​Cei care vor putea construi un aparat de sub 2,2 kg capabil sa scaneze o persoana si sa dea in cateva minute un diagnostic medical corect ar urma sa primeasca un premiu de 10 milioane dolari, a anuntat fundatia X Prize care incurajeaza echipe de specialisti sa construiasca un dispozitiv intalnit pana acum doar in popularul film Star Trek. Fundatia spune ca un astfel de "Tricorder" poate fi creat si adauga ca existenta unui premiu va fi o motivatie in plus. Chiar si daca acest aparat ar fi creat, va dura mult pana cand el sa fie testat si aprobat pentru utilizare pe scara larga, noteaza BBC.

Fundatia spune ca oamenii de stiinta din secolul 21 sunt capabili sa creeze un astfel de aparat portabil avansat de diagnosticare ce a fost imaginat de creatorii Star Trek, film a carui actiune se desfasoara in secolul 23.

"Sunt probabil singurul om prezent aici in Las Vegas care ar fi fericit sa piarda 10 milioane dolari", a spus dupa anuntul oficial, Peter Diamandis, seful X Prize Foundation. Premiul va fi acordat celor care vor putea face un aparat portabil de cel mult 2,2 kg greutate care in decurs de minute sa masoare "o serie de indicatori de sanatate si sa poata diagnostica un set de 15 boli". Premiul va fi acordat dupa ce aparatul va face diagnostice corecte pentru 30 de persoane, in trei zile.

Tricoder-ul ar trebui sa fie capabil sa faca imaging digital, sa determine structura ADN-ul unei persoane si, spre exemplu, sa poata sa spuna daca persoana este alergica la ceva ce a mancat de curand.

BBC noteaza insa ca in viitorul apropiat este greu de crezut ca un astfel de aparat poate fi realizat, marea problema tinand de inglobarea intr-un dispozitiv mic a atator lucruri avansate. In plus, si daca premiul va fi acordat, va trece o perioada lunga de teste pana cand tricorder-ul sa primeasca aprobarea comunitatii medicale.

"Lansand aceasta competitie vrem sa aducem un gadget de secol 23 in realitatea medicala a secolului 21", se mentioneaza in comunicatul fundatiei.