Autoritatile medicale cubaneze au anuntat lansarea comerciala a primului vaccin terapeutic impotriva cancerului pulmonar, informeaza agentia chineza de stiri Xinhua. Numit CimaVax-EGF, vaccinul a fost dezvoltat de cercetatorii de la Centrul pentru Imunologie Moleculară de la Havana și este rezultatul unui efort de 25 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ingredientul activ al medicamentului este bazat pe o ”o proteina care apare atunci cand cancerul scapa de sub control”, conform Giselei Gonzales, conducatorul echipei de cercetare care a creat vaccinul. “Acest medicament ar putea transforma cancerul pulmonar intr-o boala cronica ce poate fi tinuta sub control, prin generarea de anticorpi care sa atace proteinele care declanseaza cresterea necontrolabila a celulelor canceroase”, a adaugat Gonzales.

Conform cercetatorilor, boala nu poate fi prevenita prin folosirea noului vaccin, dar acesta ar putea imbunatati semnificativ starea pacientilor deja bolnavi. CimaVax-EGF a fost testat deja pe mai mult de 1000 de persoane in Cuba si este in prezent disponibil gratuit in toate spitalele din tara, conform autoritatilor de la Havana, citate de Xinhua.

Cancerul pulmonar este vazut ca una dintre cele mai grave forme ale bolii si apare cel mai adesea la fumatori. Peste 5 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza acestei boli, iar numarul ar putea creste pana la 8 milioane pana in anul 2030, daca obiceiurile privind fumatul in lume nu se schimba, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In Cuba, 20.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului pulmonar, care este principala cauza a mortalitatii in 12 din cele 15 provincii ale tarii.