Paleontologii au anuntat miercuri ca au botezat o soparla gigant care a trait in urma cu 40 de milioane de ani "Barbaturex morrisoni", un omagiu adus solistului The Doors, Jim Morrison, celebru pentru fascinatia sa pentru reptile si samanism, scrie AFP.

Barbaturex morrisoniFoto: Universitatea Nebraska-Lincoln

"I am the lizard king, I can do anything", scria Jim Morrison in poemul sau "The celebration of the Lizard".

"Barbaturex morrisoni" este una dintre cele mai mari soparle descoperite vreodata, potrivit paleontologilor, care descriu miercuri, in revista britanica Royal Society, o fosila descoperita recent in Birmania.

Ea masura circa 1,80 metri de la varful botului pana la coada si cantarea circa 30 de kilograme. Era erbivora.

Fosila a fost datata in eocenul mediu superior, o perioada in care Terra era atat de calda incat nu exista gheata la poli.

"Climatul era atat de cald in aceasta perioada incat a permis evolutia unor soparle de talie mare, erbivore, capabila sa rivalizeze eficient cu mamiferele", a declarat Jason Head (Universitatea Nebraska-Lincoln, Statele Unite), care a condus studiul.

"Barbaturex" semnifica "regele barbos", deoarece echipa care a gasit fosila a descoperit excrescente pe maxilarul inferior care semanau cu o barba. "Morrisoni" este o referinta la solistul The Doors, mort la 27 de ani, in 1971, la Paris.

"Am ascultat mult Doors in timpul cercetarilor mele", a declarat Jason Head. "Imageria lor muzicala include reptile si situri arheologice, iar Jim Morrison era desigur Regele Soparla, asa incat se potriveste bine", a adaugat el.