Este dificil sa dormi bine cand este luna plina, afirma cercetatori elvetieni intr-un studiu care constituie, potrivit acestora, prima dovada stiintifica a influentei ciclului lunar asupra somnului uman, scrie AFP.

Cercetatorii, condusi de profesoara Christina Cajochen de la spitalul psihiatric universitar Basel, au studiat 30 de voluntari care dormeau intr-un laborator.

Acestia au controlat activitatea cerebrala, miscarile oculare, au masurat secretiile hormonale si au concluzionat ca ciclurile lunare influenteaza calitatea somnului.

Atunci cand este luna plina, somnul profund scade cu 30% si este nevoie de cinci minute in plus, in medie, pentru a adormi. De asemenea, somnul are o durata redusa cu 20 de minute, precizeaza autorii, in studiul publicat joi in revista Current Biology.

Participantii la experiment au apreciat ca somnul lor a avut o calitate mai slaba in timpul lunii pline si aveau niveluri scazute de melatonina, un hormon care regleaza ciclurile de veghe si somn si care este secretat mai mult atunci cand este intuneric. Efectele nu sunt legate de luminozitatea lunii, in conditiile in care oamenii au dormit in camere fara lumina.

"Ciclul lunar pare sa aiba o influenta asupra somnului uman, chiar daca nu 'vedem' luna si nu stim ca este" vorba de luna plina, explica Cajochen.

Influenta lunii asupra animalelor, in special cele marine, este binecunoscuta, in conditiile in care luna plina reglementeaza comportamentele de reproductie, reamintesc cercetatorii.

BBC News noteaza ca, initial, studiul nu isi propusese ca scop studierea efectelor lunii asupra somnului. Cercetatorilor le-a venit ideea sa studieze ciclurile lunii in perioada studiului cativa ani mai tarziu, in timp ce stateau de vorba la un pahar.

Au revenit la vechile date si au analizat daca luna plina a avut vreo legatura cu noptile in care voluntarii au raportat un somn mai prost.

Dr Neil Stanley, un expert britanic, noteaza ca micul studiu contine descoperiri semnificative.

"Exista o istorie culturala atat de solida in jurul lunii pline incat nimeni nu considera suprinzatoare efectele. Este unul dintre acele lucruri despre care stii ca au un sambure de adevar. Acum, stiinta trebuie sa descopere care este cauza pentru care avem un somn diferit in perioada lunii pline", a comentat el, pentru BBC.