O dezbatere publica despre o noua tehnica care vizeaza eliminarea, prin intermediul fecundarii in vitro, a transmisiei unor boli genetice grave cu ajutorul ADN-ului unei a treia persoane, alaturi de cel al parintilor, a fost lansata luni in Marea Britanie, scrie AFP.

Aceasta consultare a fost lansata de Autoritatea britanica in materie de embriologie si fertilitate umana (HFEA) pentru a analiza opiniile legate de "impactul social si etic" al acestei tehnici care face apel la un al treilea "parinte" genetic pentru concepere.

Ea ar trebui sa ajute guvernul sa decida daca va legaliza sau nu aceasta tehnica de manipulare care este pentru moment realizata doar laboratoare si care, daca intra in vigoare, va face din Marea Britanie un pionier in acest domeniu, potrivit cotidianului Daily Telegraph.

Aceasta manipulare genetica vizeaza eliminarea riscului unor boli mitocondriale grave, mostenite genetic de la mama, precum anumite forme rare de distrofii, inlocuind o parte a ADN-ului mitocondrial cu un ADN sanatos provenit de la un al "treilea parinte", o donatoare.

In formele severe, maladiile mitocondriale genereaza tulburari musculare sau probleme cardiace.

"Intram in teritorii necunoscute, unde trebuie sa decidem intre dorinta de a ajuta familiile sa aiba copii sanatosi si impactul asupra copiilor si asupra societatii", a declarat presedintele HFEA.

Copiii care vor urma acest tratament "vor imparti ADN-ul cu trei persoane, chiar daca nu e vorba decat de o mica parte in cazul donatoarei", a adaugat ea, precizand ca acest ADN va trece si la generatiile viitoare.

Consultarea publica se va incheia in 7 decembrie.