Oamenii de stiinta si posturi de televiziune japoneze si americane au anuntat luni dimineata ca au filmat pentru prima data, un calmar gigant la 900 de metri adancime in Oceanul Pacific. Animalul de culoare argintie, a fost filmat de catre o echipa de la Muzeul National de Stiinta din Japonia in colaborare cu televiziunea publica NHK si Discovery Channel,scrie Asocciated Press.

Calamarul gigantic, numit stiintific architeuthis a fost reperat la 630 de metri adancime sub apa de catre o echipa din trei persoane aflate intr-un submarin in Pacificul de Nord. Ei au urmarit gigantul de pana la 900 de metri adancime inainte ca acesta sa dispara. NHK a difuzat imaginile cu acest calmar.

Doar corpul sau are o lungime estimata de trei metri. Lungimea sa totala "a fost estimata la 8 metri, in absenta celor doua tentacule care erau sectionate", a spus unul dintre cercetatori.

Este prima data cand un calmar de asemenea dimensiune a fost filmat in habitatul sau natural. Un calmar gigant a fost filmat si in 2006, dar pe o nava de suprafata, scrie presa internationala.