mai creste li lor nivelul de cultura in jos. Se mai intampla la fotbal, ...nemtii nu mai sunt nemti sunt panzeri, etc. Probabil ca asa se transforma metafora in mit. Pacat doar ca o sa avem mituri originate in manele.
    • 0 (0 voturi)    
     dragutz (Vineri, 12 septembrie 2008, 13:51)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui Alex

     mi se par haiosi oamenii care incep raspunsul la o intrebare cu 'intr-adevar'. Am observat tiparul la starletele din muzica usoara romaneasca si la unii politicienii mai de mana a doua, se pare ca mai sunt si altii din alte domenii de activitate ...desi politica poti sa faci oriunde.
  • 0 (2 voturi)    
   ihim (Joi, 11 septembrie 2008, 23:33)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui RADU

   pai intra pe cancan :)
  • 0 (2 voturi)    
   termopane, termopane (Joi, 11 septembrie 2008, 23:36)

   higgs hunter [anonim] i-a raspuns lui RADU

   amice, esti idiot. fara suparare
  • 0 (0 voturi)    
   .... (Joi, 11 septembrie 2008, 23:57)

   ovidiu [anonim] i-a raspuns lui RADU

   daca s descopera o sursa de energie foarte ieftina cine crezi ca o sa mai fie interesat de raportul euro dolar?
   • 0 (2 voturi)    
    dada (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:31)

    dada asae [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

    ieftin ar fi sa tai frunze din copaci si sa le folosesti ca si combustibil. sa investesti miliarde de dolari ca sa refaci conditiile bing-bang nu mi se pare ieftin (mai bine ii puneau pe baietii de la brainiac sau mythbusters)...
    sa fim seriosi si cu sursa ieftina de energie... asta ar presupune tehnologie noua pe care nu o avem... ar costa si mai mult...
    sunt pentru progres, dar il inteleg si pe Radu... sper sa invatam ce trebuie in urma acestor experimente... de distrus natura si omenirea am aflat ca suntem in stare... sa vedem ce putem face bine
  • 0 (2 voturi)    
   pt. RADU (Joi, 11 septembrie 2008, 23:57)

   Lucian Motzul [anonim] i-a raspuns lui RADU

   Asta cam asa este,nu sint sceptic dar tot nu vor gasi si sa stapineasca ce cauta, universul este infinit ca timp, masa ,viteza;la linfinit nu vom putea ajunge niciodata.nu vrem toti sa fim fiziceni si poate astia cine stie ce vreau sa manipuleze atentia oamenilor in alta directie , aratati lumi(oamenilor) bau baul si speriati pt ca este normal nu toti sint doctori in fizica ,si scoateti si popi si pe alti si puneti lumea in panica ,cercetati pina nu mai puteti si faceti teori si dati cu presupusul cit vreti .Dar tot voi dupa ce descoperiti ceva ce se folloseste la ditrugerea omenilor apoi voiFIZICENI luati poziti VEZE BOMBA ATOMICA< BOMBA CU NEUTRONI SI CRED CA MULTE ALTE BOMBE DE DISTRUGERE IN MASA CARE AJUNG PE MINA UNOR IDIOTI SI POT OMOR SUTE DE MI DE OAMENI.
   • +1 (1 vot)    
    Etica stiintei (Vineri, 12 septembrie 2008, 4:36)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Lucian Motzul

    Politicenii (si in general oamenii de rand) au responsabilitatea folosirii progreselor stiintei si tehnologiei in scopuri pasnice. Cam orice descoperire are aplicatii bune sau rele. Mentionezi bomba atomica, un lucru rau (dar care va fi bun daca vreodata va veni un meteorit spre noi si vor fi necesare arme cu care sa il distrugem in afara atmosferei). Dar vezi si energia nucleara, din care folosesti tu cel putin o zecime din timp in Romania (Cernavoda). Si in general, vezi progresele stiintei. Nu ai avea acum celular, telefon, tehnologie, daca nu cercetau oamenii de stiinta acum 100 de ani atomul,de dragul de a intelege Universul.

    Adrian Buzatu, StiintaAzi.ro
  • 0 (2 voturi)    
   Asa e Radu (Vineri, 12 septembrie 2008, 0:14)

   ALex [anonim] i-a raspuns lui RADU

   Dar cel mai greu este nu sa iti achiti facturile ci sa te opui ignorantei generale, ignoranta fara de care azi tu ai la ce sa iti platesti facturile: la electricitate, televiziune, internet, telefonie mobila, rata la laptop, benzina.

   Daca toti oamenii ar fi fost ignoranti si nu s-ar fi investit sume COLOSALE in cercetare, ai fi fost linistit in caverna ta, si ti-as fi facut o vizita batand cu bata in bolovanul de la intrare. Dar vezi tu, tocmai de asta nu iti fac vizite...
  • 0 (0 voturi)    
   interesant intr-adevar (Vineri, 12 septembrie 2008, 0:28)

   eu [anonim] i-a raspuns lui RADU

   pentru cineva limitat....poate sa semene cu orice! unii oameni au depasit nivelul primatelor care nu se gandesc decat la cum sa-si umple stomacul si la o creanga mai sigura in copac! Probabil din cauza asta cei din stanga tarii sunt la nivelul la care sunt. Acolo se stie de acest experiment de la inceputul sau, adica de acum 10 ani. La noi de abia acum a aflat de el cam 95% din populatie. Si asta din cauza ca a spus un paranoic ca o sa ne inghita o gaura neagra. Romanilor le place senzationalul. Si cam atat! Mai avem de crescut.
  • 0 (0 voturi)    
   nu vorbi fara sa stii despre ce e vorba... (Vineri, 12 septembrie 2008, 0:37)

   Tibi [anonim] i-a raspuns lui RADU

   Radu, la experimentul asta se lucreaza de 25 de ani; trebuia sa fie pus in functiune cu ani in urma, dar lansarea a fost amanata ca urmare a unor probleme tehnice. Stai linistit, experimentul *nu* este o conspiratie ca sa distraga atentia de la problemele mondiale.

   Zvonurile legate de periculozitatea experimentului ar putea fi o conspiratie, dar nu am atata incredere in omenire; sincer, cred ca sunt doar rodul unor minti idioate care habar n-au cu ce se mananca fizica dar simt nevoia sa se exprime.
  • +1 (1 vot)    
   parazitul (Vineri, 12 septembrie 2008, 0:56)

   ionescu [anonim] i-a raspuns lui RADU

   parazitul este un om al carui univers se invarte in jurul burdihanului sau. daca ii pasa de razboaie, dolari, cursul petrolului, ca lumea moare de foame este tot ptr ca e ingrijorat de burdihanul lui. e prea ignorant si ingrijorat sa cunoasca ca din cercetarea pura au rezultat multe lucruri folositoare ptr viata sa de parazit care traieste de pe urma altora. parazitul vrea ceva cu utilitate imediata: o frunza, mai mult petrol, toata lumea sa aiba de mancare si astfel sa aiba si el. putem spune multe depre parazitii lipsiti de idealism, atasament fata de arta si frumos, pasiune ptr cunoastere, insa va puteti dumiri bine si plictisi citind postari precum ale parazitului radu
  • 0 (0 voturi)    
   e de fapt invers (Vineri, 12 septembrie 2008, 1:44)

   unul [anonim] i-a raspuns lui RADU

   radule, cred ca din pacate ai priceput pe dos. sunt doar cateva lucruri cu adev importante care se intampla acum global.. cursa spatiala (vezi plimbari de robotei pe marte) si cercetarea asupra naturii materiei, ale carei implicatii ar putea sa schimbe complet si repede lumea asa cum o stim azi.. restul, e doar un circ.. chiar crezi ca pretul petrolului e cel care iti afecteaza tie viata direct?.. sau ca base se duce in vizita?.. sau ai rabdat tu de foame din cauza crizei mondiale a alimentelor?.. sau razboiul din osetia ti-a schimbat viata in vreun fel?.. foloseste-ti atentia in primul rand pentru a supravietui (plata facturilor), si in al doilea rand pentru a creste si lasa circul sa treaca.
  • 0 (0 voturi)    
   Lamurire (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:48)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui RADU

   Acceleratorul LHC a inceput sa fie conceput acum 20 de ani si mai bine. Atunci nu era situatia de acum. Si oricum, nu cauta sa iti plateasca tie facturile si sa iti mai poti cumpara un mic si o bere. Stiinta incearca sa inteleaga Universul si sa ofere informatiile oricui le doreste. Se intampla ca acceleratorul sa fie gata acum. Dar 3 miliarde de euro nu e mult, cand te gandesti ca au platit pentru el natiunile bogate ale lumii si inca timp de 20 de ani ... Si in Irak consuma 1000 de miliarde de dolari in un singur an americanii ...
  • 0 (0 voturi)    
   alimentara (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:49)

   costica [anonim] i-a raspuns lui RADU

   ////! numai Alimentara din colt mai are relevanta pt tine! Ce se va intampla cu copiii copiilor tai, nu dai un ban! Plateste-ti chiria ca si pana acum, nu te da lovit ca "deh, mai am vreo 8-9 luni si ma doare acolo...!" conflicte au fost si o sa mai fie si dupa ce TU dispari, au fost si inainte de nasterea ta , IDIOT! Si vor mai fi si dupa ce tu cu succes o sa mori, odata cu mine si altii din generatia noastra!
 • +2 (2 voturi)    
  Bravo (Vineri, 12 septembrie 2008, 0:59)

  cristi [anonim]

  Bravo Hotnews, multumesc dle Adrian Buzatu.
  Ca unul care am terminat liceul de 22 de ani si de atunci nu am mai invatat nimic despre fizica particulelor, caut sa invat si sa inteleg concepte precum materie intunecata, energie intunecata, supersimetrie, transformarea energiei in masa etc.
  Mi-as dori mai multe articole care sa ma ajute in sensul asta, sa pot intelege.
  • +1 (1 vot)    
   Multumesc ... (Vineri, 12 septembrie 2008, 2:14)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui cristi

   Multumesc mult pentru apreciere, domnule Cristi si multumesc Hotnews pentru oportunitatea oferita. Sunt pasionat tocmai de a explica notiunile de care amintiti dumneavoastra, notiuni de mare interes in fizica contemporana. Pentru aceasta am creat portalurile FizicaParticulelor.ro si StiintaAzi.ro. Iar daca intrebati la noi pe forum, la StiintaAzi.ro/Forum, vom incerca mereu sa raspundem prompt.

   Cu respect,
   Adrian Buzatu
   • 0 (0 voturi)    
    ai fot la cern ? (Vineri, 12 septembrie 2008, 3:29)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

    Salut Adrian!
    Hai sa iti scriu si eu cateva randuri.
    E adevarat ca e competie intre Fermilab si Cern.
    Stiu despre ce vb ca sunt la cern ...
    Te-ai gandit ca pe langa "razboiul" pt Higgs e vb si de "politica"???
    Am colegi care au participat la Fermilab, la constructia CDF... ..iar parerile sunt pro cern...
    Iti doresc sa vizitezi cern.
    pa, spor la treaba
    • 0 (0 voturi)    
     Ce intelegi prin "pareri pro CERN"? (Vineri, 12 septembrie 2008, 4:09)

     Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui eu

     Ce intelegi prin "pareri pro CERN"? Eu nu am afirmat ca Tevatronul va descoperi bozonul Higgs inaintea CERN-ului. Spun ca exista doua mari acceleratoare mari acum, in competie pentru bozonul Higgs. Pentru a clarifica si mai mult lucrurile despre mostenirea pe care Tevatron-ul o lasa umanitatii, am mai scris un articol detaliat. Va invitati sa gasiti articolul cel mai recent de la StiintaAzi.ro pe aceasta tema.

     Si eu voi lucra probabil la CERN peste un an si ceva. L-am vizitat de cateva ori in anul trei, cand lucram la Grenoble ca student, precum zice in articol. Cu respect, Adi Buzatu
     • 0 (0 voturi)    
      exista doar un acc (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:36)

      eu [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

      mda... o sa vezi ca exista doar un sg accelerator.
      toate cele bune!
      pa
     • 0 (0 voturi)    
      intrebare (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:56)

      mardare [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

      Apropo, Adi am o intrebare: Cu totii avem ceasuri, busole. De ce ar trebui sa ma interesezeze diferitele mecanisme in loc sa-l folosesc pentru ce a fost facut?
      MS
      • 0 (0 voturi)    
       analogie de 2 lei (Vineri, 12 septembrie 2008, 13:50)

       doc [anonim] i-a raspuns lui mardare

       Chestiile de care amintesti au aparut ca efect al dezvolatarii tehnologice, dezvoltare conditionata de cea stiintifica. Ca tu nu poti privi in perspectiva e altceva. Calculatoroul, telefonul, TV-ul si alte minunatii pe care le folosesti uzual n-ar fi fost posibile fara tranzistor. Tranzistorul n-ar fi fost posibil fara descoperirile laboratorului Cavendish (electronul, etc) si tot asa.
       Concluzia: daca nu ar fi fost si oameni interesati de mecanismele de care vorbesti, tu ai fi trait astazi intr-o grota.
   • 0 (0 voturi)    
    Multumim Domnule Adrian Buzatu (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:02)

    cornel [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

    Pentru ca ati facut putina lumina in legatura cu aceste experimente. Mult succes!
 • -2 (2 voturi)    
  Particula-Dumnezeu, nu "particula lui Dumnezeu" (Vineri, 12 septembrie 2008, 5:28)

  ala [anonim]

  God-particle se traduce particula-dumnezeu (numita asa in gluma, pentru ca e foarte importanta). Nu exista "particula lui Dumnezeu", si intre noi fie vorba nici Dumnezeu.
  • 0 (0 voturi)    
   Intr-adevar ... (Vineri, 12 septembrie 2008, 6:25)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui ala

   Bine spus. Mot-a-mot, "the God particle" se traduce ca si "particula zeu". Dar cum Lederman a inventat numele de "the God particle", asa si romanii au inventat numele de "particula lui Dumnezeu". Este doar o metafora desigur, nu are nimic de-a face cu Dumnezeu.
  • -1 (1 vot)    
   Nedumerire (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:37)

   mardare [anonim] i-a raspuns lui ala

   Nu era in intentia mea de a interveni dar obs. ca tot ne legam de un sens sau altul parca am fi cu totii idioti.
   Ca o fi God's particle ca o fi articulat the God particlle - tot acolo duce.
   O intrebare daca toti suntem asa de dobitoci de ce nu ne luminezi tu?
   Priveste acesta imagina, este destul de sugestiva.
   http://thegodparticle.com/

   Si hai ca nom fi noi dobitoci. Toti afirma ca asta se cauta. Nu mai comentez nimic pe acest subiect dar nu incerca tu sa fii mereu deasupra.
   Si miercuri pe antena3 fizicianul afirma acelasi lucru si acu' dimineata pe b1tv a fost un interviu cu un fizician si a afirmat acelasi lucru.

   PS. o intrebare asa pt. mine. Am obs. ca Adrian Buzatu a citit cam tot ce se scrisese pe acest site.
   Intrebarea mea este de ce acest om care este si fizician nu sa simtit lezat de ce afirmasem?
   1. Eram naroc si a preferat sa nu ma baga in seama neraspunzandu-mi.
   2. Erau informatii veridice.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect .. (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:41)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui ala

   Foarte corect, ala! In romana s-a incetenit si formula "particula lui Dumnezeu" si cum este si ea o metafora (ai putea spune ca este particula cu ajutorul careia Dumenzeu da masa altor particule, tot asa cum ai spune ca este Mesia lui Dumnezeu prin care da intelepciune altor oameni). Dar este doar o metafora.
 • -1 (1 vot)    
  Bosonul Higgs (Vineri, 12 septembrie 2008, 8:47)

  Bosonul Higgs [anonim]

  Producerea impreuna a unui bozon Z si a unui bozon W nu mi se pare mare lucru.
  Dar cand reusiti sa produceti impreuna un bozon Tz si a unui bozon A ... sa ma anuntati si pe mine.
  Deja m-ati facut curios.
  No pe bune
  • +1 (1 vot)    
   Lamurire (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:39)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Bosonul Higgs

   Stiu ca al tau comentariu este ironic, totusi o sa clarific, pentru alti cititori care ar putea ramane cu o impresie gresita. Bozonii W si Z sunt particule elementare fundamentale, nu de materie propriu zisa, ci care mediaza fortele si interactiuniile dintre particulele de materie. Nu exista bozoni T, A, sau cu alte litere. Se produce foarte des cate un singur bozon W sau un singur bozon Z (aceasta a reusit CERN in 1983). Dar a produce doi este mult mai rar si daca reusesti sa ii observi, inseamna ca capacitatea de "vizualizare" a detectorului si analizei datelor este tot mai buna ...
 • -2 (2 voturi)    
  respect pentru unde ai ajuns, dar pare degeaba (Vineri, 12 septembrie 2008, 9:55)

  particula lui Allah [anonim]

  dincolo de toate parerile avizate sau nu, de aberatii sau afirmatii cu bun-simt si total "off-topic", pe mine articulul asta ma loveste cu un iz de "impresii din tabara de vara ale unui premiant sarac publicate in Cutezatorii". pai mai ficior, daca tot te lauzi cu realizarile tale (repet, respecte), faptul ca ai invatat o limba straina, zici tu, "singur in liceu", nu te scuteste de la respectarea regulilor din limba ta materna (vezi "limba germana ce am invatat-o" vs. "[...] pe care am invatat-o", ca sa nu mai spun de "a zecea mia parte din un proton").
  ai invatat-o dupa aceleasi reguli pe care "le aplici" limbii romane?
  si daca esti atat de "mester" in limbi straine, pe cine intereseaza? limiteaza-te, pe cat posibil, la chestii relevante in discutie. Multumesc!

  p.s. ultimul paragraf, m-a lasat masca. cine l-a "recitat"?
  • +2 (2 voturi)    
   Particula, zi direct: ' ti-ai dracu' de tocilari! (Vineri, 12 septembrie 2008, 14:24)

   H_B [anonim] i-a raspuns lui particula lui Allah

   Replica ta imi aduce aminte de unii colegi idioti pe care ii aveam in liceu. Stiau si ei sa scrie, dar la majoritatea materiilor erau lemn. Se spargeau in figuri cu ceaiurile la care au fost si cu fufele pe care le-au tavalit. Dar cand vedeau vreun coleg cu note bune, se inverzeau de ciuda si ii auzeai suierand intre ei cu venin: "Moaaa' ce ma oftica tocilaru' asta, ba, vere. Hai sa-i turnam apa in chiloti la ora de sport. Sa vezi ce-o sa ne cacam pe noi de ras." Si ei chiar credeau ca asa isi demonstreaza superioritatea in fata colegului lor, mai destept decat ei.
   Vad in tine ca anii de liceu trec, dar astfel de specimene nu se schimba. Eu iti recomand sa te duci inapoi la berea si gratarul tau, langa masina ta (probabil) bengoasa. Petrece-ti acolo restul vietii si nu-i mai deranja pe cei care se ocupa cu ganditul. Pentru cei ca tine numai acolo viata are sens, adica nu "pare degeaba", ca sa intelegi si tu.

   PS: "ultimul paragraf" reprezinta opinia libera a unui om cu gandire libera.
   • 0 (0 voturi)    
    Excelent ... (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:37)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui H_B

    Excelent comentariu, H_B. L-ai pus la punct cu inteligenta si ironie subtila. Stiu si eu niste specimene din astea care critica doar pentru a se crede ei mai buni ca altii, dar care nu apreciaza nici cunoasterea, nici efortul pentru cunoastere ...
   • 0 (0 voturi)    
    Aiurea (Vineri, 12 septembrie 2008, 18:50)

    particula lui Allah [anonim] i-a raspuns lui H_B

    As putea fi unul din cei "100 de romani" care lucreaza in cadrul experimentului de la CERN. nu sunt, dar as putea fi. am spus si-o repet, ii respect realizarile, dar nu laudarosenia. nu ma cunosti, nu ma cataloga. am fost si sunt in acea categorie de "tocilari". in cu totul alt domeniu.
    problema aici e ca in centrul atentiei e experimentul de la CERN si nu o incercare mai mult sau mai putin reusita de a atrage atentia in alta parte de la el. incercare asezonata cu agramatisme gen Raducioiu, exprimare infantila si laudarosenie gratuita.
    ultimul paragraf nu e opinia celui pe care il idolatrizezi atat ci o alaturare nefericita de idei ale editorului.
    iar tu copile, mai studiaza sensul cuvantului "subtil". nu ti-ar strica mai multa modestie.
 • -1 (1 vot)    
  de chichi (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:28)

  bosonicu' [anonim]

  Oricum pana nu se bate cu Megatron tot n-a facut nimic :-)
 • +1 (1 vot)    
  O mica intrebare (Vineri, 12 septembrie 2008, 10:55)

  pt nea buzatu [anonim]

  Am si eu o mica intrebare pt tine Adrian. Acest subiect dateaza deja (pe hotnews) de cateva zile, timp in care au tot aparut articole si articolashe care mai de care mai interesante. La fiecare dintre ele ai postat si tu cate un raspuns, o parere samd semnandu-te cam de fiecare data cu "doctorand in fizica particulelor".

  Undeva pe ieri, ti-am pus si eu o intrebare stupida, in articolul (prost) despre "big bangul care nu a avut loc" cand toata lumea se astepta la asta. Eu te-am intrebat de ce nu ai mentionat de experimentele Fermilab care avusesera loc deja (sper deosebire de LHC care vor fi facute in curand) daca tot esti "unul de-al lor". Raspunsul tau a fost cam pe langa...

  Mare mirarea astazi sa vad un interviu cu tine despre munca ta acolo azi... foarte mare. Sincer pot spune ca acest interviu, fie el si lipsit de continut, tot e ok pentru a deschide oamenilor ochii spre fizica particulelor. Deci bravo tie!

  PS: numele "the God particle" a fost dat acestei particule tocmai pentru ca are o legatura tangentiala cu Dumnezeu. Acea legatura este abilitatea acestei particule de a crea ceva (a-i da masa) din "nimic". Suna cunoscut?
  • 0 (0 voturi)    
   higgs nu DA masa (Vineri, 12 septembrie 2008, 14:19)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui pt nea buzatu

   higgs NU DA MASA!!! Este un camp care apare in teorie daca vrei sa introduci masa in mod "legal". Totusi, exista teorii care nu au nevoie de Higgs desi majoritatea cercetatorilor cred ca totusi higgs e solutia. (Sa zicem majoritatea experimentatorilor care s-ar bucura de un experiment reusit, majoritatea teoreticienilor s-ar bucura de ceva un pic diferit) In rest articol pertinent de popularizare. Unele date tehnice nu imi erau cunoscute.
   • 0 (0 voturi)    
    Asa este, atreus! (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:35)

    Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui atreus

    Multumesc ca ai clarificat si mai mult situatia.
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:23)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui pt nea buzatu

   Multumesc pt comentariu, domnul "pt nea buzatu". Am verificat si constat ca nu v-am raspuns la comentariul de la articolul celalalt unde ziceati ca poate spun eu mai multe despre Fermilab. Asadar nu am raspuns pe langa, ci nu v-am raspuns. Sincer, nu am mai urmarit raspunsul. Timp de o saptamana am raspuns punctual la toate intrebarile de fizica de pe articolul de la Realitatea, dupa o saptamana am obosit. Am mai raspuns un pic si la Hotnews dar nu am mai intrat sa vad ce raspunde fiecare. Iata de ce nu am mentionat si Fermilab. Nu o sa spun la fiecare experiment in parte ca uite si Fermilabul face experimente. Insa am scris acest interviu si am mai scris un articol despre mostenirea pe care o lasa Tevatronul LHC-ului (e doar o prima parte, va continua si este ultimul articol de la StiintaAzi.ro).

   Am mai postat aici un comentariu despre particula lui Dumnezeu, dar vad ca nu aparut inca. "The God particle" se traduce intr-adevar "particula zeu", dar daca se zice "particula lui Dumnezeu" nu mi se pare asa de rau, in plus, este formula incetatenita in romana.

   Desigur ca stiu ca bozonul Higgs este particula prezisa de un mecanism teoretic care explica de ce materia are masa, asa ca nu vad rostul intrebarii dvs ironice. Dar tocmai pentru ca da masa materiei nu are treaba cu Dumnezeu, nimic din natura nu are legatura cu Dumnezeu, e vorba doar de o metafora, sa prinda si la cei 50% din populatie ce cred in Dumnezeu.
  • 0 (0 voturi)    
   Lamurire (Vineri, 12 septembrie 2008, 18:46)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui pt nea buzatu

   Pai nu v-am raspuns deloc la comentariu, nu ca am raspuns pe langa, nici nu observasem intrebarea, caci nu am citit la toate articolele toate comentariile. Daca doriti sa aflati mai multe despre Fermilab, am scris chiar un articol despre mostenirea ce o lasa Tevatron-ul in urma, este ultimul articol de pe StiintaAzi.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  de unde si pana unde... (Vineri, 12 septembrie 2008, 11:21)

  ctm [anonim]

  Cine le-a dat televiziunilor textul prin care catalogau experimentul de la cern drept "o incercare de creare a conditiilor initiale de aparitie a Universului"? Pentru ca eu am inteles din articol ca obiectivul experimentului este altul, legat direct de studiul existentei sau comportamentului anumitor particule subatomice. Parerea mea este ca, oricum, teoria Big-Bang-ului porneste de la premise stiintifice si chiar filosofice gresite; expansiunea Universului cunoscut nu este o dovada directa a existentei unei "supe primordiale" de materie si energie pentru ca nu s-a putut explica, de pilda, DE CE Big-bang-ul s-a produs acum 15 mild. de ani si nu acum 15+10 mild. de ani si nici ce conditii ar face posibila starea de "supa primordiala" care sa se extinda apoi asa cum se presupune azi.
  • +1 (1 vot)    
   Raspuns pt ctm (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:26)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui ctm

   Salut ctm! Este buna intrebarea ta. Cert este ca nu l-au luat de la oamenii de stiinta, au luat si ei de la altii, care au luat de altii si tot asa. E drept ca dupa toata aceasta agitatie in presa despre LHC, mai toata tara a aflat despre LHC si ca orice publicitate este o publicitate buna (pana mai ieri nici nu stiau de cercetatorii romani care lucreaza in fizica particulelor). Totusi, multi au ramas cu impresii gresite, incomplete. Nu s-a explicat bine ce este o gaura neagra, ce este o gaura neagra microscopica, ce se doreste de la Large Hadron Collider si tot asa ... Solutia este ca presa sa se documenteze direct de la surse. Eu ma gandesc serios sa explic toate aceste notiuni pentru public si sa dau presei sa dea explicatii cu copy paste, macar asa nu ar mai face greseli flagrante (ca de gresit, poate voi gresi si eu).
 • +1 (1 vot)    
  Frumos Articol (Vineri, 12 septembrie 2008, 11:27)

  Razvan Popescu [anonim]

  Felicitari Adrian,

  Pentru inca 15 min m-am simtit mandru ca am terminat CNFB.

  Multa bafta in gasirea particulei Higgs si nu in ultimul rand, sanatate si viata lunga domnului Branzan. (Mentionez ca am auzit pentru prima data in viata de "particula lui Dumnezeu" de la dl. Branzan)

  Numai bine,
  Razvan
  • 0 (0 voturi)    
   Sunt conventii pentru a intelege ceva. (Vineri, 12 septembrie 2008, 12:03)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Razvan Popescu

   "La scurt timp după naşterea Universului prin Big-Bang, datorită expansiunii, temperatura a scăzut sub o anumită valoare critică, moment în care un nou tip de câmp şi-a făcut apariţia în întregul Univers. Comparaţi acest câmp cu un câmp magnetic din jurul unui magnet: fiecare punct din spaţiu are o proprietate, o forţă magnetică măsurabilă şi o direcţie a forţei. Acest câmp care ar fi apărut la câteva momente după Big-Bang a fost numit câmp Higgs. Unele particule se cupleză cu câmpul Higgs şi proprietatea pe care o dobândesc este masa. Particulele nu sunt considerate sfere solide, ci mai degrabă nişte unde pe suprafaţă unui lac. Deşi undele pe suprafaţa unui lac nu mută apa dintr-o parte în alta a lacului, ele transportă totuşi destulă înformaţie: energie, impuls, amplitudine, lungime de undă, etc. Pentru particule, masa este doar una dintr-un număr mai mare de proprietăţi care se obţin prin interacţiunea cu omniprezentul câmp Higgs. Unele particule interacţionează cu acest câmp (format sub o temperatură critică), altele nu. Faptul că masa este “dată” particulelor printr-un mecanism extern rezolvă problemele care apar în teoria modelului discutat anterior. Poate părea ciudat că acest câmp apare brusc sub o anumită temperatură, însă acest tip de fenomene pot fi întâlnite frecvent în jurul nostru. De exemplu, un feromagnet încălzit până la o anumită temperatură mai ridicată decât temperatura Curie specifică, îşi pierde magnetizarea. Răcindu-l sub această temperatură, feromagnetul va forma din nou un câmp magnetic cu o anumită orientare. Acest fenomen se numeşte „rupere spontană de simetrie”. După cum se ştie, interacţiunea dintre particule este mediată de un anumit tip de particule. În acelaşi fel, câmpul Higgs are mediatorul său, bosonul Higgs. ".
   Notiunea de "particula lui Dumnezeu" este asadar o metafora pentru a explica "o stare"-camp si situatia de imprejurari. Einstein a spus ca Dumnezeu nu ar fi putut gandi altfel Universul. Analogiile le faceti si singuri...
   • 0 (0 voturi)    
    UPS (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:14)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui Alin

    ok, Doar ca un "camp" are mult prea multe grade de libertate (mai precis infinit) ceea ce il face sa devina divergent la energii foarte mari... UPS, problema de teorie...
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc! (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:34)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Razvan Popescu

   Salut Razvan! Multumesc mult pentru comentariu. Cativa au criticat ultimul paragraf, dar eu am insistat sa se spuna clar orasul Craiova si liceul Fratii Buzesti din Craiova. Este meritul liceului ca m-a pus in contact cu domnul Stefan Brinzan de la care am invatat fizica in joaca, fara efort, de la care am luat si pasiunea pentru istoria fizicii si explicarea fizicii in termeni simpli, ca o poveste. Dumnealui are tot creditul, iar eventualele greseli imi apartin doar mie.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc, Razvan! (Vineri, 12 septembrie 2008, 18:43)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Razvan Popescu

   Salut Razvan! Multumesc mult pentru comentariu. Cativa au criticat ultimul paragraf, dar eu am insistat sa se spuna clar orasul Craiova si liceul Fratii Buzesti din Craiova. Este meritul liceului ca m-a pus in contact cu domnul Stefan Brinzan de la care am invatat fizica in joaca, fara efort, de la care am luat si pasiunea pentru istoria fizicii si explicarea fizicii in termeni simpli, ca o poveste. Dumnealui are tot creditul, iar eventualele greseli imi apartin doar mie.
 • 0 (2 voturi)    
  Mahala made in Romania! (Vineri, 12 septembrie 2008, 11:55)

  Test...Over! [anonim]

  Adrian nu va incerca niciodata o discutie cu un interlocutor care nu cunoaste notiuni elementare in fizica. Ca sa intelegi fizica cuantica, trebuie sa stapanesti intai fizica Newtoniana - cea tangibila, apoi sa intelegi probabilistica... Trebuie SA AI UN LIMBAJ COMUN domeniului! Este ca si cum ai vorbi cu un copac care nu intelege decat "apa,pamant si atmosfera". Daca vrei sa inveti ceva te orientezi spre discutii constructive nu spre "polemici ieftine" tipice mahalalei din Ro. Discutiile cu un om de stiinta se fac cu un minim pachet de cunostinte, nu cu un limbaj "gen tabloide". Lucrez in domenii de natura "electrica" unde se fac calcule laborioase pana a pune in functie ceva. Daca oamenii inteleg ca energia electrica se rezuma la "a apasa pe un intrerupator" se insala amarnic. Asa cum unii se hranesc cu "mici si bere", asa unii se hranesc cu "cunoastere". Nu sunt asa de inteligent ca si cei care reusesc sa inteleaga detalii "probabile" dar cu un "taran telenovelistic" niciodata nu mi-as pierde timpul sa-i explic "curbe de sarcina si diagrame fazoriale" pentru ca as fi deturnat de la scopul meu si oricum nu ar intelege o iota! Domnul Adrian a incercat sa explice pe intelesul tuturor (adica fizica clasica-tangibila) ce se intampla...iar voi aruncati cuvinte ieftine ca atata puteti.....Mi se pare normal si de bun simt sa nu raspunda....si nici sa nu asteptati raspuns! Eu sunt "mandru" ca avem o "interfata" intre noi si cei care studiaza efectiv fenomene de o complexitate peste medie... Nu vad de ce s-ar justifica in fata cuiva...."de ce nu a spus pana acuma ca lucreaza intr-un mediu experimentat?" Ii doresc mult "spor" si mintea limpede.
  • 0 (0 voturi)    
   cu tot repectul (Vineri, 12 septembrie 2008, 13:00)

   mardare [anonim] i-a raspuns lui Test...Over!

   Tb sa fii realist ca majoaritatea am trecut prin scoala. Unii au fost inclinati spre fizica altii nu.
   De pe bancile scolii am iesit fizicieni, doctori, economisti etc.
   Asta nu inseamna ca nu stiu absolut nimic din fizica.
   Pana acum de 3-4 zile, am senzati ca am fost destul de civilizat. Poate sunt aprope singurul care am mai si argumentat dar, din pacate niciunul nu a venit cu ceva constructiv. Anumite idei bazate pe cele invatate. Niciunul dintre voi nu a prea avut un discurs stil documentar, bazat pe ceva anume. Orice. Doar asa, ati spus nimic.
   Eu oricum am intrat in derizoriu "fiindu-mi de ras atat cunostintele cat si rationalitatea", dar eu am spus si argumentat, am venit cu citate ale unor mari cercetatori ai istoriei., pe cand voi?...
   • 0 (0 voturi)    
    Nu simt necesitatea de a ma justifica (Vineri, 12 septembrie 2008, 15:03)

    Test...OVER! [anonim] i-a raspuns lui mardare

    Nu simt absolut nici o necesitate de a ma justifica in fata cuiva, cu atat mai mult sa intru in polemici tip "piata". Cu privire la argumentatie, poate esti acuzat datorita "formularii agresive" pe care ai intretinut-o. Adrian a avut bunavointa sa raspunda unor interlocutori si cred ca si dumneavoastra daca folositi un limbaj non-acuzator si non-agresiv. Pe site-urile unde posteaza el am observat ca raspunde tuturor celor care posteaza. Dar observati cu atentie ca niciunul nu e agresiv si acuzator!
    Eu recunosc ca fizica mea a ramas in urma odata cu anul II de facultate, dar datorita domeniului in care lucrez este esentiala o parte a ei. Daca ar fi sa explic pe intelesul tuturor cum functioneaza energia electrica, ar fi simplu: O turbina produce curent prin invartirea unei bobine in camp electromagnetic si o transmite pe fire! Odata ajunsa la om acasa acesta apasa pe un intrerupator si se aprinde becul...Simplu nu? Si satisface majoritatea oamenilor. Daca ar fi sa explic stiintific....sunt deja munti de "tratate in energie" dar la care aveti acces. Exact asta este ideea si aici. A..si am uitat sa precizez. Nu bagati degetele in prize ca puteti muri....Intelegi aluzia?
  • 0 (0 voturi)    
   mecanica clasica (Vineri, 12 septembrie 2008, 14:12)

   cipri_ [anonim] i-a raspuns lui Test...Over!

   aici te inseli un pic. In primul rand din puncutl de vedere a matematicii, mecanica cuantica, e mult mai usoara decat mecanica clasica. (Fiindca cadrul matematic a mecanicii cuantice e "spatiul hilbert" care este un spatiu linear). Si chiar exista cel putin o universitate la care se incepe intai cu mecanica cuantica (dar normal ca e inca o exceptie aceasta procedura).
   De exemplu ia o carte de mecanica cuantica, si apoi compara aceatsa carte cu cartea scrisa de v.i. arnold "Mathematical Methods of Classical Mechanics"

   fizica se poate partial explica si in termeni care sa fie pe inteles non-fizicienilor. Normal ca asa e mai greu, dar e posibil. De exemplu Feynman a scris o carte despre quantum electrodynamics care e scris pentru publicul ne-specializat. (Si q.e.d chiar nu e asa de simpla, si nici macar toti fizicienii se pricep in acest domeniu).

   Si exista inca un motiv de a incerca sa explici fizica persoanelor care nu se pricep. In primul rand, fiindca nu te poti baza pe chestii deja dezvoltate in fizica, si asta inseamna ca trebuie sa explici mai multe chestii, si trebuie chiar sa gandesti mai mult. Si chiar dupa un efot de a explica unui non-fizician, fizica, ajungi apoi uneori sa-ti dai seama ca dupa un asemenea efort (si chiar e un efot serios) ajungi tu insusi sa intelegi mai bine ceea ce ai explicat. Ba chiar mai mult, poti sa ajungi si la concluzia ca pana la acel moment de fapt ai "inteles" gresit ceea ce ai expicat acelui incepator.
  • 0 (0 voturi)    
   Despre popularizare .... (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:27)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Test...Over!

   Este drept ca este greu sa explici daca interlocutorul nu are notiuni elementare de fizica, dar aceasta nu ma sperie, am explicat si voi mai incerca sa explic si celor care nu au notiunile elementare. Le pot explica si pe acestea, sper eu ...

   Multumesc mult pentru aprecier ci comentarii.
 • 0 (0 voturi)    
  se tot vorbeste... (Vineri, 12 septembrie 2008, 12:03)

  mandea [anonim]

  ...ca la proiectul LHC participa direct/indirect cam 60 de romani. Am si eu o intrebare: chiar toti romanii implicati in proiect sunt de nivelul doctoranzilor?? Chiar nu putem citi o parere cu adevarat avizata? Am observat ca in ultimul timp se tot face reclama unor doctoranzi (tot respectul pt ei si eu acum cativa ani am fost pe acelasi nivel) insa se stie ca doctorandul este cam novice in probleme ESENTIALE, si sa tot ascultam parerile despre 'stiinta' ale unor copii tineri absolventi ai facultatii cu pareri si impresii despre 'filosofia stiintei' mi se pare cam de prost gust. Am intrat de curiozitate pe stie-ul sus mentionatului si mi s-a parut cam un ghiveci de toate de slaba calitate. Nu e nici o problema, trebuie si asa ceva, insa pt un experiment de acest calibru vrem pareri competente. Ma intreb cate articole BUNE a publicat tanarul (caruia sincer ii doresc mult mult succes) pt a putea vorbi despre asa ceva.
  • -1 (1 vot)    
   mandea=tandea (Vineri, 12 septembrie 2008, 12:51)

   hall [anonim] i-a raspuns lui mandea

   Tu cred ca esti ungur! De unde atata mandrie si invidie adunata in acelasi loc?
   • 0 (0 voturi)    
    de ...nicaieri (Vineri, 12 septembrie 2008, 13:21)

    mandea [anonim] i-a raspuns lui hall

    nu e nici mandrie si nici invidie. De ce invidie? Era vorba ca intr-adevar vrem (vreau) articole scrise de profesionisti si nu de amatori care sunt inspirati din revistele SF. Nu am nimic cu baiatul in cauza, nici nu-l cunosc macar, insa asta prea mult miroase a publicitate dedicata baiatului in cauza. Asta deranjeaza cel mai mult caci se vede promovarea unor oameni care inca trebuie sa dovedeasca. E usor sa fii doctorand si sa faci siteuri de popularizare care includ de la 'viagra' la 'gauri negre' si bosoni. Insa dpdv calitativ ne situam la nivelul lui Dan Apostol si Erich von Daniken. Asa ca...te intreb eu 'hall' de unde vezi tu invidie? Ar trebui mai bine sa ne gandim ca stiinta romaneasca are nevoie acuma de valori certe (implicit oameni cu articole serioase in spate, nu vizitatori de 2-3 luni prin acceleratoare). Asta e stiinta mestere, articole si inca bune. Restul e....gargara. Oricum lui Adrian Buzatu ii doresc din inima sa-si indeplineasca visul la cel mai inalt nivel posibil. Face un lucru frumos ca este la master (doctorat?) insa daca vrea sa faca stiinta la super nivel, asta nu prea da timp de scris despre viagra, chemiluminiscenta si crocodile apoi bosoni si gauri negre. Corect?
    • 0 (0 voturi)    
     Oarecum (Vineri, 12 septembrie 2008, 14:50)

     Hal [anonim] i-a raspuns lui mandea

     Partial corect. Trebuie sa acorzi prezumtia de nevinovatie. Aici ma refer la "a da o sansa" de afirmare cuiva care incearca. De cele mai multe ori natura umana, in special individul are nevoie de confirmari din exterior a sistemului propriu de performanta. Nu iti poti depasi conditia umana daca nu dovedesti conform unor valori din exterior ca e corecta linia pe care mergi. Asadar ai un punct de referinta din exterior pentru a putea stii ce directie ai. Sa-i acuzi pe acesti tineri este la indemana oricui, sa-i incurajezi e mai greu. Faptul ca vrei articole scrise de profesionisti este laudabil, dar NU FUNDAMENTAL. Stiinta in Ro este la pamant, asadar surse de cunostinte ai foarte multe din exterior. Cineva care a citit, a participat partial la un experiment, a avut bunavointa de a explica si "poporului roman" ce se intampla acolo. Uite-te, cati scriem pe acest forum? Cateva zeci de oameni (din care unii se repeta) din cateva milioane...Ce raport e asta? Crezi ca merita detaliat pe un forum "accesibil publicului larg" detaliile de care ai nevoie? Facultatea te invata unde sa cauti si ce sa cauti, NU TE FACE OM DE STIINTA! Asa si aici, Adrian a dat cateva repere iar daca te intereseaza poti "sapa" mai mult. Am zis ca esti UNGUR pentru ca intr-adevar sunt frustrat cand observ ca cineva incearca sa faca ceva si apar 10^8 persoane care il "bascalesc". Nu imi este tot una cand stiu ca vorbeste aceeasi limba ca si mine! Nu suntem nici cel mai destept popor, dar nici cel mai hot! Hai sa lasam tinerii sa se afirme fara sa-i criticam inutil. Sa-i incurajam sa-si continue munca si sa ne bucuram de rezultatele lor.
     • 0 (0 voturi)    
      ok (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:57)

      mandea [anonim] i-a raspuns lui Hal

      Din punctul asta de vedere ai dreptate insa vezi tu ca problema nu e ca apare cineva care il 'bascaleste'. Asta este peste tot, nu trebuie sa ne simtim jigniti cand cineva te ia la rost in mod politicos. Mie mi se pare frumos din partea lui ca a ajuns sa fie acolo, insa de aici si pana la a vorbi de 'etica stiintifica' (vezi un comentariu de al lui mai sus) si de filosofia stiintei e drum lung. Sigur ca acesti oameni trebuie sprijiniti insa stii care e problema? Un om de stiinta nu e sprijinit prin interviuri pe hotnews sau alte canale ci EXCLUSIV prin recunoasterea lucrarilor lui PERSONALE. Numai fotbalistii de ex. daca dau un gol apar repede la teveu. Un om de stiinta este satisfacut atunci cand comunitatea oamenilor din domeniul respectiv ii apreciaza contributiile. In momentul in care fara sa ai nici o contributie la proiectul respectiv incepi sa imparti pareri in dreapta si stanga si sa generalizezi cu mersul stiintei, inseamna ca esti multumit de tine. Deci mediocru. Faptul ca i s-a luat un interviu e OK insa de ce prof de care spunea cineva mai sus care e persoana mult mai avizata (tot roman) nu a intrat in discutie?? Eu lucrez in stiinta de peste 10 ani si cand vad ca un masterand are timp si de a fi parte din nu stiu ce consiliu al masteranzilor, face si site-uri de popularizare si mai da si interviuri ma intreb: ce naiba de stiinta face omu ala? Si crede-ma ca NU e nici urma de invidie, as detesta sa dau interviuri hotnews-ului despre ceva ce nu am facut eu.
      In rest, sunt de acord cu tine, insa tinerii masteranzi si doctoranzi ar trebui sa stie ca stiinta e 99% frustrare si 1%bucurie. Insa pt 1% bucurie merita sa te chinui. Asa sa vorbim si de Galileo si de dinozauri si gauri negre....suntem mediocrii si nu iesim in lumea mare a stiintei nici nu tinerii nostrii. Insa sper ca gresesc.
    • 0 (0 voturi)    
     poate nu stii. (Vineri, 12 septembrie 2008, 15:35)

     cipri_ [anonim] i-a raspuns lui mandea

     poate nu stii, dar deobiceii doctoranzii lucreaza, si profesorii deobicei se folosesc de munca lor. De multe ori un profesor are mai mult doar un post reprezentativ, si se ocupa mai mult de didactica si de administratie.

     Si nu-ti face tu griji, ca nu-i da nimeni titlu de Dr. pentru articolele si comentariile din hotnews.ro

     Si poate ar trebui sa stii ca a te ocupa si cu altceva decat fizica nu e un dezavantaj.
     De exempu Feynman statea prin cluburi de noapte si facea portrete femeilor. Si canta si la tobe... si si si... ii placea sa urce pe munti.

     Si e normal ca adi nu-i poate satisface pe toti cu un singur articol, si poate mai trebuie luat in considerare ca un articol trebuie scris in asa fel , ca majoritatea cititorilor sa poata sa inteleaga si ceva.
     Si chiar mai mult, explicatii tehnice is chiar fara rost in acest caz. Cine e din domeniu, si ar cunoate metodele necesare pentru a intelege explicatii detailate, acela normal ca nu are intentia de a invata fizica din articole din ziar.

     Nu stiu exact ce ai vrut sa zici tu ca acel "super nivel". Ce relevanta avea cu acest articol scris de adi? Vrei cumva sa zici ca numai laureati cu premiul nobel ar trebui sa scrie articole pentru hotnews.ro ?
  • 0 (0 voturi)    
   pt. mandea... (Vineri, 12 septembrie 2008, 12:58)

   tot un doctorand... [anonim] i-a raspuns lui mandea

   Nu stiu unde ai citit dumneata ca la LHC/CERN lucreaza 60 de romani...aporpo, la LHC/CERN colaboreaza chiar Romania reprezentata prin IFA/IFIN-Magurele. Nimenu nu a spus ca sunt implicati doar doctoranzi, directotul IFIN, Zamfir, care are ceva articole in domeiul fizicii teoretice isi spune cuvantul...Se face reclama doctoranzilor pentru ca, de obicei, acestia muncesc cel mai mult, ei stau prin laborator si "buchinesc", acestia iau contact direct cu sttinta "la cald" iar asta aduce un beneficiu promovarii stiintei si studiului. Felicitari hotnews si lui Adrian pt. efortul depus. Poate asaincercam sa informam oamenii mai mult, sa nu mai creada ca vine"sfarsitul lumii".
  • 0 (0 voturi)    
   IDEEA NU VARSTA CONTEAZA!!! (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:25)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui mandea

   Hai mai lasa-ma!!! Majoritatea descoperirilor esentiala au fost facute de doctoranzi. Dupa o anumita varsta nu mai descopera oamenii mare lucru. Ex: Hawking, de la Formula cu entropia dependenta de arie si nu de volum si radiatia hawking a inceput sa apara tot mai rar ceva propus de el. (exceptand discutii de popularizare si niste observatii cu privire la informatie si gaurile negre) De obicei asa se intampla: descoperirile le faci in timpul doctoratului sau la un post-doc dupa care avansezi in cercetare dar gasesti din ce in ce mai putine lucruri noi. Einstein a descoperit ceva la 20 si ceva de ani etc. Din pacate ideea de "Parere Avizata" care apartine neaparat unui expert "mai in varsta" este larg raspandita si sigur este o PREJUDECATA. Evident, cu trecerea timpului oamenii de stiinta incep sa inteleaga mai clar lucrurile si sa devina excelenti profesori (unii) dar cu cat ti-e mai clar ceva cu atat ai mai putine sanse sa te desprinzi de acel ceva si sa gasesti ceva NOU. Cred ca ma intelegeti...
   Poate ca Adrian Buzatu exagereaza un pic... si sigur l-ar ajuta mai mult sa se ocupe de niste articole in timpul in care "popularizeaza"... (asa cum fac eu... drept pentru care ma consider egoist si mai incerc sa repar una alta cu comentarii pe hotnews...)
   Oricum sunt niste chestii foarte interesante peste care am dat si poate daca va veti uita prin Phys Rev veti vedea numele meu, chiar fara sa stiti cine-i ala. Oricum, putin probabil sa va uitati, asa ca oricum nu vi-l spun...
  • 0 (0 voturi)    
   Explicatie (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:54)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui mandea

   Salut Mandea! Ar fi ideal cum spui tu, ca cercetatorii si directorii de laboratoare sa iasa in fata si sa dea explicatii presei. Din pacate, acestia nu prea au timp sau nu vor. Eu am inceput sa explic publicului inca din 1 septembrie cum sa treaba, de indata ca Realitatea a inceput cu articolele. Cercetatorii nostir de la Magurele s-au trezit abia cu doua zile inainte de inaugurarea LHC-ului si atunci au dat explicatii bunicele, dar insuficiente. Ar fi trebuit sa explice toate notiunile astea, sa le puna pe siteul lor, sa faca postere, brosuri, sa sune ei televiziunile, sa se autoinvite, sa preseze sa se afle adevarul ... Asta e incercarea mea de explicatie despre ce ar trebui sa faca ei, cercetatorii.

   Dar pana atunci, eu fac ce pot eu, la nivelul meu de doctorand. Am explicat iar si iar si de acum o sa incerc sa fac sinteze la explicatii, sa le postez sub forma de articole. Caci comentariile scrise de mine nu vor mai fi citite apoi.

   Pentru lucrurile de baza, un doctorand poate explica la fel de bine si poate avea cunostinte destul de avizate. Pentru detalii, trebuie intrebat specialistul in acel subdomeniu.

   Pentru a vedea ce articole am, intrati pe SPIRES si cautati Adrian Buzatu. Desigur, suntem o colaborare de 600 de persoane, lucram in echipa, ca un musuroi de furnici, fiecare contribuim cu cate o bucatica la masinarie, apoi fiecare la analiza proprie, apoi cand publicam, aparem toti pe lista de autori. Este diferit in fizica particulelor fata de alte discipline, tocmai pentru ca este nevoie de proiecte foarte mari pentru a studia materia la distante cat mai mici. Asadar poate nu este foarte utila cautarea pe SPIRES, dar macar va faceti o idee ...
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Mandea (Vineri, 12 septembrie 2008, 18:48)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui mandea

   Salut Mandea! Ar fi ideal cum spui tu, ca cercetatorii si directorii de laboratoare sa iasa in fata si sa dea explicatii presei. Din pacate, acestia nu prea au timp sau nu vor. Eu am inceput sa explic publicului inca din 1 septembrie cum sa treaba, de indata ca Realitatea a inceput cu articolele. Cercetatorii nostir de la Magurele s-au trezit abia cu doua zile inainte de inaugurarea LHC-ului si atunci au dat explicatii bunicele, dar insuficiente. Ar fi trebuit sa explice toate notiunile astea, sa le puna pe siteul lor, sa faca postere, brosuri, sa sune ei televiziunile, sa se autoinvite, sa preseze sa se afle adevarul ... Asta e incercarea mea de explicatie despre ce ar trebui sa faca ei, cercetatorii.

   Dar pana atunci, eu fac ce pot eu, la nivelul meu de doctorand. Am explicat iar si iar si de acum o sa incerc sa fac sinteze la explicatii, sa le postez sub forma de articole. Caci comentariile scrise de mine nu vor mai fi citite apoi.

   Pentru lucrurile de baza, un doctorand poate explica la fel de bine si poate avea cunostinte destul de avizate. Pentru detalii, trebuie intrebat specialistul in acel subdomeniu.
 • +3 (3 voturi)    
  multumiri d-nei Dana Jalobeanu (Vineri, 12 septembrie 2008, 12:08)

  alexandriu [utilizator]

  Articolele cu profil stiintific din hotnews jucau pana mai ieri in campionatul judetean.
  Le-ti promovat in divizia A.
  Stiu ca e greu sa 'luminezi masele' dar e vital.
  Trebuie sa oferim ,tinerilor cel putin ,si niste idei demne de homo sapiens .
  Cine stie, poate newtonul roman are acum 16 ani si tocmai a citit acest articol.
  Keep going.
  • +1 (1 vot)    
   Felicitari Hotnews! (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:30)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui alexandriu

   Asa este, Alexandriu. Omul sfinteste locul. Echipa de jurnalisti de stiinta a venit de la fostul BBC Romania la Hotnews. Sper ca sa mearga aceasta sectiune din punct de vedere financiar si alte ziare sa inteleaga ca stiinta poate vinde si sa recruteze si ei jurnalisti profesionisti de exceptie (precum domnul Cristian Roman, de la Stiinta si Tehnica si TVRM) si asa mediul jurnalismului de stiinta din intreaga Romanie sa creasca ...

   Felicitari dnei Jalobeanu! Felicitari Hotnews pentru recrutarea dumneai!
 • +2 (2 voturi)    
  bravo Adi! (Vineri, 12 septembrie 2008, 13:14)

  ALE [anonim]

  Felicitari pentru Adrian B.!
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc ... (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:31)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui ALE

   Multumesc pentru apreciere, Ale!
 • 0 (0 voturi)    
  sfarsitul lumii (Vineri, 12 septembrie 2008, 13:16)

  johny [anonim]

  deja a venit:

  http://www.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
  • 0 (0 voturi)    
   sfarsitul lumii (Vineri, 12 septembrie 2008, 15:44)

   sinistratosfericul [anonim] i-a raspuns lui johny

   Super! Astea-s imagini din viitor, din 2012! Cum le-ai inregistrat? Tahioni? Tahioni?
 • +3 (3 voturi)    
  Experimentul a esuat !!!! (Vineri, 12 septembrie 2008, 15:11)

  Bibicu13 [anonim]

  STIRE DE ULTIMA ORA!!!!!!!!!!!!
  Experimentul de miercuri din Elvetia a esuat deoarece un grup de romani a furat 1,3 kilometri de tunel in care se aflau si cei 20 de protoni .

  Din pacate viteza cu care au actionat romanii a fost net superioara vitezei protonilor....
 • 0 (0 voturi)    
  si daca o sa fie teapa? (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:07)

  Lucian* [utilizator]

  sa vezi ce fain o sa fie daca-si dau astia seama ca nu exista nici un boson.
  • +1 (1 vot)    
   Clarificare (Vineri, 12 septembrie 2008, 17:45)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Bozonii sunt un tip de particule, exista cateva tipuri de bozoni care transmit fortele si interactiuniile intre particulele elementare. Aici poate va referiti la faptul ca va fi dezamagire daca nu va fi descoperit nici un bozon Higgs, particula prezisa de mecanismul care explica de ce materia are masa. Ei bine, nici atunci nu va fi dezamagire. Scopul experimentelor de la LHC nu este acela de a descoperi bozonul Higgs, ci de a raspunde la intrebarea: exista sau nu exista bozonul Higgs? Orice raspuns ar veni, este foarte valoros si un progres mare al stiintei. De 44 de ani deja se asteapta raspuns la aceasta intrebare. Si LHC-ul are suficienta energie pentru a da un raspuns ferm la aceasta in cativa ani ... Daca se va descoperi bozonul Higgs, se va confirma teoria actuala. Daca insa se va descoperi ca nu exista, ehe, sa vezi atunci revolutie in stiinta, caci teoreticienii vor trebui sa vina cu o teorie cu totul noua, care sa explice tot ce explica Modelulu Standard si totusi sa fie complet diferita si in plus sa explice si originea maselor in un alt mod ... Atunci chiar va veni revolutie in stiinta ...
 • 0 (0 voturi)    
  pt hal (Vineri, 12 septembrie 2008, 18:01)

  mandea [anonim]

  Din punctul asta de vedere ai dreptate insa vezi tu ca problema nu e ca apare cineva care il 'bascaleste'. Asta este peste tot, nu trebuie sa ne simtim jigniti cand cineva te ia la rost in mod politicos. Mie mi se pare frumos din partea lui ca a ajuns sa fie acolo, insa de aici si pana la a vorbi de 'etica stiintifica' (vezi un comentariu de al lui mai sus) si de filosofia stiintei e drum lung. Sigur ca acesti oameni trebuie sprijiniti insa stii care e problema? Un om de stiinta nu e sprijinit prin interviuri pe hotnews sau alte canale ci EXCLUSIV prin recunoasterea lucrarilor lui PERSONALE. Numai fotbalistii de ex. daca dau un gol apar repede la teveu. Un om de stiinta este satisfacut atunci cand comunitatea oamenilor din domeniul respectiv ii apreciaza contributiile. In momentul in care fara sa ai nici o contributie la proiectul respectiv incepi sa imparti pareri in dreapta si stanga si sa generalizezi cu mersul stiintei, inseamna ca esti multumit de tine. Deci mediocru. Faptul ca i s-a luat un interviu e OK insa de ce prof de care spunea cineva mai sus care e persoana mult mai avizata (tot roman) nu a intrat in discutie?? Eu lucrez in stiinta de peste 10 ani si cand vad ca un masterand are timp si de a fi parte din nu stiu ce consiliu al masteranzilor, face si site-uri de popularizare si mai da si interviuri ma intreb: ce naiba de stiinta face omu ala? Si crede-ma ca NU e nici urma de invidie, as detesta sa dau interviuri hotnews-ului despre ceva ce nu am facut eu.
  In rest, sunt de acord cu tine, insa tinerii masteranzi si doctoranzi ar trebui sa stie ca stiinta e 99% frustrare si 1%bucurie. Insa pt 1% bucurie merita sa te chinui. Asa sa vorbim si de Galileo si de dinozauri si gauri negre....suntem mediocrii si nu iesim in lumea mare a stiintei nici nu tinerii nostrii. Insa sper ca gresesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Explicatie ... (Vineri, 12 septembrie 2008, 18:38)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui mandea

   Salut Mandea, sunt de acord cu ce spui tu. Raspunsul este simplu. Eu am investiti o parte din timpul meu de cercetare si in popularizarea stiintei, pentru ca este foarte mare nevoie in Romania pe de o parte si alta pentru ca ma pasioneaza. Nu e nevoie de pareri de experti in popularizare, ci sa traduci in limbaj accesibil publicului larg ceea ce spune stiinta oficiala. Ori a explica notiunile de baza este foarte usor, mai ales ca sunt doctorand in domeniu, deci nici expert expert, dar nici novice novice. Cand voi fi batran, probabil ca voi scrie carti si voi promova stiinta, aceasta este ceea ce ma unge la suflet cel mai mult. Dar si cercetarea este frumoasa si sa stii ca ai si tu o contributie. Nu voi neglija nici cercetarea, te asigur.

   Pe de alta parte, cercetatorii din Romania nu stiu sa se promoveze, sa stie lumea ca exista. Intra pe nipne.ro, siteul oficial al centrului national de fizica nucleara si fizica paritculelor de la Magurele si nu vezi nici macar o stire referitoare la LHC! Au avut fizicienii din diaspora congres in Romania, nu a fost in presa promovat ca lumea!

   Asadar nu e vorba de a avea satisfactie ca stiu alti cercetatori de tine, ci de satisfactia ca publicul sa stie adevarul stiintific, la nivel de popularizare. Un model demn de urmat este Brian Greene. Unii cercetatori il acuza ca nu mai face multa cercetare, ci e mereu la televiziuni. Poate. Dar e mult mai important sa stie lumea despre teoria corzilor decat s faca cercetarea. Sunt si alti cercetatori ce pot sa faca cercetare. In popularizare insa nu sunt multi si buni in ceea ce fac. Este o mare nevoie in Romania de popularizare serioasa.
   • 0 (0 voturi)    
    popularizare (Vineri, 12 septembrie 2008, 20:44)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

    Daca te pasioneaza, foarte bine! ti-ai gasit calea. E drept ca eu sunt de alta parere, anume ca e important sa lucrez la limita cunoasterii actuale indiferent cati inteleg cu adevarat ce zici. Una din observatiile pe care le-am facut nu de mult a fost legata de un articol al lui Witten. Te asigur ca 99% din fizicieni nu inteleg asa ceva. Pentru mine este o satisfactie sa pot intelege universul si poate parea bizar dar asta mi se pare scopul fizicienilor. Popularizarea (vezi Vulgarizarea) este de domeniul filosofilor, cand o sa ajunga si ei la un nivel cat de cat comparabil (100-200 de ani, vezi Kant vs. Newton). Poate fi interesant sa si expui ceea ce faci dar risti sa pari "ciudat". Apropo cum explici ca intr-un calcul de 1 bucla poti sa vezi o particula care merge direct in timp si o antiparticula care merge invers in timp(si sa nu-mi spui ca-i acelasi lucru ...desi eu stiu ca e). Prima intrebare la o discutie de popularizare a fost "putem calatorii in timp?". E interesant sa aduci cunostiintele la nivelul de intelegere comun dar risti sa le denaturezi, adica desi le explici corect sa fie intelese mai "ciudat"... E clar ca avem de-a face cu un artificiu de calcul, ca de fapt nu se calatoreste in timp. Teoria stringurilor este de departe teoria care este la limita cunoasterii actuale, totusi vulgarizata nu cred ca ar produce mai mult decat misticism si "astrologie"... poate gresesc dar uita-te la comentariile de pe forumurile astea despre LHC! Cu exceptia celor cu un "entuziasm inexplicabil" care desi nu inteleg despre ce e vorba se uita ca la sfantul graal sau la moastele vreunui sfant la LHC (asta e latura "misticism/astrologie") ceilalti iau toata problema ca pe o gluma proasta si fac bancuri mai mult sau mai putin porcoase pe seama experimentului. Cred ca cu asta am spus tot
  • 0 (0 voturi)    
   cred ca sunt de aceeasi parere (Vineri, 12 septembrie 2008, 20:47)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui mandea

   cam asa vad si eu
  • 0 (0 voturi)    
   aliluia (Vineri, 12 septembrie 2008, 21:03)

   neica nimeni [anonim] i-a raspuns lui mandea

   In sfarsit a reusit cineva sa spuna mai bine decat mine ce simteam si gandeam despre "compunerea" de mai sus. pe bune si sincer, multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   pt mandea (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 10:19)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui mandea

   Stiinta e o sfera inalta pe care masele nu o pot patrunde. Este si normal, atfel toti am fi cercetatori.
   Il felicit pe dl Buzatu ca incearca sa faca putina "reclama" acestui domeniul al stiintei si ca incearca sa explice cat de cat pe intelesul omului simplu ceea ce se petrece in "adancurile" materiei, astfel incat sa nu mai tresara la apocalipsele inventate de presa.
   Pui niste intrebari personale pe un sit pubic. Ma bucur ca dl Buzatu nu te baga in seama si bine ar face. In loc sa privesti valoarea argumentatiei din articol si sa o comentezi (adaugand in mod constructiv elemente noi), ai gasit de cuviinta ataci o persoana pe care nici macar nu o cunosti. Aste o greseala foarte urata din partea unuia care se autointituleaza "om de stiinta".
   Daca esti om de stiinta, de ce ai timp sa cauti nod in papura? Ar trebui sa fii un soarece de laborator care nu are timp de discutii pe langa subiect, asa cum insuti pretinzi.
   Daca in schimb nu esti, atunci esti un impostor.

   E pacat ca nu comentam ideile ci ne place sa ne legam de persoane.
 • 0 (0 voturi)    
  Am tot raspuns si nu apar! (Vineri, 12 septembrie 2008, 20:58)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Nu sti ce se intampla, am tot raspuns la comentarii, dar o treime din ele nu au aparut. Apoi am raspuns detaliat lu mandea de doua ori si au aparut si apoi au disparut. Nu am promovat nici un site, ci am explicat detaliat. La urma urmei, interviul e cu mine, e firesc sa explic oamenilor la intrebari. Cenzureaza Hotnews comentariile mele? Nu inteleg ...
  • 0 (0 voturi)    
   Se pare ca da (Vineri, 12 septembrie 2008, 22:43)

   test [anonim] i-a raspuns lui Adrian Buzatu

   Si eu am observat asta! Si ale mele au disparut dar prima data am observat ca se cenzureaza anumite mesaje. O fi si aici cu "probabilitate" de a aparea....
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 18:05)

  Ioan Natura [anonim]

  Adrian, felicitari pentru acest interviu minunat, din care cu usurinta ne-am dat seama de ceea ce se intampla la LHC, avand in vedere ca pana acum am avut parte doar de informatii eronate... .
  Faptul ca te lupti cu toate fortele sa aduci la cunostinta lumii, notiuni stiintifice, este ceva extraordinar, lucru pe care multa lume nu-l intelege, sau cel putin nu vrea sa-l inteleaga, din invidie,evident...
  Ma bucur mereu cand vad un articol cu tine si stiu ca prin prezenta ta in marile centre de cercetare ale lumii, aduci un surplus de imagine Romaniei, in acelasi timp stiintei.
  Mult succes si multa sanatate!
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc ... (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 23:27)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Ioan Natura

   Multumesc frumos pentru comentariu si pentru pentru sustinere, Ioan.
 • +1 (1 vot)    
  Un pas, dar nu destul (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 20:25)

  Sakura [utilizator]

  Excelenta ideea hotnews de a publica un interviu care se distanteaza de aiurelile din aceste zile. Dar nu cred ca este destul. Importanta pe care o acorda redactia stiintei se vede si din meniul siteului, unde exista sectiunea Life (barfe si mondenitati) in schimb nu exista o sectiune Stiinta. Si in timp ce imbecilitati publicati de cateva ori pe zi, un articol de stiinta doar in zile de sarbatoare cand intamplator subiectul chiar este fierbinte.

  In Romania nu prea exista o sursa serioasa de informare in domeniu si nu ma refer la fizica cuantica ci la fizica si nu numai in ansamblu, la evenimente care desi sunt importante, nu au "vizibilitatea" celui de acuma.
  • +1 (1 vot)    
   Total de acord ... (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 23:27)

   Adrian Buzatu [anonim] i-a raspuns lui Sakura

   Ar fi minunat sa apara si sectiunea Stiinta (HotScience) in meniul de sus, sau macar la cel din dreapta, sau macar cum e promovata sectiunea Student ...
 • 0 (0 voturi)    
  Disparitia comentariilor (Sâmbătă, 13 septembrie 2008, 22:36)

  Maya [anonim]

  Probabil gaurile negre minuscule au absorbit comentariile. Cand apar, cand dispar, au fost scrise cu cerneala facuta cu bosoni Bs oscilanti. :)
 • 0 (0 voturi)    
  Concurs despre LHC pentru liceeni (Luni, 15 septembrie 2008, 7:26)

  Adrian Buzatu [anonim]

  Dragi cititori, tot Adrian Buzatu din acest interviu scriu. Am initiat un concurs despre LHC pentru liceeni, mai ales ca acum incepe scoala si profesorii de fizica doresc sa le capteze interesul cu un domeniu intr-adevar fascinant, precum LHC-ul, cel mai mare experiment al tuturor timpurilor.

  S-a lansat asadar concursul despre LHC pentru elevii de liceu. Termen limita pe 30 septembrie. Pentru detalii, vedeti StiintaAzi.ro/Concurs.
 • 0 (0 voturi)    
  TITLU (Duminică, 2 noiembrie 2008, 18:55)

  GUTZILA [anonim]

  Bravo, baiatule, esti destept.
  Am si eu o intrebare, pura curiozitate, atat, legata de interviu: Dana Jalobeanu chiar a pus intrebarile sau ti-a cerut sa scrii singur si intrebarile si raspunsurile? :)
 • 0 (0 voturi)    
  CERN, PARTICULA LUI DUMNEZEU SI BOMBA ATOMICA (Duminică, 8 februarie 2009, 14:28)

  manoliu valentin [anonim]

  Ce se urmareste cu acest experiment?
  Acest experiment este fabricat pentru a atrage fonduri, restul este o mare publicitate mass media internationala.
  Proiectul LHC incearca sa dovedeasca existenta particulei Higgs numita PARTICULA LUI DUMNEZEU, despre care fizicianul Peter Higgs spune ca: aceasta particula ar inzestra cu masa toate particulele din Univers, exceptie facand fotonii si neutronii.
  Dupa ideea fizicianului englez, totul pluteste intr-o mare de particule Higgs, capatand la nivel de electroni o masa si o greutate proprie.
  Dupa unii specialisti planetele, stelele si galaxiile reprezinta 4% din Univers, iar o cantitate de 26% este reprezentata de materia neagra, in timp ce 70% este format din materie intunecata, numita "energie noire" vinovata de continua expansiune a Universului si accelerarea galaxiilor in directii opuse uneia fata de celelalte.
  Oamenii de stiinta nu pot sa explice modul in care s-au format si in care ele interactioneaza.
  Omenirea se confrunta cu o mare criza de energie, dar nu se face mare lucru in acest sens.
  Practic ce se intampla?
  Un gaz, HIDROGEN este descompus in particulele componente, protoni si electroni cu ajutorul unor campuri electrice pozitive si negative.
  Protonii rezultati sunt accelerati in doua acceleratoare de particule in doua directii diferite pe o lungime de aproximativ 29 km.
  Acceleratorul de particule este format din 5000 de magneti supraconductori si raciti pana la -271,25C, temperatura minima admisa de natura.
  Protonii sunt accelerati in ambele sensuri ale acceleratorului cu o viteza egala cu 99,9999991 din viteza luminii care se vor intalni intr-un punct (CSM)
  si vor interactiona, iar energia rezultata in timpul acestui experiment ar fi de 100 000 ori mai mare decat cea existenta in centrul SOARELUI.
  http://crizaenergie-sistemeeneregie.blogspot.com/
 • 0 (0 voturi)    
  roman increzut (Duminică, 17 mai 2009, 23:05)

  picachu [anonim]

  nici nu mai conteaza ce spune acest arogant si laudaros. cine il cunoaste isi da seama ca degeaba te duce capul daca nu ai coloana vertebrala si nu esti om. asa ca, buze mari, lasa romanii in pace, renunta la cetatenie si nu ne mai face de rusine in strainatate. o fac destul altii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by