​Oase umane descoperite de oameni de stiinta anul trecut arata ca primii colonisti britanici din America de Nord au recurs la canibalism in timpul iernii dintre anii 1609-10, au demonstrat cercetatorii americani, potrivit BBC.

Oamenii de stiinta au gasit taieturi neobisnuite, foarte asemanatoare cu macelaritul carnii, pe oase gasite aruncate intr-o groapa.

Craniul si tibia vechi de 400 de ani, apartinand unei adolescente din James Fort, Virginia - prima parte a coloniei Jamestown - au fost excavate anul trecut. Dovezile indica dezmembrare si dezosare la acest trup, a precizat antropologul medico-legal Doug Owsley de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian din Washginton.

Documente scrise sugerasera ca britanicii disperati au ajuns la canibalism, insa descoperirea osemintelor fetei de 14 ani reprezinta prima dovada stiintifica.

Cercetatorii de la Smithsonian cred ca tanara a devenit hrana pentru o comunitate care se straduia sa supravietuiasca iernii dure intre anii 1609-1610, cunoscuta de istorici ca "starving time" (vremea foametei).

Semnele lasate pe oase indica si faptul ca limba si tesutul fetei au fost indepartate. "Intentia clara a fost de indepartare a creierului si tesutului facial pentru consum", a spus el. "Oamenii acestia se aflau in circumstante teribile. Orice carne disponibila ar fi fost folosita".

De asemenea, semnele sugereaza ca a fost vorba de o munca facuta cu ezitare, de cineva care nu se pricepea la macelarit.